Nieuwsarchief

I.v.m. een nieuwe website zullen sommige links verwijderd zijn of wellicht niet meer werken. Excuses hiervoor.


'

SHAHMATANEN  SUCCESVOL  IN GEZELLIGE  DERDE  RONDE  VAN  DE  MASSAKAMP.

Op dinsdag 1 april is bij Hendrik Ido Ambacht de  derde ronde van de massakamp gespeeld. In het gebouw de Cascade , hadden we de beschikking over een mooie ruime zaal.

In  Groep 3 werd Shah Mata vertegenwoordigd door Aad van Sabben en Ger Schraa , zij wisten geen prijzen te winnen , maar dat kwam ook omdat zij al voor de eerste partij hun verjaardag aan het vieren waren ( beide heren nogmaals proficiat ! ).

In Groep 2 speelden vijf Shahmatanen mee en Remy Rutjes ( goed uitgerust in Turkije )  wist daar op weerstandspunten de eerste prijs weg te kapen met 3 uit 3.

In Groep 1  speelden maar liefst 9 Shahmata- leden mee en 1 van de tegenstanders verzuchtte “ Oh , , nee moet ik weer tegen een Shahmataan  “. In de eindstand bleek hoe erg de Shahmataplaag was. Op de vierde plaats eindigde Tuvshin Boldo van Ridderkerk , die goed wegkwam met een remise tegen John La Gordt Dillie , achter Roel Warnik (derde ) en David Mesman (tweede ) allen met 2,5 uit 3. Op de eerste plaats eindigde Rene de Lange met 3 uit 3.

Het belangrijkst was dat het een gezellige schaakavond was en hoe vaker we spelen , des te leuker de contacten met de andere verenigingen worden.

Op maandag 12 mei volgt de laatste ronde bij schaakvereniging Barendrecht.

 

HUISHOUDELIJKE COMPETITIES  SHAH  MATA  BLIJVEN  SPANNEND.

Op  dinsdag 25 maart werd al weer de 27e ronde van de huishoudelijke competitie gespeeld.

In Groep 1 werden door de nodige afzeggingen 4 partijen afgewerkt.

De kortste partij was die tussen John La Gordt Dillie en David Mesman , op zet 6 gaf David een stuk weg en voor dat John dat kon incasseren gaf David op. Gerard Groen moest tegen Hans van Calmthout nauwkeurig spelen , nadat hij wat minder uit de opening was gekomen. Dat lukte en met het afruilen van Dames en Torens zag Hans wel in dat hij nog uit moest kijken om niet in het nadeel te raken en bood remise aan wat Gerard aannam. De partij tussen Dolf Rijkeboer en Klaas de Ruijter was heel wat spectaculairder , met een mooie Damezet naar C4 leek Klaas het initiatief naar zich toe te trekken , maar Dolf kon dat met twee Torens op de derde (!) rij mooi pareren. Waarna de vrede  getekend werd. De langste partij van de avond werd gespeeld tussen Roel Warnik en Bram Steijn. Dit was een mooi gevecht met Roel die de betere stelling had en Bram , die moest verdedigen. In het middenspel zag Toren x G6 er goed uit en in het eindspel met Roel loper en Bram Paard had Roel, wat zuiniger op zijn H – pion moeten zijn. Zoals het in de partij ging promoveerde beiden naar Dame en hield Roel , na ruil van de Dames , zijn A – pion over met de koning van Bram ervoor : remise. De strijd was zo intens dat de klok spontaan stopte met lopen en vervangen moest worden.

In Groep 2 werden er maar liefst 7 partijen gespeeld en maar 1 partij eindigde in remise. 

Aad van Sabben had de ondankbare taak aan te treden tegen Chris Willemse , die hoe vaker hij speelt steeds sterker wordt. Chris won een pion en met een pion – paardblokje in het centrum wist hij ook nog een stuk te winnen , waarna Aad al snel moest opgeven. De verrassing van de avond was de overwinning van Jos de Rooij ( met zwart ) tegen Piet Dijksman. Piet had al een pion en een kwaliteit gewonnen en dacht “het” mooi af te maken , maar gaf een Toren weg. Enkele zetten later gaf hij op. Marcel Batist ( zwart ) had het tegen Martijn van Wingerden moeilijk maar gaf zich niet snel gewonnen. Met een stuk achter dreigde hij steeds mat op G2 en Martijn moest nauwkeurig spelen , dat deed hij en zo kon hij weer een punt bijschrijven. Alex van der Most leek zijn goede serie een vervolg te geven tegen Yme van Vugt , zijn aanval zag er veel belovend uit. Echter Yme verdedigde secuur en wist vervolgens een pionnetje te winnen , wat in het Loper/Paard voor beiden eindspel voldoende was voor de winst. In de partij tussen Bas van Duijn en Ger Schraa had Ger steeds voordeel en dat was uiteindelijk voldoende voor de zege. De enige partij die remise eindigde was de partij tussen Leo de Jong en Bert Bonnet. In een Franse opening wist Bert een pion te winnen , maar door actief tegenspel te ontwikkelen  met zijn Dame wist Leo het nadeel binnen de perken te houden. Ook nadat de Dames van het bord gingen kon Bert  Leo niet verschalken en werd het remise.

Rest er nog 1 vraag : Haalt Shah Mata nog dit seizoen de 40 leden?. Afgelopen dinsdag was het heel gezellig dat Mark Kastelein weer eens kwam kijken , dus misschien…

 

SHAH  MATA  2 veilig na ruime zege.

Maandag 24 maart 2014 moest ons 2e het opnemen tegen de Willige Dame 2: speeltoneel was de poffertjeskraam in Dordt-Centrum. Mogelijk was 4-4 voor ons voldoende; met een overwinning waren wij zeker van handhaving in de 2e klasse.

We gingen met een 1-0 zege van start; Remy had vooruit gespeeld aan bord 4 en verdiend, maar wel wat gelukkig, gewonnen. Vlak na het startschot kwam Franka ons, als invaller-captain, een hart onder de riem steken. En dat heeft geholpen!!

Met de invallers Gerard Groen en Chris Willemse aan bord 7 en 8 ging het al snel voortreffelijk. Gerard won 2 pionnen in betere stand; Chris maakte er een miniatuur van: binnen 15 zetten dreigde voor zijn tegenstander mat of dameverlies: 2-0 voor Shah Mata. Leo de Jong aan bord 1 en Klaas de Ruijter aan bord 3 stonden remise-achtig. Aan bord 2 had Wim Langstraat, de enige met een tegenstander met een 1900-elo, licht voordeel. Bert Bonnet keek aan bord 6 tegen een moeilijke stelling aan met voor hem een lelijke dubbelpion. Tenslotte Dolf Rijkeboer aan bord 5; hij had, hoe kan het ook anders, een pion geofferd en na vele damezetten van zijn tegenstander kwam Dolf dreigend opzetten. Klaas stoomde na een paar al te verdedigende zetten van zijn tegenstander met zijn pionnen naar voren en veroverde een stuk: 3-0 voor ons.

Inmiddels was Bert slechter komen te staan en won Gerard een stuk. Dolf won de dame tegen 2 stukken en creerde snel erna een mataanval: 4-0. Wim vergooide helaas zijn voordeel en moest zelfs een pion inboeten. Het wachten was nu op het verlossende halve of hele punt. Dat halfje kwam van Bert, die vele tegendreigingen in de stelling had gebracht, waarschijnlijk gewonnen stond, maar in het teambelang remise overeenkwam: 4 1/2 - 1/2 voor ons. Toen gaf ook Gerards tegenstander, die hopeloos verloren stond, op. Leo, die eerst nog verrassend een pion won, kwam in een potremise toreneindspel terecht. Zo was het 6-1. Wim kon het helaas niet bolwerken. Hij wilde het zich in een paardeindspel met een pion minder niet laten bewijzen en gaf op: 6-2 voor ons. Volgend jaar eens spelen voor promotie, waarom niet? "


SHAH  MATA  3 eindigt sieizoen in mineur

De laatste bondswedstrijd van Shah Mata 3 tegen Ridderkerk 2 in Ridderkerk begon voor ons met 2 lege borden. Weliswaar stond er niets meer op het spel, maar toch is het jammer dat we geen 8-tal bijeen kregen: 2-0 voor Ridderkerk.
Al snel stonden Piet Dijksman, Alex vd Most en Chris Willemse materiaal voor. Ger Schraa moest een kwaliteit inboeten, maar zijn paard leek soms sterker dan de toren van zijn tegenstander. Gerard Groen en Jan Burki stonden remise-achtig.
Een uur later leek Alex zijn kansen te overschatten en gaf Gerard door een tussenzet van zijn tegenstander een stuk weg. Alleen Piet denderde door: 2-1 voor Ridderkerk. In het 3e speeluur moest Ger toch het hoofd buigen en kwam Jan in gelijkstaande stelling remise overeen: 3 1/2 - 1 1/2 voor Ridderkerk. Chris stond inmiddels een kwaliteit en 2 pionnen voor. Alex wist de bordjes alsnog te verhangen, maar Gerard moest opgeven; 4 1/2 - 2 1/2 voor Ridderkerk, hun eerste zege dit seizoen. Chris wist al zijn kansen te vergooien; hij gaf in gewonnen stelling remise: 5-3 voor Ridderkerk. Het wordt eentonig: volgend jaar gaan we voor promotie naar de 3e klasse!!

SHAH  MATA  2  VERLIEST  NIPT  VAN   KOPLOPER  OVERSCHIE  2.

Op  dinsdag  4  maart moest Shah Mata 2  aantreden tegen  Overschie  2 , een van de drie kampioenskandidaten in 2B.

Shah Mata kwam op  voorsprong door een mooie overwinning  aan bord 6 van Dolf Rijkeboer  tegen Everwijn. Het grootste  deel  van de wedstrijd bleven  de Shahmatanen  aan de leiding. Gerard Groen speelde als invaller een degelijke partij en behaalde remise aan bord 8. Hetzelfde gold voor Remy Rutjes die aan  bord 4  in een eindspel van 7 tegen 7 pionnen nog wel door wilde gaan voor de overwinning , maar al snel zag dat dat geen zin had. Zo bleven wij aan de goede kant van de score , alleen aan de 3 topborden waren de  stellingen van de Shahmatanen minder. Een gelijkspel leek nog haalbaar toen de tegenstander van Yme van Vugt ( bord 7 )niet het goede plan in een betere stelling vond en Yme met een tegenaanval de partij naar zich toe kon trekken. Ook Bert Bonnet speelde sterk , maar hij zag geen kans de verdediging van zijn tegenstander te doorbreken en moest het op remise houden. Zo stond het 3,5 – 1,5. Helaas voor ons verloren Wim Langstraat aan bord 3 , Klaas de Ruijter aan bord 2 ( in een lopereindspel ) en Cor Brouwer aan bord 1 ( in een dame eindspel  ), zodat Overschie toch nog met de 4,5 – 3,5 zege naar huis ging en op de eerste plaats terecht kwam.. 

Shah Mata 2 rest nog de uitwedstrijd tegen Willige Dame 2. Omdat dit seizoen ook de nummer 6 degradeert moet Shah Mata deze wedstrijd minimaal gelijkspelen.  Als Hoekse Waard dan niet van Sliedrecht wint en Messemaker wint van IJsselmonde , dan blijven IJsselmonde  , Willige Dame en Hoekse Waard onder Shah Mata 2 en is het tweede klasserschap veilig gesteld.

 

Shah Mata 3 wint van Dordrecht

Na het lid op de neus te hebben gekregen tegen koploper Barendrecht – een 2 ½ - ½ voorsprong verkregen uit vooruit gespeelde wedstrijden veranderde op de uiteindelijke speeldatum in een 5-3 nederlaag – nam ons 3e bondsteam het 25 februari jl. op tegen Dordrecht 5.

Al snel stond het 1-1.  Aan bord 8 won Mariandel Menzel vlotjes; na tegengestelde rokades overrompelde ze haar tegenstander. “ Mag ik volgende keer aan een hoger bord?”  vroeg ze meteen na haar zege. Helaas gebeurde bij Ger Schraa aan bord 6 het omgekeerde. Hij werd pardoes mat gezet en bleef nog tijdenlang als verdoofd aan het bord zitten. Aan de 1e 4 borden was er weinig tekening in de strijd: Chris Willemse aan bord 1, Wim van der Pijl aan bord 2, Gerard Groen aan bord 3 en Piet Dijksman aan bord 4, nee, het leek er voorlopig niet op dat hiervandaan de punten moesten komen. Wel echter was dat het geval aan de andere borden , waar de benjamin en nestor  van ons team, Martijn van Wingerden aan bord 5 en  Gerard Blom aan bord 7 veel beter stonden. Gerard won een stuk. Martijn, in zijn 1e bondswedstrijd voor Shah Mata!, eveneens.  Een uur verder: bij Piet, Gerard en Wim  leek de remisegrens niet overschreden, maar Chris had na wat weifelende zetten van zijn tegenstander een beslissende mataanval met torens en paard ingezet: in de hopeloze strijd die zijn tegenstander voerde, legden de tegenstanders van Gerard Blom en Martijn hun koning om: 3-1. Vrijwel tegelijk met de matzet van Chris namen de overige 3 borden genoegen met remise: 5  1/2  - 2  1/2.

We hebben nog een minieme kans om te promoveren als we zelf met grote cijfers winnen en onze concurrenten punten morsen. Afwachten en hopen dus!!

 

Belangrijke overwinning eerste team in Moerkapelle

 
Na de desastreuze start van 0 uit 3, heeft het eerste team zijn vierde overwinning op rij geboekt. Ons keurkorps won voor het eerst in de historie van angstgegner Moerkapelle. Kortom, een fraai en belangrijk resultaat. Toch is het team nog niet uit de degradatiezorgen, omdat vier van de tien teams dit jaar uit de promotieklasse degraderen. Inmiddels zijn er drie teams zeker van degradatie, maar staan wij met 8 matchpunten uit 7 wedstrijden (!) op de laatste resterende degradatieplek. Cruciaal wordt de volgende wedstrijd tegen Fianchetto. Ook dat team heeft 8 matchpunten, maar meer bordpunten. Winst is waarschijnlijk noodzakelijk; er is echter een scenario denkbaar waarbij we zelfs met 10 punten uit 9 wedstrijden kunnen degraderen.

Maar goed, eerst het succes van afgelopen vrijdag 28/2. Iedereen was keurig op tijd en de zaken begonnen niet best. John Onderdelinden verblunderde een stuk en Theo had een lastige stelling. Ook Franka stond vreemd, maar deed met zwart opeens het briljante Pf6-g4 met enorme dreigingen. Haar tegenstander gaf pardoes een stuk weg, en Franka won vervolgens snel (1-0). De volgende die won was Roel Warnik aan bord 4. De tegenstander speelde agressief zijn pionnen naar voren. Roel zette echter geduldig zijn stukken op de goede velden en sloeg fraai toe (2-0). Daarna was het de beurt aan David die een goede partij speelde, maar vooral een uur tijdvoorsprong had. Hij kreeg een winnend paareindspel, maakte dat met een paardoffer nodeloos ingewikkeld (hoewel nog steeds gewonnen), en won uiteindelijk eenvoudig (3-0). Theo moest toe helaas het onderspit delven, maar met een stuk minder wist John toch dreigingen te creëren. Dit werd de tegenstander teveel en die leverde opeens een toren in, met weliswaar een dreigende aanval. Meer dan eeuwig schaak zat er echter niet in. Knap! (3,5-1,5).

Rene de Lange aan bord twee stond de hele tijd gedrukt, en bezweek uiteindelijk onder de druk (3,5-2,5). Toen de ongrijpbare John La Gordt Dillie die het zo goed aan de hoge borden doet. En opnieuw speelde hij aan bord drie een goede partij. Hij leek slechter te staan, maar in tijdnood vergaloppeerde zijn tegenstander zich. En opeens haalde John dame,  en gaf zijn tegenstander gedesillusioneerd op. Daarmee was de winst een feit! Ik zelf had de hele partij voordeel gehad en zelfs tijdelijk een stuk geofferd, dat ik weer snel terugwon. Het bleek echter te weinig en aan het einde maakte ik zelfs een paar foutjes. In tijdnood (beide nog 2 minuten) en min of meer gelijke stelling bood ik remise aan. Aangezien de strijd al gestreden was, werd dat geaccepteerd.

Kortom: een fraaie 5-3 overwinning. En op naar Fianchetto (dinsdag 18 maart, thuis).

 

Bram Steijn

 

4 februari  2014, KOPLOPER  RUTJES  HOUDT  HOGE  TEMPO   VAST.

In Groep 2 maakte Remy  Rutjes  in de ronde van 4 februari geen fout. Hij won vrij snel met een Loperoffer op F7  van Marcel Batist  , die zich wel erg snel naar de slachtbaan liet leiden . Van de achtervolgers had Bert Bonnet het moeilijk tegen Gerard Blom. Bert moest secuur verdedigen om een halfje te redden. Een andere concurrent van Remy , Chris Willemse , kan  nog heel  dichtbij komen. Als hij de 4 partijen , die hij minder gespeeld heeft wint kan hij op een half punt komen.  Deze ronde versloeg hij Freddie van Keulen , die zich taai verdedigde maar toch met een nul naar huis ging. Ook Piet Dijksman heeft pas een halfje gemorst maar hij heeft pas drie partijen weg , wel wist hij vrij snel te winnen van Alex van der Most die waarschijnlijk mee ging in het hoge tempo van Piet en daarbij iets over het hoofd zag. In de middenmoot probeerde Ger Schraa  tevergeefs  te  winnen van Aad van Sabben. Aad  sloot de boel af en kon  een halfje bij schrijven.

 

4 februari  2014, speelavond huishoudelijke competitie

Theo van der Sluis – Dolf Rijkeboer  1 - 0
In het voor beide spelers bekende middengambiet werd binnen tien zetten de dame afgeruild. Terwijl beide spelers graag met hun dame manouvreren, bleef er een middenspel met lichte stukken over. Dolf won daarbij een centrumpion maar Theo liet zijn paarden over de juiste velden springen en kwam zodoende in het voordeel. Na nog een verwoede poging van Dolf om geforceerd mat te bereiken moest hij toch capituleren op tijd.

John Onderdelinden – Gerard Groen  1 - 0
In een bijna gelijke stelling was het John’s paard die plotseling naar de zesde rij opstormde. Gerard overdacht zijn stelling en hield rekening met een paard op F6. Het was echter John die meer had gezien, het paard sprong naar B6. Deze vork zag Gerard te laat, hij gaf op. Gerard begon goed, maar moet nu opletten dat hij genoeg punten haalt om niet te degraderen. Dat heet, als hij licht voordeel heeft moet hij voor de winst gaan en niet met een halfje genoegen nemen.

Roel Warnik  –  John La Gordt Dillie  ½ - ½
Een slecht presterende John La Gordt Dillie haalde met degelijk spel toch een halfje tegen de koploper. Al is het Roel, die na de jaarwisseling niet meer zijn dominante spel van 2013 laat zien. Hij voert de ranglijst nog wel aan maar zijn opponenten hebben minder partijen en zullen aan het eind van de strijd over hem heen walsen.  Bijvoorbeeld Bram op plaats 6 hoeft met 4 partijen minder maar 2,5 punt te halen om gelijk te komen met Roel.

Klaas de Ruijter – Bram Steijn  ½ - ½
Klaas heeft dit seizoen nog geen vol punt kunnen scoren. Hij staat daarmee op de een na laatste plaats. Maar toch speelt hij niet slecht. Tegen Bram liet hij zijn tanden zien en was hij onverzettelijk. Bram zocht mogelijkheden maar mocht daar niet in slagen. Klaas zal dit seizoen ook nog een antal winstpartijen bijschrijven, dat zal hem behoeden voor degradatie. Bram moet meer spelen, dat zal hem boven aan de ranglijst brengen en beter in de promotieklasse maken.

René de Lange – Franka van Vlokhoven 1 - 0
Tegen een degelijke speler als René heeft Franka het altijd moeilijk. Ze probeert complexiteit in haar spel te brengen maar René prikt daar op 1 of andere reden doorheen. Hij wacht zijn kans af en slaat dan onverbiddelijk toe. Ook René kan Roel nog passeren met drie partijen minder terwijl Franka op een halfje achterstand kan komen van de huidige koploper.


David Mesman – Paul de Freytas 1 - 0
Paul kent niet de vorm van weleer. In het verleden leek hij onverslaanbaar en had hij op iedere aanval een antwoord. Terwijl David aan zijn beste seizoen tot nu toe bezig is na terugkeer op de club. Het geldt voor iedereen, veel spelen bevoordert je wedstrijdritme en zal zich in klinkende munt terug betalen! In het eindspel met allebei een toren en een paard liet David zijn tegenstander kansloos. Ook David kan gelijk komen met de koploper!

Hans Kalmthout – Cor Brouwer 0 – 1
Cor heeft een echte vechtersmentaliteit, hij zal niet snel voor een remise gaan. Bij een klein voordeeltje probeert hij altijd voor de winst te gaan. Zelfs tegen een zeer degelijk spelende Hans Kalmthout schuwt hij het gevaar niet. Hij speelde het prima uit en een dik verdiend punt was zijn deel. Cor staat nu tiende maar heeft nog maar tien partijen weg, hij zal zeker zijn plaats in groep 1 consolideren. Hans zakt een beetje weg uit de subtop, maar met zijn degelijkheid zal hij daar zeker weer terug komen.

 

TWEEDE  RONDE  MASSAKAMP  BIJ  SHAH  MATA  ZEER  GEZELLIG.

In de tweede ronde van de Massakamp streden maar liefst  44  spelers , waaronder 19 Shahmatanen ,  voor de punten , de prijzen en de eer. Onder leiding van wedstrijdleider Tjerk Peter de Bruijn zaten de  spelers  gezellig dicht op elkaar en hoewel het af en toe een beetje onrustig was verliep alles in goede harmonie.

Groep 3 werd gewonnen door een drietal spelers , die de volle buit  ( 3 uit 3 ) wisten binnen te halen. Jokhoe en  Weber van Ridderkerk en het nieuwe Shah Mata lid van Wingerden waren de winnaars van een mooi chocolade tablet van bakker Groen ( geen familie van onze Gerard ).

In Groep 2 , die helaas wat kleiner was uitgevallen , werd zo hard gestreden dat alle spelers minimaal een partij wisten te winnen. Van den Berg van Ridderkerk eindigde alleen op kop met 3 uit 3 , voor Remy Rutjes , die een halfje verspeelde. Malais van Hendrik Ido Ambacht werd ongedeeld derde met 1,5 uit 3.

Ook in groep 1 waren er drie spelers die alle  partijen wonnen  Coenen van Barendrecht werd eerste op weerstandspunten , voor  La Gordt Dillie en  Mesman.

De derde ronde van de Massakamp is bij Hendrik Ido Ambacht en wel op dinsdag 1 april.

Hopelijk  zijn er dan weer zoveel Shahmatanen aanwezig om een gooi te doen naar de prijzen.

 

Shah Mata 1 slaat zijn slag in Sliedrecht

Er was geen weg meer terug, het eerste moest winnen in Sliedrecht. Na enig geharrewar over de opstelling ging iedereen aan zijn eigen bord zitten.
John la Gordt Dillie aan bord 8, hij speelde degelijk maar er was weinig ruimte in de stelling. John offerde twee paarden voor twee pionnen en een toren. Zijn tegenstander dacht daar te simpel over, John liet de toren staan en sloeg de loper met damewinst! Een mooie start 0-1. Theo, aan bord 5, liet weinig aan het toeval over, een opgejaagde loper moest zich opofferen. Een toren voor twee lichte stukken en twee pionnen achterstand was de tussenbalans. Het waren echter de ontwikkelde stukken van Theo die niets over lieten van de stelling van zijn tegenstander.  Een prachtig mat was de beloning, 0-2. Een tussenstand waarop wij hoopten. Franka ging vol in de aanval, maar moest met een kwaliteit minder de eindstrijd in. Zij hield echter prima stand tegen een zeer jonge tegenstander in tijdnood, ½ - 2 ½ . David is serieuzer bezig dan de afgelopen jaren, in een gelijke stelling leek hij met een vrijpion op de winst af te gaan. Zijn tegenstander had echter nog een kleine truc in het eindspel. Het verdiende halfje was zijn deel, 1-3. Bram moest aan bord 1 zijn meerdere erkennen in een jonge tegenstander. Een gelijke partij werd vakkundig omgezet in winst, 2-3. Roel had het moeilijk tegen eveneens een jonge tegenstander die zeer goed speelde. Toen hij voor de aanval koos moest hij een stuk offeren voor weinig voordeel. Hij ging echter stug door met zijn aanval en dit resulteerde alsnog in winst door een opgestoomde G-pion, derhalve 2-4.
René deed zijn uiterste best om met een loper van ongelijke kleur en een pion meer de winst te forceren. Door de stand was een remise voldoende voor de winst. Hier koos hij uiteindelijk voor onder gejuich van zijn medespelers. John Onderdelinden die heel de avond geknokt had voor de winst kon genoegen nemen met remise, al had hij in een voor hem passende stelling ook voor de winst kunnen gaan. Maar het teambelang stond voorop. Deze tweede overwinning op rij kan ons behoeden voor degradatie, al is er nog een lange weg te gaan.

 

€ 63,26 voor Shah Mata

Gevonden geld voor Shah Mata Deze maand maakt SponsorKliks € 63,26 over aan Shah Mata.
Dit is gratis bij elkaar gesponsord door voorafgaand aan een online aankoop of reservering eerst naar de SponsorKliks pagina van Shah Mata te gaan.
Vergeet de volgende keer dat jij online gaat shoppen niet om ook eerst naar http://www.sponsorkliks.com/winkels.php?club=3209&u=01 te gaan
Het kost je geen cent extra maar levert wel echte euro's op voor Shah Mata.

Het boeken van reizen en reserveren van Hotel overnachtingen is ook mogelijk via Sponsorkliks.
Het kost geen cent meer en het levert de vereniging een aardige bijdrage op!

Kijk eens naar de mogelijkheden!

Namens Shah Mata alvast bedankt.

 

WINTERSTOP

De laatste avond voor de Kerstvakantie hebben de twee externe teams  , die speelden , het onderspit moeten delven tegen de jeugd van Spijkenisse. Het tweede speelde tegen Spijkenisse 3 en verloor  met 6 – 2. Invaller Chris Willemse wist als enige het volle punt binnen te halen.

Het  bekerteam  wist geen revanche  te nemen voor de eerdere competitie nederlaag  en ging strijdend met 3 – 1 ten onder.

De komende twee dinsdagen is er wegens de feestdagen geen schaken . De eerst volgende speelavond is dinsdag 7 januari 2014 en dan speelt het viertal thuis tegen het viertal van de Pionier uit Hellevoetsluis. De donderdag daarop speelt het eerste de belangrijke uitwedstrijd tegen Sliedrecht 2.

Het Bestuur van Shah Mata wenst via deze weg alle leden en lezers van deze site prettige feestdagen en een gelukkig nieuw jaar.

 

Eindelijk succes eerste team.

Tot afgelopen dinsdag 10 december verliep het seizoen voor het vlaggeschip van de vereniging desastreus. Drie nederlagen tegen respectievelijk Spijkenisse, Messemaker en SO Rotterdam hebben ons in serieus degradatiegevaar gebracht. Vooral ook omdat de promotieklasse dit jaar uit 10 teams bestaat, waaruit we met niet minder dan 4 zullen degraderen. Dit betekent dat je minstens 4 en waarschijnlijk 5 wedstrijden moet winnen om in de promotieklasse te blijven.

En eerlijk gezegd dacht ik bij het begin van het jaar: ik heb dit al eens eerder meegemaakt. Een jaar KNSB, weer terug en direct doordegraderen naar de 1e klasse (om overigens een jaar later weer kampioen te worden). Maar eindelijk zat het tegen de Willige Dame (prachtige naam overigens) eens mee, en dat terwijl het een van de sterkste teams in de klasse is.

Roel was de eerste die klaar was. Zijn tegenstander speelde een solide koningsindischachtig systeem tegen het Pf3 van Roel. Roel speelde nauwkeuirg, maar kon weinig anders doen dan remise aan te nemen doordat ook de tegenstander solide speelde. Vervolgens kwamen we op voorsprong door een overwinning van John Onderdelinden op Naomi Snikkens. Ik gaf eerlijk gezegd niet veel voor zijn stelling, want wit had een gevaarlijke koningsaanval, maar Naomi overschatte haar stelling en greep ernstig mis omdat John heel goed zat op te letten.

Ik zag op dat moment mijn kans door aan bord 1 remise aan te bieden aan Remco van Vaalen. Een sterke tegenstander (elo 2127) waar ik echter al twee keer eerder in de afgelopen 10 jaar remise tegen had gespeeld. Grappig genoeg dacht hij dat ik me uitgebreid had voorbereid en hij week direct af van zijn gewone repertoire (ik had overigens 20 minuten de twee eerdere partijen nagespeeld). Hij koos een vrij tamme variant en de stelling was inderdaad gelijk. Omdat ik ook tijdvoordeel had nam hij het aan.

John la Gordt Dillie bood tegelijkertijd aan bord 2 remise aan. John doet het aan de hoge borden geweldig. Hij heeft nu 2 uit 4 en deze tegenstander had een elo van 2124 (!). Dit soort tegenstanders drijven John tot grote hoogte, en ook nu weer kon zijn opponent weinig anders doen dan het aanbod aannemen.

Theo moest op hetzelfde moment helaas de koning omleggen. Net als de vorige partij greep hij mis bij een relatief simpele combinatie van zijn tegenstander en verloor hij pardoes een stuk midden op het bord. Voor de bond is Theo, Theo dit jaar niet! Maar goed, we weten allemaal dat hij opeens ook weer prachtig kan winnen. Dus dat zal binnenkort wel weer goed komen.

Kortom, een 2,5-2,5 stand, met drie lastig te beoordelen stellingen. Vooral die van Franka. Zoals altijd stond het bord bij haar in brand door pion en stukoffers, en het duurde een tijdje voordat er tekening in de strijd kwam. Eigenlijk zag niemand het (een niet nader te noemen teamlid - de penningmeester - kwam melden dat ze verloren stond), maar opeens won ze op de voor haar welbekende fraaie wijze. Probeer niet tegen haar te combineren want dat gaat bijna altijd fout!

En toen waren er nog twee. David leek op weg naar het verlossende winstpunt. Hij sloeg eem aanval van de tegenstander af en wikkelde keurig af naar een goed staand toreneindspel. Ook dat speelde hij aanvankelijk prima, maar hij overzag een pointe en vergat om zijn koning te activeren, daardoor kon de tegenstander net remise maken. Toch echter een goede partij van David die helemaal de oude vorm te pakken lijkt te hebben.

Voor de winst waren we nu afhankelijk van Rene. Daar zag het een tijdje niet naar uit. Na een vrij goed verlopen opening, kwam zijn tegenstander steeds beter te staan, en eerlijk gezegd zag ik het somber in omdat de witte stukken veel beter gecentraliseerd stonden. Rene vond echter het zeer fraaie f7-f5, waardoor hij opeens kon afwikkelen naar een stelling met een pion meer. De tegenstander (elo van 2052) probeerde het nog, maar moest met een pion minder en veel minder tijd uiteindelijk remise accepteren.

Kortom, een fraaie 4,5-3,5 overwinning, waardoor we alles weer in eigen hand hebben. We zijn er nog lang niet, maar de negatieve spiraal lijkt doorbroken!

Bram Steijn

Steun de vereniging met uw internetaankopen!

Beste leden,

Als u de komende periode aankopen doet via internet bedenk dan of u de schaakvereniging kunt steunen!

Indien het bedrijf is aangesloten bij SponSorkliks doet dit dan via de link bovenaan deze website! U kunt dit controleren door op de link te klikken, u krijgt dan een lijst van de deelnemende bedrijven (en dat zijn er heel veel)

U betaalt op deze wijze hetzelfde bedrag (geen cent meer!) dan indien u direct via de website van het bedrijf besteld, alléén levert dit de schaakvereniging geld op!

Hoeveel dit tot op dit moment is ziet u in onderstaand overzicht. Een bedrag van € 131,10 (zie onder ‘T’) heeft de vereniging al ontvangen. Een bedrag van € 31,10 staat in reserve en wordt uitbetaald zodra er een drempel van € 50 is bereikt en dat zal snel gebeuren omdat er een bedrag van € 82,25 wordt uitbetaald indien de uitstaande aankopen definitief zijn.

T

Q

S

A

P

T = Transferred, uitbetaald aan Shah Mata
Q = Qualified, voldoet aan uitbetaling minimum

S = Ontvangen door Sponsorkliks
A = Accepted, goedgekeurd door webwinkel
P = Pending, in behandeling

D = Denied, afgekeurd
C = Cancelled, geannuleerd


131.10

0.00

31.10

9.73

82.25

 
Bedankt voor alle aankopen die tot nu toe al zijn gerealiseerd via onze website!

 

Zevenklapper Shah Mata 3

Met 1 matchpunt uit 3 bondswedstrijden trad ons 3e thuis aan tegen De IJssel 3. Omdat er meerdere teams promoveren dit seizoen, was winst zeer gewenst om nog enigszins in de race te blijven voor 1 van de promotieplaatsen.

N a een uur spelen kwam er her en der aan de borden wat tekening in de strijd. Alex vd Most, aan bord 4, stond 1 pion voor, met een betere stelling. Aan bord 5 verloor Mariandel Menzel een stuk. Bas van Duijn , aan bord 7, had aanvalskansen. En aan bord 2 leek Wim van der Pijl een pion te gaan winnen. Aan de overige borden remise-achtige stellingen. Behalve bij Piet Dijksman, aan bord 6. Zijn tegenstander kwam niet opdagen: 1-0 voor Shah Mata.

Na 2 uur spelen: Ger Schraa aan bord 7 kwam in een ongeveer gelijkstaand eindspel terecht. Met allebei 6 pionnen was zijn loper misschien iets sterker dan het paard van zijn tegenstander. Chris Willemse had aan bord 1 licht voordeel gekregen, omdat zijn tegenstander louter passieve zetten deed. Wim van Der Pijl won inderdaad de pion. Gerard Groen, aan bord 3, keek tegen een vrijpion van zijn tegenstander aan, maar wist die wel afdoende, zo leek ‘t, te blokkeren. Mariandel won een stuk terug, maar wel ten koste van 2 pionnen. Zo bleef het 1-0.

Tussen het 2e en 3e speeluur gebeurde er veel in korte tijd. Bas toverde een koningsaanval uit de hoed, met mat of grote materiaalwinst tot gevolg: 2-0. Wim won met een aftrekschaak, in toch al veel betere stand, een toren: 3-0. En Chris won achtereenvolgens een pion en een stuk: 4-0. Vlak erna won ook Alex: hij wikkelde slim af naar een gewonnen lopereindspel: 5-0. Gerard had inmiddels de enige open lijn te pakken, maar remise-achtig bleef het. Mariandel speelde zeer actief verder met D+T+L tegen D+T+P met nog steeds 2 pionnen minder. En Ger manoeuvreerde net iets uitgekookter dan zijn tegenstander.

Richting de tijdnoodfase besliste Ger de partij knap in zijn voordeel: 6-0. Gerard kwam remise overeen, meer zat er niet in 6 ½ -  ½.  Mariandel wist door een pionzet een matnet te knopen, knap,  7 ½ - ½. Iets teveel gekregen misschien als team. Maar de voorgaande wedstrijden kregen we te weinig.

We zijn weer volop in de race voor de bovenste 3 plaatsen. Volgende keer op naar Barendrecht, de koploper.

Wie wordt winterkampioen?

De officieuze titel van winterkampioen kan waarschijnlijk worden uitgereikt aan Roel Warnik. Zijn positieve score met maar liefst 12 partijen geeft zijn uitstekende vorm weer. Zelf was Roel nogal sceptisch over de lengte van de competitie, maar hij laat geen mogelijkheid onbenut om zijn score te verhogen. Afgelopen dinsdag moest hij wel in remise berusten tegen een sterk verdedigende Hans van Calmthout. Opvallend is het sterke spel van Franka van Vlokhoven. Tegen John la Gordt Dillie liet zij wederom zien over een geweldig combinatie-talent te beschikken. Vaak is de opening nogal matig, maar wat ze iedere week in het middenspel laat zien is oogstrelend. Zij gaat dit seizoen zeker hoge ogen gooien, mits ze voldoende dinsdagen kan vrijmaken om haar toverkunsten te vertonen. Bram en David leken op een bloedeloze remise af te stomen. Maar Bram was behendiger en liet zijn tweede overwinning bijschrijven. Hij is de enigste speler die nog niet verloren heeft. Dolf probeerde als vanouds een gelijke stelling om te buigen naar een aanvalsstelling. Het zag er gevaarlijker uit dan het in werkelijkheid was. René liet zich niet van de wijs brengen en kon het punt bijschrijven. Bij John Onderdelinden en Cor Brouwer leek de stelling gelijk. John had wel wat ruimte op de koningsvleugel, maar een directe winst was niet zichtbaar. Maar John liet Cor niet wegglippen, met wat extra bedenktijd vond hij het juiste plan om de stelling te slechten. Theo en Klaas, die door wat ruimtegebrek een zaal verder speelden, haalden de Franse verdediging van stal. Het leek een kopie te worden van een oude partij, maar Klaas probeerde wat nieuws en leek daar een pion mee te winnen. Theo had echter het overzicht bewaard en kon terugcounteren. Toen Klaas zijn stelling dacht dicht te bouwen was het Theo die er bruut doorheen brak, verlies voor Klaas was onvermijdelijk.
Het was een opmerkelijke drukke avond op de vereniging. Een bondspartij van het derde, die makkelijk wonnen van de IJssel 3. Tevens waren er nog 13 borden die verdeeld over beide zalen werden gespeeld. Het was een ouderwetse drukke speelavond. Als we nog een paar leden kunnen strikken, kan het zo zijn dat we volgend jaar weer een derde groep kunnen vormen.

DE  TOPPERS  BLIJVEN  WINNEN.

In   Groep 2 werden vier wedstrijden gespeeld. De  drie koplopers  wonnen hun partijen en bleven uiteraard aan de leiding. Koploper  Remy Rutjes speelde tegen Jos de Rooij , die de fout maakte om mee te gaan  in het snelle speeltempo van de koploper. Dat was soms spelers in Groep 1 al te machtig  en Jos moest  al snel zijn koning omleggen.  Bert Bonnet bleef goed in het spoor door Aad van Sabben  gedecideerd  van het bord te zetten. Yme van Vugt  bleef op de derde plaats door een zege op Marcel Batist die langzaam maar zeker  van het bord werd gezet.

De vierde partij tussen Leo de Jong en Gerard Blom  was het spannendst. In een eindspel met gelijke lopers probeerde Leo het wel  , maar er waren te weinig pionnen overgebleven om Gerard echt in de problemen te brengen en die hield dan ook keurig remise.

 

HET  SHAH  MATA  BEKERTEAM  VERSLAAT  DE  IJSSEL  IN  DE  VERLENGING.

In de eerste bekerronde op 29 oktober moest er in de wedstrijd tussen Shah Mat en de IJssel een verlenging aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen  . Aanvankelijk zag het er goed uit voor Shah Mata. Bram Steijn had aan bord 1 een dreigende aanval over de a1 – h8 diagonaal .John Onderdelinden , aan bord 2 ,  won een kwaliteit  en ook de aanval van Theo van der Sluis aan bord 4 zag er dreigend uit.  Alleen   Rene de Lange  aan bord 3 stond een kwaliteit voor een pion achter.

In de loop van de avond bleek dat de IJssel een gevaarlijke ploeg  was. De tegenstander van Bram verdedigde goed en pas in het eindspel overzag hij een klein valletje waardoor  hij een stuk verloor. 1- 0.De tegenstander van Rene zag niet goed hoe hij verder moest komen en bood remise aan , wat Rene aannam , ook al met het oog op de andere borden. Daar liep het echter niet geheel naar wens   voor  de Shahmatanen. De aanval van Theo was niet doorgeslagen en hij was een paard achter gekomen. Gelukkig voor  hem moest zijn tegenstander het paard offeren voor de vrije a- pion . Bij de juiste voortzetting had hij wel een verbonden vrijpion gehouden  en op winst gestaan. Zoals het in de partij  ging verspeelde hij een pion en werd de vrede getekend. 2- 1 . Aan John de taak het benodigde halfje binnen te halen. Zijn tegenstander met een kwaliteit minder liet zijn paarden dansen als Ankie van Grunsven in haar beste dagen en ondersteund door de pionnen kreeg hij een gevaarlijke aanval. Met  wat inleveren van materiaal overleefde John de eerste storm , maar toen hij zijn paard naar een verkeerd veld manoeuvreerde  ging dat door een penning verloren en hoewel John bijna nog in een dolle Toren situatie kwam was de partij verloren . 2- 2. 

 In het snel schaken trok Shah Mata met 2,5 – 1,5 aan het langste eind . Met nog een paar seconden op zijn klok won Theo zijn partij en dat was met 3 remises voldoende voor de zege. 

 

SHAH  MATA  2 DOET ZICH ZELF TE KORT  TEGEN  IJSSELMONDE  1.

Toen uw vliegende reporter om 22.00 uur aan kwam bij de speelzaal van schaakvereniging  Ijsselmonde  , was hij net getuige van het puntverlies van Klaas de Ruijter.  Aan bord 5 gaf hij  in een ingewikkelde , maar gewonnen stelling zijn Dame weg . ( Dat zou Hanni vast niet goed hebben gevonden ).

 Gelukkig voor Shah Mata was dit slechts de gelijkmaker , want Remy had aan bord 6 al voor een snelle voorsprong gezorgd. Shah Mata kwam opnieuw op voorsprong door een fraaie zege van Dolf Rijkeboer aan bord 3. Zijn stukken stonden zo goed , dat ik niet eens gezien had dat Dolf een stuk achter stond. ( uiteraard geofferd ). 2-1 .

Ijsselmonde kwam weer langszij door een overwinning aan bord 2 van 2000 speler Ockeloen op Yme van Vugt. In een Siciliaanse Draak had Wit met Dame en Toren  de H-lijn bezet. Het was jammer dat Yme h5 overzag , waarna wit wel een pion wint ( g x h6 e.p.  ),  maar de Koning op  h7 veilig staat en Yme zeker nog kansen op remise heeft . Helaas had Leo de Jong aan bord 8 zijn dag niet en moest hij na stukverlies opgeven 2 -3 .

Bert Bonnet trok aan Bord 7 de stand weer recht. Hij was niet eens zo goed uit de opening gekomen , maar rustig versterkte hij zijn stelling en toen zijn tegenstander  Dc8 + toeliet en de Dames werden geruild, kon hij vrije pionnen op de Damevleugel creeren die de beslissing brachten.

Cor Brouwer was aan bord 1 opgeofferd , omdat hij  tegen iedereen remise kan spelen. Toen hij dat inderdaad aanbood , wilde zijn tegenstander doorspelen  en gaf prompt  een Loper weg. Cor speelde rustig verder en versterkte zijn stelling en toen iedereen dacht dat hij de genadeslag zou toebrengen ( bijvoorbeeld L x F5 op zet 47 , en zwart verliest zijn Dame ) besloot hij het spannend te houden. Waarschijnlijk iets te spannend  , want na het fraaie D x C3 heeft zwart naar mijn mening de kans op remise laten liggen. Uiteindelijk wist Cor zijn tegenstander met Dame en Toren midden op het bord mat te zetten en  kwam Shah Mata met 4 – 3 voor. De enige die nog aan het spelen was  , was Wim Langstraat aan bord 4. Zijn stelling  zag er remiseachtig uit , maar in grote tijdnood wist hij niet de juiste zetten te vinden en ging alsnog ten onder. 4 – 4. Toch jammer want met een kleine overwinning was Shah Mata 2 alleen aan de leiding gekomen.

Uw razende reporter kon na noch wat rustgevende biertjes nog natrillend naar huis.

 

22 oktober  2013,  huishoudelijke competitie

René de Lange – Klaas de Ruijter  ½ - ½
Klaas kende zijn favoriete Franse opening op het bord en speelde hem voortreffelijk. René moest zich terug trekken en speelde misschien iets te passief. Met zijn vierde halfje was Klaas niet ontevreden, hij weet zich in het eerste helft van het seizoen al makkelijk te handhaven. Voor René was het misschien een halfje te weinig om de aansluiting met de top te zoeken.

Theo van der Sluis – Paul de Freytas  ½ - ½
Paul ging voortvarend van start en wist in korte tijd druk op Theo zijn damevleugel op te bouwen. Hij won daarmee een pion op d4, maar Theo had het goed ingeschat en counterde erop los. Hij won zijn pion terug en hield druk op de stelling van Paul, het was echter niet voldoende voor de winst. Beide spelers waren na afloop, het was inmiddels half twaalf, tevreden met het resultaat. Theo houdt zicht op de kopposities terwijl Paul zich los maakt van de onderste plaatsen.

John la Gordt Dillie – Roel Warnik  0 - 1
Het was een geweldig scherpe partij waarbij John winstkansen leek te hebben. Maar bij Roel weet je niet of je beter staat, hij verdedigd solide en slaat dan plotseling toe. Zo ook op deze avond, John moest capituleren. De mindere start van Roel is helemaal verdwenen, hij gaat nu aan kop. Het zal moelijk worden om hem te verslaan nu hij regelmatig speelt. Voor John ligt het dit seizoen wat lastiger, hij heeft na 6 partijen nog geen wedstrijd gewonnen!?

David Mesman – Gerard Groen  1 – 0
Wat je ook speelt, je moet zorgen dat je bij David niet in een eindspel terecht komt, hij weet dit uit te melken tot het laatste pionnetje. Nieuwkomer Gerard Groen, hij speelde pas zijn 2e partij, wist dit waarschijnlijk nog niet. Een gelijkstaande stelling en een remise-aanbod zijn niet voldoende om David te overtuigen van puntendeling. David klimt nu over de middenmoot, terwijl Gerard moet knokken voor zijn punten om degradatiete ontlopen.

Bram Steijn – Cor Brouwer  ½ - ½
Bram komt dit seizoen ook moeilijk op gang. Na deze 4e remise lijkt hij zijn vorm nog niet te hebben gevonden. Of moet Cor als reuzendoder worden aangemerkt. Hij speelt in groep 1 alsof hij nooit anders heeft gedaan. Hij scoorde zijn 5e remise, waarbij moet worden opgemerkt dat dit niet tegen de
minste is geweest. Hij heeft zich als outsider in de middenmoot genesteld en kan uitgroeien tot een revelatie van het seizoen. Ik weet namelijk zeker dat als hij winstkansen ziet, hij er altijd voor zal gaan!!

15 oktober 2013, Shah Mata 3 – Nieuwerkerk ad Ijssel 3   2½ - 5½

Het derde team trad afgelopen dinsdag aan tegen Nieuwerkerk ad IJssel 3. Met op papier een team wat zich makkelijk moet kunnen handhaven begonnen we slecht. Gerard Blom kreeg te maken met een pijnlijke blessure en moest op bord 5 opgeven na zeker niet slechter te hebben gestaan. Jan Burki speelde op bord 6 een mooie aanvalspartij en kwam al snel goed te staan. Maar toen hij plotseling een stuk verloor was het zijn tegenstander die met enkele krachtzetten een eind aan de partij maakte, jammerlijk 0-2. Piet Dijksman speelde erg goed, maar op het moment supreme maakte hij een kardinale blunder die hem naar de afgrond leidde, derhalve 0-3. Het was niet allemaal kommer en kwel, Ger Schraa liet in een eindspel, met een paard tegen loper, zien wie er sterker was. Met twee prachtige vrijpionnen liet hij zijn tegenstander kansloos. Chris Willemse aan bord had een lastige tegenstander. Lange tijd ging het gelijk op en zag het er naar uit dat hij in remise moest berusten. Toen zijn tegenstander echter alleen maar defensieve zetten uitvoerde wist Chris met een prachtige combinatie het mat te forceren. Zeer goed gespeeld en weer aansluiting met de tegenstander 2-3. Alex van der Most speelde een zeer goede aanvalspartij met een open F-lijn en een dame op de koningsvleugel leek hij zijn tegenstander kansloos te laten, deze pareerde echter elke aanvalszet en kon zelfs counteren. De uiteindelijke remise was een combinatie van tijdnood en scherpe zetten van Alex, 2,5 – 3,5. Marcel Batist speelde aan bord 8. Lange tijd liet hij zien wat hij geleerd had. Maar op de cruciale momenten deed hij niet de juiste voortzetting. Heel jammer van een goed opgezette partij, maar toen zijn tegenstander een toren kon snoepen was de partij voorbij, 2,5 – 4,5. Mariandel speelde aan bord 3 een gedegen partij, het was echter te zien dat ze te weinig speelt. Elke zet kostte veel tijd en de ervaren tegenstander had een juist plan. Haar partij eindigde als laatste, helaas moest ze capituleren, 2,5 – 5,5.  Als ik naar de partijen kijk was een nederlaag niet nodig geweest. Het was een combinatie van pech en concentratieverlies die de nederlaag inluidde. Maar ik weet zeker dat men zat punten zal vergaren om zich minimaal te handhaven.

 

REMY  RUTJES  RAMMELT AAN DE POORTEN VAN GROEP 1 .

De competitie is nog lang , zeker in Groep 2 van de Cor van Lent Competitie , maar Remy Rutjes heeft  al 5 partijen op rij gewonnen. In een heuse topper versloeg hij Yme van Vugt. Remy won eerst een pion en daarna was het eindspel met pionnen en Loper tegen Toren ,  ondanks stevig verzet van Yme  gewonnen. Bert Bonnet   bleef in het spoor door te winnen van Jan van Ieperen. Jan bood goed tegenspel , maar een ongelukkige stand van zijn Dame werd door Bert goed uitgebuit. In de derde partij hield Aad van Sabben Michel van Egmond toch wel verrassend op remise. Aad was wel een pion achter geraakt , maar in het Toren Loper (  van ongelijke kleur ) eindspel maakte hij geen fout.

In Groep 1 sluipt Roel Warnik langzaam naar boven. Met wit wist hij te winnen van Klaas de Ruijter. Klaas stoomde al snel op met zijn F-pion , maar als gevolg daarvan werd pion E6 een probleemkind. Roel  wist de druk op te voeren met Paarden op E5 en G5 en toen Klaas een kleine combinatie over het hoofd zag en een stuk dreigde te verliezen gaf hij op. Ook Paul de Freytas  wist een zege te boeken. Tegenstander John La Gordt Dillie overzag in een ingewikkelde stelling een combinatie en raakte een volle Toren achter . John ploeterde nog even door , maar de dreigingen tegen zijn Koningsstelling werden zo groot  dat hij opgaf. Cor Brouwer  wist wederom een halfje aan zijn totaal toe te voegen. David Mesman was in een voor hem gunstig Lopereindspel  dicht bij de overwinning , maar  kon wegens gebrek aan tijd de juiste winstweg niet vinden. Beide spelers staan in de middenmoot met 2 punten uit 4 partijen.

 

8 oktober 2013, speelavond huishoudelijke competitie

Paul de Feytas – René de Lange  0 - 1
Het werd een lange strijd zonder dames op het bord. Beide spelers hadden kansen, al leek de stelling van René iets voordeliger. In het eindspel, met weinig tijd voor Paul en gelijke lopers op het bord, wist René de partij naar zich toe te trekken. Het uiteindelijke mat was een logisch gevolg van de tijdnood. Hiermee wist René de aansluiting met de top te bewerkstelligen terwijl Paul onder zijn niveau scoort. Maar dit zal hij binnenkort weer goed maken!

Franka van Vlokhoven - David Mesman  0 - 1
Franka en David hoeven zich geen zorgen te maken over een eventuele degradatie, beide spelers scoren ieder seizoen genoeg punten bij elkaar. Maar toch was het een partij uit de onderste regionen van groep 1. Toen het middenspel zijn einde naderde was het komende eindspel een kolfje op de hand van David. Franka vocht tot het eind om de nederlaag af te wenden maar moest toch capituleren toen David haar stelling binnendrong.

John Onderdelinden – Klaas de Ruijter  1 – 0
Het was een lange strijd op het midden van het bord. Met het loperpaar gericht op de koningsstelling van John leek het een prooi te worden voor Klaas. Maar John dacht daar anders over en richtte zijn pijlen op de kwaliteitwinst die zich voordeed. Daarna was het een eitje voor John om de partij naar zich toe te trekken.  Met deze overwinning paatste hij zich weer in de top van de competitie met een score van 3 uit 4.

Hans Kalmthout – John la Gordt Dillie  ½ - ½
Dat Hans dit eerste seizoen zich zal mengen in de kampioensstrijd is een duidelijke zaak. Hij weet zich iedere partij uitstekend te concentreren en sluit zich af voor geluiden en opmerkingen om zich heen. Tegen John la Gordt Dillie werd het wederom een remise. Dit is niet vreemd, van de 8 partijen die beide spelers hebben gespeeld, zijn er 7 in remise geeindigd. Maar beiden houden zicht op de kop van de competitie en leken tevreden met de puntendeling.

Dolf Rijkeboer – Roel Warnik  0 - 1
Dolf liet er geen gras over groeien en begon aan zijn aanval die hij elke partij wil spelen. Maar Roel is koelbloedig en wist elke speldeprik te weerleggen. Toen de aanval niet doorsloeg was het de beurt aan Roel om met twee torens op de G-lijn zijn aanval in te zetten. Dit sloeg wel door en de stukken konden weer in het doosje. Dolf moet snel wat puntjes gaan vergaren om niet buiten de boot te vallen, Roel herstelt zich van een matig begin en kruipt omhoog.

Theo van der Sluis – Bram Steijn  ½ - ½
Theo kent een goede start van de competitie en moest als koploper het opnemen tegen de kampioen van vorig seizoen. Na een kwaliteitwinst van Bram was het de beurt aan Theo die met een wanhoopsoffensief de stelling van Bram omver wilde werpen. Het werd echter een eindspel met twee pionnen minder voor Theo en tijdsdruk voor Bram. Op miraculeuze wijze wist Theo alsnog een remise te stelen, bij voldoende tijd had hij er niet eens aan hoeven te beginnen.

 

17 september 2013, 2e speelavond huishoudelijke competitie

Paul de Feytas - Cor Brouwer  ½ - ½
Paul kent een moeilijke start van dit seizoen, wederom moest hij rusten in remise. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Cor liet zich van zijn sterkste kant zien met in het middenspel een stuk voor tegen drie vrijpionnen van Paul. Cor wist enkele sterke voortzetting te vinden maar liet zich toch nog verrassen. Als hij meer tijd had besteed aan zijn stelling (hij had een grote voorsprong in tijd) had er zeker meer in gezeten als dit dik verdiende halfje.

René de Lange – John Onderdelinden 0-1
Beide spelers hadden de eerste ronde het volle punt gescoord. En zoals ieder seizoen was het wederom een lange strijd van deze twee bestuursleden. Het was uiteindelijk John die aan het langste eind trok en zijn 100% score in stand hield.  John wil dit jaar zeker weer meedoen om het zo gewilde schild weer aan zijn schoorsteen te laten prijken.

Bram Steijn – Roel Warnik  ½ - ½
Bram en Roel zijn twee spelers met allebei een zekere stijl van spelen. In de partij waren de dames al snel van het bord verdwenen en er volgde een tactisch gevecht waarin Bram nog een gaatje wist te vinden met een torenoffer op E6. Het was echter niet genoeg voor de winst, beide spelers waren tevreden met het halfje.

John la Gordt Dillie - Klaas de Ruijter  ½ - ½
Beide spelers hebben de eerste twee ronden met remise afgesloten. Hierbij lijkt Klaas eieren voor zijn geld te kiezen. Tot twee keer toe was het een speler met kampioensaspiraties die hij een halfje afsnoepte met degelijk spel. John wilde wel meer, maar er was niet meer. Hij zal de komende partijen moeten gaan scoren om niet het contact met de top te verliezen.

Gerard Groen – Franka van Vlokhoven  ½ - ½
Franka wilde speelde als vanouds, met een stukoffer op de lange termijn werd de aanval ingezet. Gerard, zijn eerste jaar in groep 1, gaf geen krimp en wist zelfs tegenkansen te creëren. Het was een prachtig gevecht waarbij elke zet wel vier goede mogelijkheden had. Voor de toeschouwers was het ook smullen. Gerard wilde echter niet verliezen en bood remise aan, Franka was daar dankbaar voor en liet toch nog een halfje bijschrijven. Misschien zou Gerard met meer wedstrijdervaring in groep 1 de volgende keer toch voor de winst gaan, er waren voldoende mogelijkheden.

Hans Kalmthout – Theo van der Sluis  ½ - ½
Theo begon de parij fel en offerde al snel een stuk voor twee pionnen. Met zijn loper- en torenpaar zocht hij mogelijkheden in de stelling van Hans. Die waren er niet. Het was echter Hans die zijn stelling niet op waarde wist te schatten en een remisebod uitbracht. Theo wist niet hoe snel hij dit aan moest nemen. In de analyse bleek wel waarom.


10 september 2013, 1e speelavond huishoudelijke competitie

Cor Brouwer – John La Gordt Dillie  ½ - ½
In groep 1 ligt de gemiddelde leeftijd lager als aan dit bord. Deze vergrijzing werd tijdens de partij nogeens breed uitgemeten. Het was geen saaie partij, laat dat duidelijk wezen. John had een goede stelling maar de zware stukken konden geen potten breken in de verdediging van Cor. De remise was dan ook na een zware strijd een eerlijke deling. Al zal Cor wel iets meer blij zijn geweest dan John die tijdens het zomertoernooi nog beslag wist te leggen op de 1e prijs.

David Mesman – René de Lange 0-1
René, die met noodweer op zijn fiets arriveerde, was totaal niet aangeslagen door dit natte pak. Hij begon erg sterk en liet met mooie momenten zien dat hij dit jaar weer hoge ogen gaat gooien. Een magnifieke paardzet leidde de nederlaag van David in. David had misschien nog wel betere zetten maar liet deze niet zien. Een heerlijke combinatie maakte een einde aan de partij.

Dolf Rijkeboer – Hans Kalmthout 0-1
Hans is direct in groep 1 geplaatst en dit is nog wel eens stof voor discussie. Maar hij liet zien dat hij geen kanonnenvoer is. Dolf probeerde een gat te maken in de stelling en wende al zijn stukken aan voor de aanval. Hans gaf geen krimp. En toen de aanval niet doorsloeg stonden de stukken van Dolf zo slecht dat Hans zijn eerste punt kon bijschrijven.

Klaas de Ruijter – Paul de Freytas  ½ - ½
Paul, die afgelopen jaar een gooi naar het kampioenschap deed, wilde zeker niet verliezen. Met kleine speldeprikken probeerde hij de stelling van Klaas omver te spelen. Maar Klaas is daar te ervaren voor, en liet het kaas niet van zijn brood eten. De puntendeling was vroeg in de avond, maar beide spelers keken tevreden naar het halfje!

Roel Warnik – Theo van der Sluis  0-1
Roel speelt dit jaar weer mee in de huishoudelijke competitie en hiermee wordt de competitie een stuk sterker. Roel begon rustig en dat is een kolfje op de hand van Theo. Strijdlustig liet hij zijn pionnen op H enG-vleugel oprukken.
Roel begon zijn pionnen op de A en B-vleugel naar voren te dirigeren. Op het moment dat Theo wilde toeslaan op de koningsvleugel sloeg Roel met een wanhoopsoffer terug in het centrum. Het werd een spannend gevecht waarbij Theo misschien wel de beste kansen kreeg. Het werd een eindspel waarbij Roel door tijdnood niet de juiste zetten wist te vinden. Theo deed dat wel en kon aan het einde van de avond het punt bijschrijven.

John Onderdelinden - Franka van Vlokhoven 1-0
Dit was een spannende partij waarbij het stukkenspel van beide spelers erg sterk was. Het was echter John die zijn stukken op de juiste posities kreeg, waarbij de toren op de 6e rij van doorslag was. Hij stormde binnen in de stelling van Franka en deze kon dit niet meer pareren. Maar let op, Franka begon verleden jaar ook niet best maar kon in de 2e helft van de competitie niet meer verliezen.

Het was een gezellige drukke avond op de vereniging. Het word een lange competitie, maar als de opkomst altijd zo goed is haalt iedereen zijn partijen. Een blik in de computer van Gerard Groen leerde me dat we weer een stap verder zijn in onze wedstrijdorganisatie. 

HUISHOUDELIJKE  COMPETITIE  GROEP  2  VAN  START

Groep 2  , eens het lelijke eendje van Shah Mata , is opgebloeid tot een mooie dame. Maar liefst 16 spelers gaan strijden om het kampioenschap en promotie naar Groep 1. Ook de sterkte van de Groep is op een hoger peil komen te liggen.

In de eerste ronde lieten de  degradanten  uit Groep 1 zien , dat zij volgend seizoen  weer op het hoogste podium uit willen komen. Remy Rutjes versloeg in een spectaculaire partij herintreder Bas van Duijn en Yme van Vugt versloeg  Jos de Rooij , die Yme lang goed tegenspel kon bieden maar een Damezet overzag en langzaam weggedrukt werd. Nieuwkomer Jan van Ieperen speelde tegen Piet Dijksman en moest nog wennen  aan het langzamere tempo. In een te snel gespeelde partij won Piet.

Michel van Egmond had het met zwart zwaar tegen Leo de Jong , maar kon toch nog een remise binnenslepen. Bert Bonnet en Gerard Blom speelden de langste partij. Het ging lang gelijk op , maar in de eindfase , met beiden Torens en Loper , werden de stukken van Gerard gepend en kon Bert de partij naar zich toe trekken.

Het bestuur hoopt dat alle spelers zoveel mogelijk komen spelen , zodat er aan het eind van de competitie  een evenwichtige  stand opgemaakt kan worden , en wenst alle  spelers veel succes met mooie en spannende partijen.   


Uitnodiging voor de gratis kennismakingsles

Schaaktraining 1650 -> 1900 seizoen 2013-2014

op 25 september 2013

Doel: Verhoging van het schaakniveau van de cursisten, dus het doorbreken van de 1900-grens. Dolf kiest, het liefst in overleg met de cursisten, de onderwerpen en bespreekt ingezonden partijen van de cursisten. Hij geeft oefenstof mee die hij de volgende les bespreekt.

Organisatie:      Hans van Calmthout (ledenadministratie), 06 46424464, j.calmthout@upcmail.nl

                       Jaap van Meerkerk (PR), Kraaiheide 11, 3069 LC Rotterdam, 010-4213746, 06-24213858, jvmeerkerk@hotmail.com

                       Ruud Neumeijer (financiën), 010 452 89 41,  06 102 193 22, ruud.neumeijer@gmail.com

Dolf Meijer:      Talentcoach bij de KNSB, ervaren schaaktrainer, steunpilaar van RSR Ivoren Toren 1,

                      rating 2250, schrijver van de schaakcursus Volwassentraining van de KNSB.

                              

Dolf weet altijd tijdens zijn lessen voor een ontspannen en uitnodigende sfeer te zorgen, waardoor cursisten optimaal kunnen presteren en iedereen zich betrokken                    voelt.

Planning:            De training wordt van 19.30 uur – 22.00 uur gegeven op de volgende 10 woensdagavonden:

                        25 sep (kennismakingsles), 30 okt, 13 nov, 18 dec, 8 jan, 12 feb, 12 maa, 16 apr, 14 mei, 11 jun.

Kosten:            110 euro, te betalen vóór aanvang van de 2e les van 30 oktober.

                               Let op: Bij eventuele voortijdige beëindiging van de training kan geen pro-rata restitutie plaatsvinden van betaald cursusgeld

Locatie:               Het NIVON-centrum, Dirk Smitsstraat 76, 3031 XE Rotterdam,

                        Tel.: 088-0990999, speellocatie van schaakvereniging RSR Ivoren Toren

Betaling:             Hierbij de volgende drie nummers vermelden:

                             Gironummer 268844; IBAN: NL68INGB0000268844; BIC: INGBNL2A

                        t.n.v. M.R. Neumeijer te Rotterdam

                        Onder vermelding van: schaaktraining 1650 -> 1900 seizoen 2013 – 2014

                        Uw betaling dient vóór 30 oktober 2013 te zijn voldaan

 

Aanmelding kennismakingsles op 25 september 2013

Per e-mail (eventueel per telefoon) aan:

  • Hans van Calmthout, j.calmthout@upcmail.nl
  • In CC aan: Jaap van Meerkerk, jvmeerkerk@hotmail.com
  • In CC aan: Ruud Neumeijer, ruud.neumeijer@gmail.com

 

                voor- en achternaam:                   ……………………………………………………………………

                adres:                                        ………………………………………………………………

                postcode /  woonplaats:              ……………………………………………………………………

                telefoonnummer:                          ……………………………………………………………………

                mobiele nummer*:                       ……………………………………………………………………

                e-mailadres*:                              ……………………………………………………………

                schaakvereniging*:                        ……………………………………………………………………

                knsb-rating*:                                    ……………………………………………………………………

                (*=indien van toepassing)         

               

                Heeft al eerder een schaaktraining van Dolf M. gevolgd:             ja / nee

                Geeft zich op voor de hele cursus:                                           ja / nee

                Wil deze beslissing na de kennismakingsles maken:                  ja / neePAUL  DE  FREYTAS  EN JOHN  LA  GORDT  DILLIE  WINNEN   HANS VAN HENGEL ZOMERTOERNOOI.             

In  een goed bezette elfde en laatste ronde van het Shah Mata Zomertoernooi is het tot de laatste partijen spannend gebleven wie de hoofdprijs zou gaan winnen. Opvallend was dat in alle 7 groepen de winnaars  de volle 5 punten haalden. Koploper Paul de Freytas kon zijn score van 26 punten niet meer uitbouwen en zag John La Gordt Dillie , de enige speler die alle elf ronden speelde , na een vijfpunter langszij komen . Philip Westerduin had deze spelers nog kunnen inhalen , maar daarvoor had hij zijn laatste partij tegen clubgenoot Jos van der Kaap moeten winnen. Helaas voor Philip deed Jos zijn sportieve plicht en bleef Philip op de derde plaats steken.

De ratingprijs tot ELO 1900 ging naar Angelique Osinga , die op 22 punten bleef staan , maar door de gedeelde toernooiwinst van  John La Gordt Dillie in dat klassement de eerste  plaats van John overnam. De ratingprijs tot ELO 1700 ging naar Remy Rutjes en Chris Willemse die beiden 5 punten scoorden en zo op 20 punten uitkwamen , een halfje voor  Dolf Rijkeboer die in de eerste groep een zware avond had. De ratingprijs tot ELO 1500 ging naar Marjolein Osinga  die vijf punten scoorde en daarmee Gerard Blom passeerde.

Tot slot was er nog een extra prijs , deze prijs ging naar Cor Brouwer , die als winnaar  het grootste ELO-verschil  overbrugde : Met zijn rating van 1641 versloeg hij Rene de Lange ( 1981 ).

Tot slot dankt de organisatie alle deelnemers voor hun aanwezigheid  en sportieve inzet en hoopt zij iedereen aan het eind van volgend seizoen weer terug te zien.

Ab Scheel  bedankt voor het wekelijks actualiseren van de RSB website met het verslag, de stand en de foto’s gedurende de afgelopen 11 weken! Wij hopen volgend jaar weer van je medewerken gebruik te mogen maken.

NOG DRIE KANDIDATEN VOOR DE EINDZEGE.

 
Met 24 deelnemers was het wederom een goed bezette avond.

In een sterk bezette groep 1 met Jos van der Kaap, Gerard van Es en Bram Steijn zag Paul de Freytas toch nog kans om twee punten aan zijn score toe te voegen. Philip Westerduin in groep 2 met Franka van Vlokhoven, John la Gordt Dillie en David Mesman behaalde drie punten en bracht zijn achterstand op Paul terug tot 2,5 punt. In de laatste ronde zullen Philip en John de maximale score moeten halen om Paul van de eindoverwinning af te houden.

Voor de ratingprijzen zijn er nog diverse kanshebbers. Tot Elo 1900 zijn dat John la Gordt Dillie, Angelique Osinga en Gerard Kastelein; tot Elo 1700 zijn dat Dolf Rijkeboer en Bert Bonnet en tot Elo 1500 gaat de strijd tussen onze nestor Gerard Blom en Marjolein Osinga. Voor de beste “huisschaker” gooit Alex van der Most hoge ogen. De prijs is een jaar gratis lidmaatschap.

Dinsdag 27 augustus is de slotavond met prijsuitreiking. Voor een (gratis) hapje en (tegen betaling) drankje wordt gezorgd.

 

Zomertoernooi Shah Mata nadert zijn ontknoping!

De vakanties lopen ten einde en dat was goed te merken op de negende speelavond van het Hans van Hengel zomertoernooi bij Shah Mata. Met 32 deelnemers was het een zeer goed bezochte speelavond. Opvallend was de indeling van groep 1. Van de drie dames die zich afgelopen seizoen hebben aangemeld speelden er twee in de kroongroep van ons toernooi. Angelique Osinga en Franka van Vlokhoven stonden daarin hun “mannetje”. Jos van der Kaap, titelverdediger, liet zien waarom hij vorig jaar kampioen werd en scoorde de maximale punten. In groep 2 was het Paul de Freijtas die zich liet gelden, met een maximale score lag hij misschien wel de basis voor de toernooi-overwinning van dit jaar! Of kan David Mesman nog roet in het eten gaan gooien, hij scoorde erop los in groep 3. Nieuwkomer Lennert den Ouden gaf ook zijn visitekaartje af in groep 4, zijn grote ratingsprong lijkt dus wel terecht. Cor Brouwer heeft te weinig avonden bezocht om nog potten te kunnen breken, hij liet wel 5 punten bijtekenen in groep 5. Ook in de overige groepen werd er fantastisch en sportief gestreden. Het kan dus nog spannend worden in de laatste twee speelavonden. Wie alsnog aan wil schuiven om gezellig en op zijn eigen niveau mee te spelen is altijd welkom.WINNAAR VORIG JAAR MELDT ZICH.

 Jos van der Kaap, de winnaar van het zomertoernooi 2012, gaf in de 8e ronde voor de eerste maal acte de présence. Zijn tegenstanders Gerard Kastelein, John la Gordt Dillie en Paul de Freytas waren niet bij machte om maar een half puntje te bemachtigen en verloren allen. Met nog 3 ronden te gaan is Jos (rating 2202) geen kandidaat meer voor de eindoverwinning maar hij zal het de overige kandidaten nog moeilijk genoeg maken de komende weken.

Ook Angelique Osinga en Michel van Egmond wonnen drie partijen en voegden 5 punten aan hun score toe. Vanaf deze ronde bestaat de mogelijkheid een lage score uit de ronde 1 t/m 7 te vervangen door een beter resultaat. John Onderdelinden maakte hier dankbaar gebruik van. Zijn score van 1 punt uit de 6e ronde verviel en werd vervangen door 3 punten uit deze ronde.

Met nog drie speelavonden voor de boeg zijn er nog vele kanshebbers voor de eindzege.

VEERTIGSTE DEELNEMER MELDT ZICH OP ZOMERTOERNOOI.

 In de 7e ronde meldden zich weer drie nieuwe deelnemers, waardoor het totale aantal deelnemers op 40 kwam. 24 Deelnemers, verdeeld over 6 groepen, streden om de punten. Onder hen Gerard van Es, die gelijk zijn visitekaartje afgaf door overwinningen in groep 1 op Gerard Kastelein, Angelique Osinga en David Mesman. Hij behaalde hiermee de maximale score van 5 punten, evenals Alex van der Most in groep 6. John la Gordt Dillie (groep 2), profiteerde van de aanwezigheid van Gerard van Es en voegde 3,5 punt aan zijn score toe, waardoor hij alleen aan de leiding kwam, maar hij zal Gerard niet ontlopen in één van de volgende rondes. Franka van Vlokhoven behaalde 3 punten en doet ook nog volop mee.
Voor de 3 ratingprijzen aan het eind zijn de kanshebbers na de 7e ronde: tot 1500 Marjolein Osinga, tot 1700 Remy Rutjes en tot 1900 John la Gordt Dillie
Vanaf de 8e ronde (6 augustus) bestaat de mogelijkheid om éénmalig een slechter resultaat uit de rondes 1 t/m 7 te vervangen door een beter resultaat uit de rondes 8 t/m 11.

Is uw vakantie voorbij dan kunt u nog 4 dinsdagavonden in augustus aanschuiven.

CONCURRENTIE NADERT KOPLOPER IN SHAH MATA ZOMERTOERNOOI.

In de 6 ronde van  het Hans van Hengel Zomertoernooi moesten de achtervolgers van koploper Paul de Freytas proberen te profiteren van zijn afwezigheid. Het voordeel voor Paul was dat zijn concurrenten onderling moesten strijden voor de punten. Van de achtervolgers wist John La Gordt Dillie de volle buit binnen te halen. Hij kwam zo met een ronde meer gespeeld langszij. Op de derde plaats staat nu Philip Westerduin die goede zaken deed , maar door een remise tegen Angelique Osinga niet de volle 5 punten wist te scoren. Angelique , Gerard Kastelein , Theo van der Sluis en Franka van Vlokhoven zijn  de  voornaamste concurrenten van het leidende trio.

Het Zomertoernooi  duurt nog tot en met dinsdag 27 augustus en schakers die “gewoon” zin hebben om een potje te schaken zijn van harte welkom ( aanmelden aan de zaal tot 20.15 uur ). Je wordt direct ingedeeld in een leuke groep en als je geluk hebt zijn kaas en worst aanwezig.

PAUL DE FREYTAS SLAAT EEN GAATJE.

In de vijfde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi heeft Paul de Freytas als enige de volle buit weten te behalen. Omdat zijn voornaamste concurrenten elkaar de punten afsnoepten gaat hij nu afgetekend aan de leiding. Het achtervolgende peloton wordt aangevoerd door Philip Westerduin. Verder moet worden aangetekend dat Philip, Angelique Osinga en Remy Rutjes minder ronden hebben gespeeld en nog langszij kunnen komen.

Opvallend is ook dat in de onderste regionen iedereen punten blijft scoren, omdat iedereen van iedereen kan winnen .

De organisatie hoopt de komende weken boven de 40 deelnemers uit te komen, zodat het succes van vorig seizoen overtroffen kan worden. Voor schakers die nog niet hebben meegespeeld, en bij wie het schakersbloed weer gaat kriebelen, aanschuiven kan op elke dinsdagavond tot en met 27 augustus. Aanmelden tot 20.15 uur, aanvang omstreeks 20.30 uur.

RECORD  AANTAL  DEELNEMERS  IN  VIERDE RONDE  SHAH MATA  ZOMERTOERNOOI.

In de vierde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi streden maar liefst 28 deelnemers om de punten. Er waren 4 deelnemers die de volle buit binnen haalden . Paul de Freytas, Philip Westerduin en David Mesman deden goede zaken voor de bovenste plaatsen en Dolf Rijkeboer liet zien dat hij wel erg laag in de stand stond. “Good old “ Jan Burki bleef ook ongeslagen en haalde 3,5 punt binnen.

Paul de Freytas heeft de koppositie van Gerard Kastelein overgenomen , al moet daarbij worden aangetekend dat er spelers zijn, die pas drie ronden hebben meegespeeld, zodat de stand ietwat vertekend is. Ook voor de ratingprijzen is de stand onduidelijk en zal pas in de komende weken blijken wie er met de prijzen van door gaan. Om het nog wat aantrekkelijker te maken worden er aan het eind van het toernooi ook nog een aantal verrassingsprijzen uitgedeeld.

Voor schakers die nog geen enkele ronde hebben meegespeeld is het nog steeds mogelijk om deel te nemen en ook nog voor een prijs te gaan. Er tellen slechts zeven ronden mee en er worden nog zeven ronden gespeeld. Aanmelden aan de zaal tot 20.15 uur.Gerard Kastelein herovert koppositie.
 
Deze week al weer de 3e ronde met 27 deelnemers waaronder Hans van Calmthout, Angelique Osinga, Chris Willemse, Cor Brouwer en Gerard Kastelein die allen kans zagen om de maximale score van 5 punten te halen. Gerard heroverde hiermee de eerste plaats op John la Gordt Dillie, die slechts twee punten aan zijn score toevoegde. Er werd weer fanatiek gestreden om de punten. Vooral in de partij tussen Paul de Freytas en Philip Westerduin had in de tijdnoodfase de klok het zwaar te verduren. Uiteindelijk werd de vrede getekend. Philip en Angelique sloten aan bij de kopgroep, mede omdat beiden nog maar 2 ronden hebben gespeeld. Volgende week alweer de 4e ronde. U kunt nog steeds gratis aanschuiven.


Zomertoernooi Shah Mata komt op stoom!

Afgelopen dinsdag 25 juni was het de tweede speelavond van het zomertoernooi bij Shah Mata. Met 26 spelers was het al goed bezocht en reuze gezellig. In deze tweede ronde werd in de kopgroep al gestreden om de bovenste plaatsen. John la Gordt Dillie voert nu de koppositie gevolgd door Remy Rutjes en Paul de Freytas.  Hoogste nieuwkomer was mevrouw M. Osinga die op haar eerste speelavond de volle 100% scoorde. Maar haar dochter Angelique, zal zeker hoge ogen gaan gooien. Op haar eerste speelavond liet ze nieuwkomer Philip Westerduin zweten en haalde tegen hem een dikverdiende remise. Gerard Kastelein had een mindere dag, maar zal ook zeker in het vervolg van zich laten spreken. Verder werden er in iedere groep prachtige partijen op het bord gezet waar ook de toeschouwers van konden genieten. Voor een ieder die het nog niet wist, de deelname is gratis en u kunt iedere dinsdag om 20.00 uur aanschuiven om op een gelijk niveau uw krachten te meten. Tot ziens.                                                                                               
   

Eerste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi, 18 juni 2013

 
Het blijkt dat het zomertoernooi nog op gang moet komen. Op de eerste avond van het Hans van Hengel Zomertoernooi meldden zich 17 Shahmatanen, evenals Gerard Kastelein van SO Rotterdam. In 5 groepen werd gestreden om de (bonus)punten. Gerard gaf al gelijk zijn visitekaartje af en wist, evenals Franka van Vlokhoven, John la Gordt Dillie en John Onderdelinden, alle drie partijen in winst om te zetten. Met 5 punten en een score van 166,7 % voeren zij het klassement aan, gevolgd door Michel van Egmond en Remy Rutjes, beiden met 3 punten en een score van 100 %. Op 25 juni volgt de tweede ronde.

 
Het Zomertoernooi duurt nog tot en met dinsdag 27 augustus. Schakers die nog mee willen spelen kunnen een van de volgende dinsdagen om 20.15 uur aanschuiven.

De eerste 7 speelavonden die een deelnemer heeft gespeeld tellen mee voor de eindrangschikking. Indien men meer avonden speelt, kan slechts één resultaat van de volgende speelavonden gebruikt worden om een resultaat van de eerste 7 avonden te vervangen door een beter resultaat. Ook spelers die maar een enkele keer mee kunnen spelen zijn van harte welkom. Deelname is gratis!

 

Hans van Hengel Zomertoernooi

 
Schaakvereniging Shah Mata organiseert het jaarlijkse zomertoernooi!

** Deelname is voor iedereen gratis! **

Prijzen

**1e prijs € 30,00** en drie Rating prijzen:

**tot ELO 1900**  € 20,00  **tot ELO 1700** € 20,00  en **tot ELO 1500 ** € 20,00.

Voor de beste huisschaker is er een jaar gratis lidmaatschap van Shah Mata te winnen!

Dit jaar is er een extra prijs die aan het eind van het toernooi wordt uitgereikt.

 

Programma

Er wordt gespeeld op dinsdagavond van 18 juni t/m 27 augustus 2013. Het toernooi wordt afgesloten met een prijsuitreiking. Deelname is voor iedereen gratis.

Aanmelding op de avond in de speelzaal.

Indeling start om 20.15 uur, aanvang partijen 20.30 uur.

Formule

Iedere speelavond spelen de deelnemers in een groep van 4 personen 3 rapid partijen. Het speeltempo bedraagt 25 minuten per persoon per partij.

Winstpartijen worden extra beloond (winst = 1½ punt), 3 winstpartijen op 1 avond leveren nog eens een bonus van een ½ punt op (3x winst = 5 punten).

De eerste 7 speelavonden die een deelnemer heeft gespeeld tellen mee voor de eindrangschikking. Indien men meer avonden speelt, kan slechts één resultaat van de volgende speelavonden gebruikt worden om een resultaat van de eerste 7 avonden te vervangen door een beter resultaat. Een deelnemer hoeft dus niet alle 11 avonden te spelen om voor een prijs in aanmerking te komen.

Speellocatie

“Nieuwe Nachtegaal”, gelegen aan de Mezenhof 1 3082ZE te Rotterdam. De ingang van de speellocatie is aan de Albatroslaan ( Eetcafé Tante Sjaar ).

 Het speellokaal is bereikbaar via de tramlijn 2 en buslijn 70.

 
Voor meer informatie kunt u bellen naar: 0620401238 t.n.v. J. Onderdelinden


STERK  SHAH MATA  VERSLAAT  VERZWAKT  ASHTAPADA.

In de jaarlijkse tweekamp tegen Ashtapada  trad Shah Mata aan met 7 spelers die dit jaar voor het eerste  team in  de KNSB hebben gespeeld. Omdat Ashtapada door het ontbreken van een groot aantal eerste team – spelers sterk verzwakt was , was er sprake van een ongelijke strijd. De spelers van Ashtapada weerden zich voortreffelijk , maar in de eindfase bleek vaak de routine van de Shahmatanen de doorslag te geven .

In de eerst omloop wist alleen Paul de Freytas zijn tegenstander Gerard van Es te verrassen en zorgde er zo voor dat de hatelijke  nul van het score bord  bleef. Aan bord 2 gaf Rene de Lange tegen Theo van der Sluis zijn Dame weg en op. Theo Michielsen aan bord 3 speelde sterk tegen Roel Warnik en leek op remise af te stevenen , maar in het Toreneindspel speelde hij iets te passief en dat wist Roel af te straffen. Jaap Brokaar ging tegen John Onderdelinden strijdend ten onder en dat gold ook voor Herman  van Os tegen John La Gordt Dillie en Daan van Mourik tegen Klaas de Ruijter.

Ook aan de lagere borden waren de Shahmatanen  net wat sterker  en konden zij de zeges naar zich toe trekken. Bert Bonnet won van Piet Pors , Michel van Egmond van Aad Caspers , die in verloren stelling door zijn vlag ging. Huurling Sven Mesman speelde tegen Ger Schraa en verloor ook al en zelfs pa en zoon Hemmes , die vorig jaar nog de helden van Ashtapada waren , delfden het onderspit  tegen Jos de Rooij en Marcel Batist. Tot slot wist ook David Mesman te winnen van Arie Bliek die sterk speelde maar net geen remise kon maken in hevige  tijdnood.

In de tweede omloop waren de spelers van Ashtapada nog wat vermoeider  en konden zij niet echt revanche nemen. Gerard van Es liet zich niet nog eens  verrassen en zette in een spectaculaire partij Paul de Freytas op zij . Gelukkig voor Ashtapada wist Christiaan Hemmes te winnen  van Jos de Rooij en bood Rene de Lange net op tijd remise aan  , wat Theo aannam zodat de uitslag iets draaglijker was als in de eerste ronde.

Simultaan Paul vd Sterren 25 mei 2013 te Shah Mata

 
Op zaterdag 25 mei 2013, iets voor 2-en treedt Paul van der Sterren aan tegen 21 Shah Matanen – dzw 17, 1 ex- , 1 ex- en  hopelijk nieuw-lid, en  2   Ashtapada-ers.

Allereerst doet Van der Sterren in zijn inleidende verhaal kond van de eerste overwinning die hij tegen Jan Timman boekt, na 31 jaar zwoegen.  Want inderdaad, waar zit ‘m dat toch in, die extra  gave van super-grootmeesters. Zie ook het verslag van de partij….link..

Van der Sterren, die afwisselend c4, d4 en e4 opende, staat tegen enkelen na een zet of 10 al overwegend of zelfs duidelijk beter.  Bas van Duijn krijgt een koningsaanval te verduren, Hemmes jr. en sr.  moeten al naar goede zetten zoeken en ondergetekende, Chris Willemse, heeft  een pion geofferd , met naar blijkt ijdele hoop op tegenspel.

Dan, na een zet of 15: Bas moet zijn koning omleggen. Roel Warnik komt na een stukoffer gevaarlijk langs de h-lijn opzetten, Mariandel Menzel , Sven Mesman , Ger Schraa en Alex vd Most staan materiaal achter – voor Mariandel geen ramp, want zij moet nog door naar een verjaardag. Bij Jan Burki en Gerard van Es een gelijke stand, Chris Willemse heeft zijn pion teruggewonnen, maar moet tegen een sterke gedekte centrumpion aankijken, evenals Remi Rutjes. David Mesman en Paul de Freytas staan mogelijk zelfs iets beter, evenals John Onderdelinden die allerlei dreigingen in de stelling heeft gevlochten. Dolf Rijkeboer, John La Gordt Dillie en Franka van Vlokhoven staan lichtjes met de rug tegen de muur. Bij Rene de Lange lijkt het een remise-achtige stelling, maar bij Klaas de Ruijter staat het bord in brand: materieel staat Klaas veel voor, maar wat een witte dreigingen..! Bij Theo van der Sluis het omgekeerde: hij heeft een stuk geofferd en dreigt veel.

Na 20 zetten is het bij John Onderdelinden uit: John heeft de partij geweldig naar zijn hand gezet. Onze eerste zege. David Mesman staat positioneel beter en Paul de Freytas staan inmiddels materiaal voor. Gerard van Es komt met dame + paard gevaarlijk opzetten, maar is wel een pion achter geraakt.

Na 30 zetten levert Vd Sterren pardoes zijn dame in tegen Chris Willemse. Onze tweede zege.

Tussen zet 30 en 35: Bij Theo Van der Sluis zijn er over en weer dreigingen; Theo besluit een kwaliteit terug te geven, met minstens eeuwig schaak, misschien meer. Dan rollen er snel enkele Shah Mata-koppen: John La Gordt Dillie overziet  – naar eigen zeggen – een simpel stukoffer met schaak en kan opgeven. Inmiddels hebben ook Mariandel, de Hemmessen, Dolf, Sven, Rene, Ger en Franka moeten buigen. Alex verliest een tweede stuk, maar hij leeft nog. Remi redt het net niet; hij wordt op tempo uitgeteld, en mag het doen met het compliment van Van der Sterren: “Ja, je hebt eigenlijk geen aanwijsbare fout gemaakt”.

Weer wat later. Roel en Klaas gaan kopje onder.  Paul de F. wint een tweede pion en David komt in een toreneindspel terecht dat volgens hemzelf duidelijk gewonnen is. Het lijkt erop dat Gerard niet kan doordrukken. Theo heeft besloten dat hij geen genoegen hoeft te nemen met eeuwig schaak. Moedig!

 

Dan moet ook Alex opgeven.

Nu zijn er nog 4 partijen over. Gerard ziet de koning van Van der Sterren op miraculeuze wijze ontsnappen en loopt tegen een 0 op. Theo heeft loon naar werken gekregen; uiteindelijk rest een eindspel met lopers van ongelijke kleur, waarbij hij 2 vrijpionnen op verschillende vleugels kan creeëren. Hij schuift het mooi uit, evenals Paul de F. die een tweede pion wint en een dodelijke afruil + matdreigingen heeft. Ook David zegeviert; prachtig, het moet gezegd worden.

 

Eindscore: Van der Sterren - Shah Mata 16-5. Niet slecht voor onze vereniging!!
Huishoudelijke competitie 21 mei 2013

Theo van der Sluis – Yme van Vugt  ½ - ½  
Theo probeerde uit alle macht een aanval te forceren, maar Yme liet het gebeuren en kwam steeds beter te staan. Toen Yme dan ook zijn loper kon terug trekken en de dame van Theo zou moeten capituleren, dacht Theo aan opgeven. Maar Yme overzag deze zet en liet Theo ontsnappen met een half punt. Een leuke partij, maar Yme had er meer uit moeten halen!

Franka van Vlokhoven – Remy Rutjes 0-1
Zoals altijd weet je het met Remy nooit. Hij speelt baggerpartijen en soms speelt hij foutloze matches. Zou het komen dat zijn toverhand langer boven het bord moet hangen? In ieder geval speelde hij vanavond weer zo’n mooie partij, waarbij zijn ver opgerukte pion de doorslag zou geven. In een laatste combinatie overzag Franka het niet meer en met een dame meer wist Remy het volle punt naar zich toe te trekken.

Piet Dijksman – Leo de Jong 0-1
Piet had goede kansen toen zijn pion op de A-vleugel vorderingen maakte. Hij greep echter lelijk mis toen hij zijn toren van de verdediging af haalde. Leo liet dit buitenkansje niet onbenut en nam vrolijk dit lekkernij tot zich. Piet was teleurgesteld in zichzelf en gaf op. Toen hij de stelling nog eens bekeek dacht hij toch nog remisekansen te zien. Maar eens gegeven blijft gegeven en Leo hield terecht het volle punt in zijn zak.

Klaas de Ruijter – Dolf Rijkeboer 1-0
Dit was weer een prachtige partij van twee kanten. In een zeer spectaculair middenspel zou zelfs Fritz nog moeite hebben om de juiste voortzetting te vinden. Toen Klaas echter aankondigde dat wanneer hij deze partij zou verliezen, hij direct met schaken zou stoppen, ging Dolf nog eens recht zitten om een concurrent minder te hebben. Maar tegen de overmacht van Klaas was geen kruid gewassen en het punt was dan ook verdiend.

Marcel Batist – Gerard Blom 1-0
Marcel weet wat winnen is en liet dit vanavond weer zien. In een spectaculaire partij kwam hij beter te staan maar wist niet goed hoe de pion van Gerard te stoppen. Deze oude vos (hij werd verleden week 80) maakte het zeer moeilijk en kwam zelfs even gewonnen te staan. Het was de tijdnood die hem partnen speeld waardoor Gerard op het laatst zijn toren liet instaan. Marcel aarzelde geen moment en wist alsnog het verdiende punt binnen te slepen. De lessen van John beginnen nu echt vruchten af te werpen!


Op zaterdag 25 mei is weer de jaarlijkse simultaan.

Dit jaar hebben we Paul van der Sterren bereidt gevonden om een korte lezing te houden en daarna een simultaan te geven. De middag start van 12:45 tot ongeveer 18:00 uur. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.
U kunt zich aanmelden bij René de Lange, tel: 010 4849109

Adres: Eetcafe Tante Sjaar Mezenhof 1, 3082ZE Rotterdam, Ingang zit aan de
aan de Albatroslaan (deze ingang heeft geen huisnummer).

SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP 2013

Op dinsdag 14 mei is door 19 spelers gestreden om het snelschaakkampioenschap van Shah Mata. Onder leiding van Gerard Groen werd er  9 ronden Zwitsers gespeeld.

De eerste koploper was Dolf Rijkeboer die in de eerste ronde vrij  was en als eerste zijn punt binnen had. In de tweede ronde  wonnen van de  favorieten  Steijn , Mesman en Van der Sluis ( van respectievelijk Onderdelinden , De Freytas en De Ruijter ). Na ronde drie hadden alleen Van der Sluis en Steijn nog een score van 100%. In ronde 4 volgde de topper , waarin Theo van der Sluis resoluut de partij naar zich toe leek te trekken , maar helaas zijn Koning in liet staan en zo toch nog verloor.

In de volgende ronden wist Bram Steijn al zijn tegenstanders op te brengen en de enige die in zijn spoor bleef was David  Mesman , die volgde op 1 punt achterstand. Toen Bram in de achtste ronde ook van John La Gordt Dillie wist te winnen had hij in de slotronde tegen Rene de Lange genoeg aan remise. Nadat Rene het eerste remise aanbod afsloeg , bood hij even later , toen het alarm afging , in een remiseachtige stand zelf remise aan . Bram nam  dat uiteraard aan en werd daarmee de opvolger van Gerard van Es als snelschaakkampioen van Shah Mata met een recordscore van 8,5 uit 9 . David Mesman werd tweede met een prima 8 uit 9 en Theo van der Sluis derde met 5,5 uit 9.

De beste score van de Groep 2 spelers  werd behaald door Michel van Egmond met 5 uit 9 , die daar mee Gerard Blom nipt voorbleef op weerstandspunten . Chris Willemse , die zich aanvankelijk mengde in de strijd om de bovenste plaatsen , werd derde met 4,5 uit 9.

Bram en Michel van harte gefeliciteerd.

 

 Eindrangschikking na Ronde 9

PosNaamPrtWRVScoreSRWrstSBgr1Bram Steijn98108,5-114845,52David Mesman98018-1-14435,53Theo van der Sluis95135,5-1-150264John Onderdelinden95135,5-1-24723,755Paul de Freytas95045-115023,56John la Gordt Dillie942351241,515,257René de Lange942351-139,517,258Dolf Rijkeboer95045113713,59Michel van Egmond95045-1-231,51310Gerard Blom95045-1-1291111Fred van Keulen950451-1289,512Chris Willemse94144,51-150,521,7513Roel Warnik94144,5-1149,520,2514Bert Bonnet94144,5114519,2515Klaas de Ruijter94144,5124018,2516Remy Rutjes93153,51140,513,7517Ger Schraa92162,51233,52,2518Sven Mesman92162,5-1-2332,2519Jos de Rooij91081-1136,5020Bye900901-1360

SHAH MATA   1  DEGRADEERT  ,  MAAR  WAT  ALS….

Helaas is Shah Mata 1 , ondanks een overwinning in de laatste wedstrijd gedegradeerd . Met een vooraf niet voor mogelijk gehouden puntentotaal van 7 !

MAAR  WAT  ALS …

Na de eerste verloren  wedstrijd  tegen Pion 2 ,  leken de koffiedikkijkers gelijk te krijgen : Shah Mata heeft niets te zoeken in de KNSB. In de tweede wedstrijd tegen het sterke Promotie werd er nog gejuicht na een 4 – 4 uitslag. MAAR WAT als Roel Warnik tegen de sterke FM Meester Bannink niet op winst was gaan spelen , maar de remisestelling gewoon had uitgeschoven , DAN had Shah Mata deze wedstrijd met 4,5 – 3,5 gewonnen.  In de derde wedstrijd tegen koploper Oegstgeest heerste er nog tevredenheid na de eervolle nederlaag van 5 – 3. MAAR WAT als Gerard van Es , wat naar eigen zeggen mogelijk was , had gewonnen van Slingerland en Theo van der Sluis en John La Gordt Dillie hun kansen hadden gegrepen DAN had Shah Mata zelfs die wedstrijd  kunnen winnen : 4,5 – 3,5.

In de vierde wedstrijd Rijswijk uit , zonder Gerard van Es 4-4 tegen wederom een sterke tegenstander. Wederom tevredenheid , MAAR WAT als Bram Steijn het eindspel met gelijke lopers beter had ingeschat en de Dames op het bord had gehouden , DAN was zijn partij remise geëindigd en had Shah Mata al zijn derde overwinning geboekt : 4,5 – 3,5. In de vijfde wedstrijd tegen Goes weer 4 – 4 en voor het eerst zijn we teleurgesteld ( we gaan vooruit ) . MAAR WAT als Roel Warnik , na een   4- 2 voorsprong in betere stelling remise had gespeeld ( volgens de Grootmeesters langs de lijn heeft hij zelfs mat in 1 gemist) , DAN hadden we ook deze wedstrijd met 4,5 – 3,5 gewonnen.

Na de winterstop blijkt pas echt hoe sterk Shah Mata is , tegen het sterke Krimpen a/d Ijssel  wordt zonder Bram Steijn en Gerard van Es 4- 4 gespeeld . Natuurlijk zijn we daar zeer tevreden mee , MAAR WAT als Klaas de Ruijter gewoon rustig dat pionnetje en passant had geslagen , DAN had zijn tegenstander , die al vanaf 5 uur ’s ochtends aan het voorbereiden  was ,op kunnen geven  en had Shah Mata deze wedstrijd “gewoon”met 5 – 3 gewonnen. In wedstrijd zeven verliezen we met 4,5 – 3,5 van Drie Torens , MAAR WAT als Rene de Lange gewoon had doorgespeeld en ook deze keer zijn tegenstander had gehypnotiseerd en zijn partij  had gewonnen , DAN hadden we deze zware uitwedstrijd 4 – 4 gespeeld.  In de thuiswedstrijd tegen Landau Axel spelen we wederom 4 – 4  en daar zijn we niet blij mee. MAAR WAT als John Onderdelinden zijn reuze A- pion  gekoesterd had , DAN had hij minimaal remise gemaakt en had Shah Mata ook deze wedstrijd gewonnen : 4,5 – 3,5 . In de laatste wedstrijd blijkt niet  alleen hoe sterk Shah Mata is , het komt er eindelijk uit en Shah Mata wint verdient met 4,5 – 3,5. We hadden dus zonder overdrijven 15 wedstrijdpunten kunnen halen , als we maar eerder hadden geloofd in onze kracht. Conclusie : We hadden niet moeten degraderen , maar KAMPIOEN kunnen worden en naar de tweede klasse moeten promoveren. Dan zijn er natuurlijk altijd mensen , die vragen  : “Hadden jullie dan nooit geluk ?”, dan zeg ik  : “Zeker, maar wat als David Mesman en John Onderdelinden hun vorm van de huishoudelijke  hadden gehad en wat als Gerard van Es  nog een of twee wedstrijden  meer had meegespeeld , dan hadden we nog meer punten gehaald. “

Dus volgend seizoen in de Promotieklasse gaan we direct voor de overwinning en wie weet  , kunnen we over twee jaar het historische feit vieren, dat Shah Mata 1 zich gehandhaafd heeft in de KNSB.

 

MARCEL BATIST SLAAT GENADELOOS TOE!

 huishoudelijke competitie 16 april 2013

Marcel Batist – Jos de Rooij   1-0.
In mijn vorige verslagen had ik het al aangekondigd, Marcel maakt vorderingen die vroeg of laat uitbetaald worden. Afgelopen dinsdag moest Jos er aan geloven. In een scherp opgezette partij was het Marcel die de stukken liet spreken. De ene na de andere aanvalszet liet de verdediging van Jos kansloos. De mataanval was een bekroning op een prachtige partij. Het zal niet de laatste overwinning zijn, dit smaakt naar meer!!
David Mesman – Dolf Rijkeboer  1-0.
Dolf laat graag een stuk slaan als er groot voordeel uit komt. Vanavond offerde hij ook een stuk, maar met groot nadeel. David liet er daarna geen gras over groeien en maakte het ervaren af.
Remy Rutjes – René de Lange 0-1.
Remy ging lang gelijk op met René, maar aan het einde van de partij was het toch René die aan het langste eind trok. We kunnen nu stellen dat Remy het dit jaar niet gaat redden. Maar ik denk dat hij dit jaar onder zijn niveau heeft gespeeld en volgend seizoen zeker weer terug komt. Daar speelt hij te sterk voor.
Franka van Vlokhoven – Bram Steijn ½ - ½.
Een scherp opgezette partij door Franka liet Bram niets anders dan verdedigen. Het was echter niet de partij die zich vreemd liet aanzien maar het einde van de partij. Bram was in de veronderstelling dat hij er nog tijd bij zou krijgen. Maar zoals John La Gordt Dillie wel weet wordt de partij uitgespeeld in 105 minuten zuivere speeltijd. Toen Franka dan ook de remise voorstelde kwam Bram goed weg met een halfje. Hij behoudt nu uitzicht op het kampioenschap.
Yme van Vugt – John Onderdelinden 0-1.
John kwam goed weg in zijn partij tegen Yme, in een verloren eindspel wist hij toch te winnen. Ook hij ziet nog kansen om zijn kampioenschap te prolongeren. Met dit eenvoudige punt houdt hij ook zijn kansen. Yme moet nog wat partijen inhalen en kan alsnog zijn verlenging in de hoogste klasse veilig stellen.
Piet Dijksman – Wim van der Pijl 0-1.
Wim liet wederom zien dat makkelijk hoger kan. Met twee extra pionnen liet hij Piet kansloos. Wim heeft pas anderhalf punt verloren en kan dus als hij de competitie uit speelt uitzien naar een promotieplek. Ik verwacht dat hij zich makkelijk handhaaft in de hoogste groep.
Gerard Groen – Ger Schraa 1-0.
De koploper morste geen punten. Tegen Ger maakte hij het kalm af. Gerard staat dan wel op kop maar zijn gemiddelde is wat laag. Hij neemt te veel genoegen met remises en dat kan hem aan het einde van de competitie wel een opbreken. Ik zou het dus maar gewoon afmaken als het kan Gerard.
Gerard Blom – Michel van Egmond 1-0.
Gerard Blom is onze nestor van het gezelschap en de meest ervaren speler. Ik denk dat hij de meeste partijen in en voor onze vereniging heeft gespeeld. Daar komt dus de ervaring vandaan. Na wat tegenslag in het begin van seizoen lijkt hij nu weer zijn draai hebben gevonden. Michel, de nr 2 van de competitie, kon niet verhinderen dat het volle punt naar Gerard ging.

SHAH MATA  2  HANDHAAFT  ZICH  IN  DE  TWEEDE  KLASSE!

In een spannende wedstrijd tegen SO Rotterdam 4 heeft Shah Mata 2 in de slotfase de benodigde overwinning behaald om zich te handhaven in de tweede klasse.

Aan bord 8 kwam Leo de Jong al snel een pion achter tegen van Briemen , die echter vergat te rocheren , zodat Leo goede kansen kreeg door het midden. Aan Bord 6 liet Yme van Vugt tot twee keer aan zijn tegenstander  Steenbergen zien hoe een Paard vorkt . Eerst  won hij een pion en toen een kwaliteit en toen zijn tegenstander een wanhoopsoffensief opzette telden de Beste Stuurlui  het punt al voor Shah Mata. Echter  , toen de stofwolken opgetrokken waren , restte er een eindspel  van 7 tegen 5 pionnen dat niet door Yme te winnen was. Na deze teleurstelling bleek in het vervolg dat Remy Rutjes aan Bord 1  tegen Willeboordse  in een verloren eindspel was terecht gekomen. In een scherpe partij bleek  de witte Koningsstelling te zeer verzwakt. Zwart  maakte geen fout en won. 0,5 – 1,5. Gelukkig trok Dolf Rijkeboer aan Bord 5 tegen Borgman de stand snel weer recht. Ook deze speler had niet gerocheerd en hij werd keurig door Dolf mat gezet.: 1,5 - 1,5.

Aan de overige borden  was het onduidelijk. Aan Bord 3 leek Franka van Vlokhoven  te gaan winnen : Zij had een pion veroverd , maar met beiden Toren en Paard had Boesten net genoeg tegenspel om het remise te houden. 2- 2 . In de laatste 10 minuten moest de beslissing vallen. Leo en Bert aan Borden 7 en 8 stonden goed , hoewel Bert krap in zijn tijd zat . Wim en Chris aan Borden 2 en 4 stonden moeilijk. Dus er hing een 4 – 4 in de lucht. Wim Langstraat aan Bord 2 tegen van Bekkum  verloor eerst een kwaliteit , won die weer terug maar in zijn laatste minuut bedenktijd  verloor hij een Toren en moest opgeven. : 2 – 3 . Ondertussen was de tegenstander van Leo  aan de druk bezweken : hij ging door zijn vlag : 3- 3. Bij Bert stond het hele bord nog vol , toen zijn tegenstander , Gebraad , een aftrekschaak overzag en zijn Dame verloor. Toen Bert’s h-pion  ook nog promoveerde tot Dame gaf zijn tegenstander op  : 4 – 3.

Nu hoefde Chris Willemse aan Bord 4 “ alleen nog maar “ remise binnen te halen. Hij was een kwaliteit achter gekomen maar met een pion meer kon hij een soort van vesting op bouwen. Zijn  tegenstander Geuskens zag niet in hoe hij daar doorheen kon komen en met nog 30 seconden bedenktijd gaf hij remise. Zo werd 4,5 – 3,5 en blijft Shah Mata 2 in de 2e klasse.

9 april 2013, SHAH MATA 3 VERSLAAT KOPLOPER

In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen moest Shah  Mata 3 tegen medekoploper Ontspanning 1. Hoewel deze tegenstander bovenaan staat waren zij met maar slechts 7 spelers opgekomen. Sportief  liet Shah Mata Wim van der Pijl aan Bord 2 afvallen , zodat hij huishoudelijk een partij kon spelen . Al snel zag het goed uit voor de Shahmatanen. Aan Bord 7 had invaller Michel van Egmond al een pionnetje veroverd. Toen zijn tegenstander zijn Toren op het verkeerde veld zette, en hij dat wilde corrigeren gaf Michel aan dat hij de Toren al had losgelaten en gaf zijn  tegenstander op 2 – 0. Het leek nog even spannend te worden toen Gerard Blom  aan Bord 5 verloor. Zijn  Loper stond gevangen door een Paard op A8 en waarschijnlijk door zetdwang  kon de Witte Koning in de zwarte stelling komen. Misschien had Gerard nog ergens een doorbraak kunnen forceren , maar zoals het in de partij ging haalde Wit Dame en kon Gerard opgeven.2 – 1.

Aan Bord 4 stond Piet Dijksman aanvankelijk moeilijk met een pionnetje achter , maar met een kleine combinatie won hij een stuk en hoewel het er op leek dat Zwart nog tegenspel had , wikkelde Piet nauwkeurig af : 3 – 1. De mooiste overwinning haalde teamleider Chris Willemse. Nadat Chris een beetje onhandig de A- pion  had weggegeven ,liet zijn tegenstander , misschien wel in slaap gesust , een Loperoffer op F2 toe. Hoewel het niet direct uit was kon Chris met enkele krachtzetten de partij beslissen. 4 – 1. Dit was voor Gerard  Groen aan bord 2 het sein om remise aan te bieden. Zijn tegenstander had in de opening een stuk verspeeld. Door actief spel had hij nog wel een mooie aanval opgebouwd . Hij nam het remiseaanbod niet aan , maar maakte eeuwig schaak. 4,5 – 1,5.

Het werd nog mooier toen Mariandel Menzel aan Bord 8 , haar goede spel wist te verzilveren . Haar tegenstander zag dat het eindspel met een paar pionnen minder verloren was en gaf op. 5,5 – 1,5.

Aan Bord 6 was Ger Schraa in een verloren Toreneindspel terecht gekomen. Omdat zijn tegenstander nogal twijfelachtig speelde meende Ger dat drie maal dezelfde stelling op het Bord was gekomen. Hoewel de Wedstrijdleider vond er door gespeeld moest worden , nam de tegenstander van Ger genoegen met remise zodat Shah Mata 3 met 6 – 2 won.

Al met al een  mooie opsteker voor volgend seizoen. Als Shah Mata 3 compleet  is kan het van ieder team winnen.

In de huishoudelijke  competitie speelde in Groep 2 Wim van der Pijl met wit tegen Marcel Batist. In een scherpe stelling zag Marcel een pionvorkje op B4 over het hoofd en verloor een stuk . De stukken van Wim bleven actief en Marcel moest al snel opgeven. De ander partij in groep 2  ging tussen Leo de Jong en Jos de Rooij , hoewel Jos aanvankelijk goed verdedigde , drukten de stukken van Leo vervelend op   F7  , toen  Jos  een aftrekschaak over het hoofd zag kon hij opgeven.

In Groep 1 werd slechts 1 partij gespeeld en wel tussen Franka van Vlokhoven en David Mesman . Franka kwam terecht in een voorbereide opening en verloor al snel een pion. Met actief spel probeerde zij dat te compenseren , echter toen zij een Paardvork overzag kon zij opgeven. Door deze overwinning blijft David kanshebber op het kampioenschap.Michel van Egmond – Piet Dijksman  1 - 0.
Michel toverde een prachtige aanval uit de hoge hoed en Piet zag geen kans deze aanval te pareren. Piet gaf op met de gedachte mat te gaan. Toen Michel ook de stukken van Piet ging beroeren bleken er wel degelijk verdedigingsmogelijkheden in de stelling te zitten. Derhalve, 1 – 0.
Yme van Vugt –  David Mesman 0 – 1.
David speelt als vanouds en liet Yme in het eindspel kansloos. Yme probeerde van alles om de stand dragelijk te maken maar David liet zich niet van de wijs brengen. Zelfs toen Yme het hele bord onder water zette, of was het thee, wist David de juiste zetten voor de winst te vinden.
Dolf Rijkeboer – John La Gordt Dillie ½ - ½ .
In een prachtige partij van twee kanten werd er van alles geprobeerd. Dolf had misschien wel de beste stelling om het volle punt naar zich toe te trekken. Maar zoals altijd wist John op een duivelse wijze het halfje veilig te stellen. Een prachtige partij waarbij het kijkend publiek ook van kon genieten.
Paul de Freytas – Bram Steijn 1 – 0.
Paul deed goede zaken in een partij die het zch liet aanzien op remise zou afstevenen. Maar tegen het einde van de tijd werd Paul toch nog winnaar. Hij heeft nu de beste papieren om het kampioenschap op te gaan eisen. Maar Bram heeft nog veel partijen in te halen en kan theoretisch nog een bedreiging zijn voor Bram. Het wordt nog een spannend slot van de competitie.
Remy Rutjes – Franka van Vlokhoven 1 – 0.
Remy wist niet meer wat winnen was en diende derhalve rekening te hoouden met een mogelijke degradatie. In een eerder verslag gaf ik al aan dat Remy van de onderste kan verliezen en de bovenste winnen. Op deze avond liet hij Franka in de de combinatie achter met een hopeloze stelling en kon zo het punt naar zich toe trekken. Juist tegen Franka die de laatste weken het ene na het andere punt liet bijschrijven. Het wordt dus ook spannend aan de onderkant van de ranglijst.
Marcel Batist – Gerard Groen 0 – 1.
Het lijkt een gewone uitslag van een gewone partij, maar niets is minder waar. Marcel liet een gewonnen stand glippen tegen de koploper. In een zeer goed opgezette partij liet hij zich toch foppen. Dit is jammer voor Marcel die in zijn opzet steeds beter gaat spelen maar toch nog steeds het deksel op zijn neus krijgt. Hou vol Marcel, dan komt het wel goed.
Gerard Blom – Chris Willemse ½ - ½ .
Twee oerleden die al menig gevecht op de 64 velden hebben gestreden. Gerard stormde echter vanavond op de overwinning af en niets leek Chris nog te redden. Echter Chris dacht daar anders over en wist met eeuwig schaak het halfje veilig te stellen. Enig geluk in de stelling kan hem niet ontzegd worden.
Ger Schraa – Fred van Keulen 0 – 1.
Ger werd duidelijk onder druk gezet door Fred. Op een gegeven moment waren de pionnen van Fred zo ve opgerukt dat de overgave niet lang op zich kon laten wachten. Daar was Ger het echter niet mee eens en vocht zich bijna terug. Maar op het eind bleek Fred toch de gelukkige en kon het punt bijschrijven.
Klaas de Ruijter – Theo van der Sluis 1 – 0.
In een gelijke stand kon Theo het zich wel veroorloven een pion op A7 kado te doen waarbij een mogelijke opsluiting van de loper tot de mogelijkheden behoorde. Klaas dacht daar anders over en wist zijn loper in veiligheid te brengen. Een eindspel met een pion minder kon tot remise leiden. Maar toen Theo een wachtzet uitvoerde die Klaas met pionwinst kon pareren was het met de tegenstand afgelopen en konden de stukken in het doosje.
Cor Brouwer – John Onderdelinden 0 – 1.
In een open stelling wist John behendiger met zijn vrijpionnen om te gaan dan Cor. Een gewonnen eindspel is voor John een peuleschil. Met deze overwinning kruipt de kampioen wel erg dicht tegen de koploper aan en dient zich dus aan voor prolongatie van de titel.

Beste Shahmatanen,

Op dinsdag 2 april zal het jaarlijkse paasschaak gehouden worden. Dit is leuke mogelijkheid voor de leden , die niet huishoudelijk spelen , om eens een keertje langs te komen.

Het is de  bedoeling dat we op die avond , een soort toernooitje spelen en er is , als de paashaas ons niet vergeet , voor iedereen een aardigheidje. Met een  aardigheidje bedoelen  wij niet een doos met gouden eieren ( begrepen Wil ? ). Over eieren gesproken : Als jullie met Pasen eieren willen eten zullen jullie die zelf moeten kopen , want dit keer is Paasschaak na Pasen.

Nu jullie toch je agenda voor jullie hebben. In de rest van het seizoen vinden nog de volgende activiteiten plaats :

Op zaterdag 6 april speelt Shah Mata 1 zijn laatste thuiswedstrijd tegen Landau Axel.

Op dinsdag 14 mei vindt het altijd spannende snelschaak  plaats.

Op zaterdag 25 mei spelen we simultaan tegen GM Paul van der Sterren.

Op dinsdag 4 juni staat de tweekamp tegen Ashtapada op het progamma.

Op dinsdag 18 juni begint het Hans van Hengel Zomertoernooi.

 
Hopelijk komen jullie in grote getale,


Treurige tijden in Tilburg.

Iedereen was vroeg in Tilburg om aan te treden voor de zevende wedstrijd tegen De Drie Torens die maar 1 wedstrijdpunt boven ons staat. Met volle concentratie begonnen we aan 1 van de laatste kansen voor lijfsbehoud.
Roel kwam al snel in een stelling terecht die hij in samenspraak met zijn opponent als remise bestempelde. Misschien iets te vroeg voor Roel die in het verleden altijd door vocht tot het einde. Aan de remise van John La Gordt Dillie viel niets af te dingen. Opnieuw liet hij met sterk spel zien dat hij tegen elk kaliber op kan. Een halfje op bord 1 is dan ook altijd goed. Helaas had Klaas aan bord 2 minder geluk. In zijn favoriete Frans ontmoette hij zijn Waterloo die met een aantal sterke zetten de stelling van Klaas om zeep hielp, 2  - 1. David , aan bord 3, kreeg een stelling op het bord die hij voor het aanvang van de wedstrijd nog uitgebreid had geanalyseerd met iedereen die het wilde horen. Helaas raakte hij in de wedstrijd de draad kwijt en een nederlaag was onafwendbaar, 3-1. John Onderdelinden werd makkelijk naar het slachtblok geleid. Voordat hij ook maar een enkele kans had gehad konden de stukken weer in het doosje, 4-1. Theo aan bord 7 zette zijn tegenstander vanaf zet 1 onder druk en kon, met een torenoffer voor een loper, met enkele zware stukken de zege veilig stellen, 4-2.  René ploeterde door aan bord 8, maar kon geen potten breken. Hij kon niet anders dan de herhaling van zetten accepteren. Bij forceren zal zeker de 0 om de hoek komen kijken, 4 ½ - 2  ½ . Het was Bram aan bord 4 die voor het slotaccord zorgde. Met een prachtig kwaliteitsoffer in het eindspel zorgde hij voor de eindstand 4 ½ - 3  ½ , een halfje te weinig om blij te zijn. Het zal nog lastig worden om in de laatste 2 kampen ons te handhaven in de KNSB. Op grond van de resultaten in dit seizoen mag je er vanuit gaan  dat we er nog een spannend slot van gaan maken. Dit zal wel gepaard gaan met opofferingsgezindheid! Eerst Axel thuis en dan Sas van Gent uit. We kunnen gewoon vrijuit spelen, halen we het niet dan is er ook geen man overboord. We hebben een vriendenteam dat elkaar respecteerd en niemand zal de ander afvallen. Op naar de laatste wedstrijden!

ASHTAPADA 2 – SHAH MATA 3   4 – 4

Slechts 6 spelers (eigenlijk moet het niet kunnen) hadden de weg gevonden naar onze schaakvrienden in Hoogvliet-Zalmplaat. De locatie is de voormalige o.b.s. De Blinker aan de Gebbeweg, waar mijn zoon Roberto in 1975 het onderwijs werd bijgebracht door het “hoofd der school” Frits Sewing, ons huidige lid in ruste. Het zou een moeilijke avond worden, want onze teamleider Chris was ook nog zo netjes geweest om het ontbreken van twee spelers tevoren aan de wedstrijdleider John Dessens door te geven, die gelijk zijn twee zwakste spelers uit het team verwijderde. Met achtereenvolgens Gerard G., Chris, Piet, Gerard B., Ger en Marcel werd vervolgens getracht de 2-0 achterstand weg te werken.

Gerard G. won in de opening een pion, verspeelde deze vervolgens en kreeg een hopeloze koningsstelling. Toen zijn tegenstander zijn Dame offerde voor een pion om deze een zet later met een paardzet terug te winnen, bleek het Paard gepend te staan en staakte Theo Michielsen de strijd. Chris had een tegenstander die ook goed begon en een scherpe aanval opzette. Na een afruil kreeg Chris echter een vrijpion die een opmars begon. Dit kostte de man een Toren en tevens de partij. De stand was weer gelijk. Piet had inmiddels een pion voorsprong, maar zag geen winstkansen. Zijn remiseaanbod werd dan ook direct door Bert de Groot geaccepteerd. Gerard B. en Marcel hadden inmiddels een pionnenachterstand en bij Ger was de partij nog in evenwicht.

Er werd al rekening gehouden met een 5-3 nederlaag toen Marcel de doorgebroken pionnen van John Dessens niet meer kon tegenhouden en de stand op 3,5-2,5 werd gebracht.

Gerard B. werd gedwongen op de b-lijn de Torens te ruilen. Tevens moest hij daar ook nog een vrijpion slaan met zijn Koning. Beiden hadden toen op de g- en h-lijn nog twee pionnen. Hierdoor kreeg Jaap Brokaar de gelegenheid om als eerste met zijn Koning naar de twee pionnen van Gerard te wandelen. Hij bleef echter met zijn Koning op dezelfde lijn, waardoor Gerard de oppositie kon bereiken en er voor beiden geen winstkansen meer waren. Teleurgesteld moest Jaap remise accepteren. Op datzelfde moment zette Peter den Heijer, de tegenstander van Ger, zijn Toren in de aanbieding, slaakte een zucht, en gaf op.

Met een zwaarbevochten gelijkspel konden wij diktevreden huiswaarts keren.

 
Gerard

26 februari 2012, speelavond huishoudelijke competitie

Theo van der Sluis – John Onderdelinden 0 - 1.
Theo zette zijn partij als vanouds scherp op. Zijn stukken keken allemaal richting koning en John verdedigde zich uit alle macht. Het was het geduld dat Theo niet kon opbrengen om zijn aanval op te zetten, te vroeg liet hij zijn stukken de vrije loop. John wist daar wel raad mee en met een simpele pionzet luidde hij de nederlaag voor Theo in.
Bram Steijn – David Mesman ½ - ½
Bram en David zijn de nummers drie en vier van onze competitie. Zoals verwacht kreeg men geen vuurwerk voorgeschoteld maar voorzichtige manouvres die weinig risico in zich hadden. Het delen van het punt liet dus niet lang op zich wachten. Waarschijnlijk heeft Bram hier het meeste profijt van als hij de competitie uit speelt.
Paul de Freytas – Franka van Vlokhoven 0 – 1.
Franka is goed bezig, de laatste weken doet zij wat ik voorspelde, zich makkelijk handhaven in groep 1. Ook tegen de koploper liet zij er geen gras over groeien. In een zeer scherp opgezette partij bracht zij de koploper aan het wankelen. Met het messcherpe Dh4 werd er niet alleen schaak aangekondigd, ook de horizontale lijn op D4 kondigde de nederlaag van Paul aan. In een perfecte partij liet zij de nr 1 kansloos.
Remy Rutjes – John La Gordt Dillie 0 – 1.
Het begint zo langzamerhand lastig te worden voor Remy. Tegen een sterke speler als John is een misgreep vaak fataal. Ook vandaag liet hij Remy kansloos en kon het punt worden bijgeschreven. Remy moet nog tegen allemaal sterke spelers, ik verwacht dus dat hij volgend jaar in groep 2 weer kampioen kan worden.
Cor Brouwer - Dolf Rijkeboer 1 – 0.
Cor laat zich de laatste weken van zijn sterke kant zien. Tegen Dolf leek er weinig aan de hand en de remise lag binnen bereik. Maar Dolf is geen eindspelspeler (vaak is het voor die tijd al gebeurd!!) en Cor zag plotseling zijn kansen stijgen. Handig wandelde hij de stelling van Dolf binnen en kon zijn a-pion aan de overzijde krijgen. Niets kon hem meer tegen houden, een verdiend punt was zijn deel. Handhaving ligt binnen zijn bereik.
Michel van Egmond – Ger Schraa ½ - ½
Michel kreeg een uitgelezen kans om het punt bij te schrijven. Hij overzag echter zijn kansen en moest in het eindspel proberen zijn vege lijf te redden. Met twee pluspionnen kon het niet mis gaan voor Ger. Het liep echter uit op een debacle. Ger liep met zijn koning en twee pionnen naar de overzijde waar de koning  van Michel stond te wacht om omgelegd te worden. Het pad-element werd door Ger overzien en de puntendeling was een feit. Misschien wel de juiste uitslag maar er heeft voor beiden meer ingezeten!
Jos de Rooij – Leo de Jong 0 – 1.
Jos, die de laatste weken van zich liet spreken door zijn goede spel, kwam tegen de geroutineerde en gebruinde Leo toch iets te kort. Een uitgerustte Leo liet met krachtzetten zien de betere schaker te zijn en won zonder veel moeite. Gezien het lage aantal partijen van Leo is het niet uitgesloten dat hij toch nog zal promoveren.
Chris Willemsen – Wim van der Pijl ½ - ½
Van Chris en Wim had ik meer verwacht dan wat plichtmatige zetten. Beiden zijn keien in het combinatiespel en dat kon ik niet ontdekken. De remise is voor beiden goed, maar wel als er alleen koningen op het bord staan, anders is er voor mij ook weinig te schrijven!!

19 februari 2013, speelavond huishoudelijke competitie

Bram Steijn – Dolf Rijkeboer  1 - 0.
Dolf probeerde met een alles of niets offensief de stelling van Bram te breken. Bram wilde echter van geen wijken weten en verdedigde zich sterk. Toen de stukken van Dolf geen potten konden breken gaf hij op. Zo heeft Bram een de hoogste percentagte-score en kan hij het kampioenschap voor zich op gaan eisen, hij moet dan het seizoen wel volmaken.
Paul de Freytas – John Onderdelinden 1 – 0.
De nrs 1 en 2 van deze competitie mochten de degens kruisen. Het sterke positiespel van Paul liet hem wederom niet in de steek. Met een toren en een zwarte loper wist hij vakkundig de stelling van John binnen te dringen. De belangrijke pionnen werden verslonden en het punt kon worden bijgeschreven. Als Bram het seizoen volmaakt zal het nog spannend worden tussen deze twee keien.
David Mesman – John La Gordt Dillie 1 – 0.
John verloor in het combinatiewerk een kwaliteit. Niks voor John, normaal trekt hij altijd aan het langste eind in het combinatiewerk. Maar David liet er geen gras over groeien en maakte met sterk spel een einde aan de aspiraties van John. David staat derde en is zeker niet kansloos, maar hij heeft hetzelf niet in de hand. Indien zijn mede-opponenten punten laten liggen is het nog mogelijk de koppositie in te nemen.
Franka van Vlokhoven – Klaas de Ruijter 1 – 0.
Franka begint langzaam aan het niveau te wennen en sprokkelt ogenschijnlijk makkelijk haar punten bijeen. Maar wie de partij tegen Klaas heeft gevolgd, kon zien dat het spel van Franka prachtig is. Bij zet drie offerde zij een paard op F7 waarna zij met de overige stukken, en zonder dames op het bord, Klaas alle hoeken van bord liet zien. Een schoonheid van een overwinning.
Piet Dijksman – Gerard Blom ½ - ½.
De twee nestoren van de vereniging begonnen sterk en beiden wilden het centrum veroveren. Met venijnige combinaties probeerden zij het elkaar moeilijk te maken. Een remise was wel verdiend voor beide spelers. Een mooi resultaat voor Gerard, Piet mist echter de aansluiting met de top.
Marcel Batist Gerard Schraa 0 – 1.
Marcel doet zijn uiterste best om van die hatelijke 0 af te komen. Ook in deze partij laat hij zien dat hij weet hoe de stukken te plaatsen en een aanval op te zetten. Maar tegen een ervaren rot als Gerard is moeilijk kersen eten. In het middenspel wist hij het voordeel naar zich toe te trekken en niet meer los te laten. Ger is een sterke middenmotor, misschien dat er wel meer voor hem in zit.
Cor Brouwer – Theo van der Sluis ½ - ½.
Cor probeerde om de stelling zo snel mogelijk dicht te gooien en de remise op te eisen. Theo zocht naar de openingen en probeerde het volle punt naar zich toe te trekken. Het was uiteindelijk Cor die in zijn opzet slaagde. Na zo’n 40 zetten zat er voor beiden geen winst meer in en werd de vrede getekend. Cor tevreden, Theo half tevreden.
Remy Rutjes – Yme van Vugt ½ - ½.
In een marathonpartij werden de punten verdeeld. Dit ging niet zo makkelijk als gezegd. Remy dacht de winst te kunnen behalen met zijn pluspion en Yme dacht dat er wel een regel moest zijn om de remise te claimen. Kortom een leuk eindspel waarbij Remy uiteindelijk met een randpion minder in de hoek kon kruipen om de remise veilig te stellen.
Jos de Rooij – Fred van Keulen 1 – 0.
Jos trekt lering uit zijn lessen van John Onderlinden. Langzaam aan zal iedereen die tegen hem speelt moet opletten om geen draai om zijn oren te krijgen. Fred spruttelde wel tegen maar de lessen wierpen zijn vruchten af. Een verdiende overwinning voor Jos die daarmee bewijst een middenmotor te zijn in de competitie, dat zal hij aan het begin van het seizoen niet gedacht hebben.
Maar wel met dank aan John Onderdelinden die iedere dinsdag trouw zijn pupillen bijschaaft tot clubspelers!
Chris Willemsen – Gerard Groen ½ - ½.
Deze topper eindigde wat mij betreft iets te vroeg.  Rekenend op vuurwerk kreeg ik alleen maar rook te zien. Toen de rook was opgetrokken was de remise al een feit. Misschien dat beide spelers iets te veel ontzag voor hun tegenstander had.  Jammer van dit affiche, maar beiden liepen geen kleerscheuren op!

Rating zegt niet alles!!

Op zaterdag 16 februari  mochten wij aantreden tegen Krimpen ad Ijssel. Wederom een moeilijke wedstrijd omdat onze bord 1 speler met vakantie was en zijn opvolger Bram ziek was. Onze gemiddelde rating lag lager dan de nr 7 van de promotieklasse. Niettemin konden onbevangen spelen en het beste wat we in ons hadden delen met de teamleden. Franka viel in voor Bram en mocht aantreden tegen de hoogste rating van Krimpen, +/- 2350. Zij kwam een dame voor tegen drie stukken maar moest het onderspit delven tegen zoveel ratingpunten. Toen was het John La Gordt Dillie, gesteund door zijn drinkenbroeders, die een perfect resultaat neer zette door remise te spelen aan bord 1! Dit werd met zijn broers uitgebreid gevierd. ! Een half punt aan de topborden is een extra halfje! Gesteund door dit resultaat was het Theo die met een dame-offer zijn tegenstander verraste. Met stomheid geslagen gaf hij op;  Koekoek was het antwoord van Theo, 1 ½ - 1 ½.  David zette  zich nog eens schrap op bord drie en wist met sterke zetten en winnend eindspel te bereiken. Zijn tegenstander wachtte niet op het mat en gaf op, 1 ½ - 2 ½.  Het was spannend op de andere borden. Roel kon niet verhinderen dat zijn tegenstander afwikkelde naar een gewonnen eindspel, met twee lopers probeerde hij een en ander te verhinderen maar zij tegenstander was meedogenloos en de stukken konden in het doosje, 2 ½ - 2 ½.  Klaas stond echter zeer goed en de verwachting was dat de partij niet meer zo lang zou duren. Zijn afwikkeling naar winst was echter niet eenvoudig en zijn tegenstander wist dreigingen te formeren die niet meer te pareren waren, een nederlaag met een plus, 3 ½ - 2 ½.  John Onderdelinden moest vechten voor remise, met een paard en een loper tegen twee lopers viel dat niet mee. John wist zich toch te handhaven en remise was zijn deel, 4-3. En toen was er nog 1 partij bezig waarin René de Lange al had aangegeven dat hij slechter stond. Toen ik echter kwam kijken wist hij net de pionnen op h2 en g3 te winnen. En laat het nou die twee pionnen meer zijn die de overwinning van René zeker stelden. Een prachtig 4-4 was het dikverdiende resultaat. Misschien heeft er meer in gezeten, maar we waren er allemaal over eens dat we voor deze stand bij vooorbaat getekend hadden. Het extra aantal rating punten  (250 punten) had dus geen invloed op ons spel. Dit was een sterk staaltje teamspel wat ons de redding in de 3e klasse kan opleveren. Bram, beterschap, volgende wedstrijd steunen wij weer op jou!!

                      

SHAH MATA 3 – DE PENNING 1  2½ - 5½
 
Door verhindering van Wim van der Pijl, Jan Burki en Mariandel Menzel was het bijna niet mogelijk om nog een team samen te stellen tegen koploper De Pionier. Gelukkig waren Marcel en Michel bereid om mee te doen. Marcel offerde zich op door aan bord 2 plaats te nemen. Een rondje langs de borden na een uur gaf niet veel hoop. Marcel,Ger Schraa en Gerard Blom hadden al pionnenachterstand. Kort hierop verloren Ger, Piet Dijksman en Wil van der Werff. Michel van Egmond bracht, door een overwinning, de stand terug tot 1-3, waarna Gerard Blom ook de strijd staakte (1-4). Gerard Groen bracht na een, scherp op de aanval gespeelde partij, de stand terug tot 2-4 en bleef met 3 uit 4 ongeslagen. Marcel had inmiddels een verloren pionneneindspel en Chris stond met drie pionnen voorsprong, in een gewonnen positie. Marcel verloor (2-5) en Chris gaf, met beiden in tijdnood, twee pionnen weg en hield één pion en een Toren over en zijn tegenstander een Toren. Wellicht had hij nog op “tijd” kunnen winnen, maar in een vriendschappelijke sfeer werd tot remise besloten. Met 4 punten uit 4 wedstrijden en nog twee wedstrijden voor de boeg, tegen Ashtapada en Ontspanning, lijken de promotiekansen verkeken.
Gerard.

Op zaterdag 25 mei 2013 geeft Paul van der Sterren een simultaan.

Reserveer deze datum alvast in uw agenda!
Wij hopen op een hoge opkomst. Nadere berichtgeving volgt nog.

5 februari  2013, speelavond huishoudelijke competitie

Theo van der Sluis – Franca van Vlokhoven  0-1.
Theo had na de opening veel ruimte op de koningsvleugel. Twee lopers gericht op de koningsvleugel van Franca deden vermoeden dat een aanval niet lang op zich liet wachten. Het was echter Franca die in het centrum genadeloos toe sloeg. Daarna was het Theo die als een vis op het droge nog na spruttelde. Met enkele krachtzetten liet Franca zien wie de baas op het bord was, 0-1.

Yme van Vugt – John La Gordt Dillie ½ - ½.
De partij startte rustig, maar na de 20 ste zet waren beiden van plan het volle punt naar zich toe te trekken. John omdat hij de aansluiting met de top in stand wil houden, Yme vecht voor lijfsbehoud in de hoogste groep. Beiden zagen echter geen kans om zonder kleerscheuren voordeel te behalen. De vrede werd getekend en men startte de analyse. Hierbij was het John die zich tekort gedaan voelde omdat stukwinst onvermijdelijk was.

Paul de Freytas – Klaas de Ruijter 1-0.
Het spel van Paul blijft iedere week verzorgd. Hij geeft weinig kansjes weg en als er iets te halen valt grijpt hij dit met beide handen aan. Toen zijn paard dan ook langzaam de stelling van Klaas binnen wandelde, een kwaliteit won, en zijn torenlijnen ijzersterk waren viel er voor Klaas niets meer te halen. Wederom liet Paul zien waarom zijn rating ontzettend gestegen is. Ik denk dat een plaats in ons eerste externe team zeker tot de mogelijkheden hoort. Het zou een verrijking voor ons zijn.

Dolf Rijkeboer – Remy Rutjes ½ - ½
Het was geen saaie remise. Dolf had een sterke aanval en leek het punt te kunnen bijschrijven. Maar Remy dacht daar toch anders over, met sterk verdedigend spel liet hij het halfje noteren. Het wordt nog spannend onderin de lijst. Met drie degradanten zal er nog hard geknokt worden om dit te ontlopen. Remy is daarin onvoorspelbaar, het ene moment laat hij zich makkelijk overrompelen en de volgende keer wint hij van de bovenste.

John Onderdelinden – René de Lange 1-0.
In een lastige partij hadden beiden twee paarden en een dame, dus remise leek voor de hand te liggen. Maar John liet zijn kampioenstalenten nog maar eens zien. Met prachtige paardzetten kwam hij de stelling van René binnen. Plotseling besefte René dat mat onvermijdelijk was geworden of dat er paardenkoppen zouden rollen. Persoonlijk vond ik dit de mooiste partij van de avond. John kruipt langzaam omhoog en zal zich wederom in de strijd om het kampioenschap mengen.


8 januari  2013, speelavond huishoudelijke competitie

Wim van der Pijl – Ger Schraa  1-0.
Het is jammer dat Wim zo weinig komt, zijn spel heeft er niet onder te lijden. Tegen Ger Schraa, toch een stevige middenmotor, liet Wim zien met twee paarden goed uit de voeten te kunnen. Langzaam werden de pionnen verslonden en kon hij zijn derde overwinning in drie partijen bijschrijven. Als hij meer zou komen wordt het voor de koplopers nog moeilijk.
Gerard Blom – Marcel Batist 1-0.
Marcel heeft het moeilijk tegen ervaren tegenstanders. In een gelijk opgaande stelling liet Gerard zien, met zijn ervaring, de stelling te doorgronden. Toen Marcel misgreep bij het veroveren van de b2 pion was het Gerard die genadeloos toesloeg. Met een extra paard veroverde hij de ene na de andere pion. De overwinning was dik verdiend.
Gerard Groen – Michel van Egmond  1-0.
In deze topper liet Gerard wederom blijken dat hij niet het kaas van boterham laat eten. Volgens mij stond Michel activer met zijn stukken en dame, maar door goed verdedigend spel werd hij weer terug gedrongen. Daarna liet Gerard er geen gras meer over groeien en liet het punt bijschrijven. Langzaam aan kan hij naar de mogelijkheid van promotie gaan kijken!
John La Gordt Dillie – Theo van der Sluis 0-1.
In een moeilijke opening (C4-B5;CB5-A6) kwam John langzaam op tempo. Toen hij echter de genadeklap wilde uitdelen toverde Theo een combinatie uit de hoge hoed die de stelling weer gelijk bracht. John gebruikte veel tijd en was in de veronderstelling dat hij er nog een kwartier kreeg om uit te vluggeren!? Toen zijn vlag viel en Theo hem daarop attendeerde was de teleurstelling groot. Maar zoals altijd bij Shah Mata was het daarna weer lachen aan de bar. Hij zal het nog een tijdje (kwartiertje) aan moeten horen.
David Mesman – Klaas de Ruijter ½ - ½ .
In een gelijke stelling leek de remise lange tijd niet te vermijden. Toen David echter de pion op F7 kon veroveren leek alsnog het punt naar David te gaan. Klaas zag geen uitweg meer en bereidde zich voor op de overgave. Echter toen David remise aanbood was de keuze makkelijk en werd het punt gedeeld. De kloe was dat David wel de oplossing zag en Klaas niet. Misschien dat David dus iets te vroeg voor puntendeling koos!
Chris Willemsen – Jos de Rooij 1-0.
We weten dat Jos de laatste tijd de punten bij elkaar weet te sprokkelen, maar tegen een ervaren Chris was hij kansloos. De ene na de andere krachtzet liet niets van de stelling over waar Jos op gehoopt had. Kortom: Chris was een maatje te groot. Maar een wijze les was Jos zijn deel!
John Onderdelinden – Bram Steijn 0-1
Toen ik na een uurtje kwam kijken leek de stelling in het voordeel van John uit te vallen. Een paard op E4 was wel gedekt door twee pionnen, maar de tweede pion stond voor de dame en kon dus gewonnen worden. John voerde dit wel uit maar het vervolg was niet goed. Bram kwam sterker te staan en liet het punt bijschrijven. Op zich geen schande om te verliezen (Bram heeft er dit seizoen pas 1 verloren in de HH) maar er zat meer in.
René de Lange - Paul de Freijtas 1-0.
Paul begint het nieuwe jaar niet goed. Iedereen weet dat René boogt op zijn solide spel en ook vanavond was dit het geval. Aan het eind van de avond wist René de zwakte van Paul van te vinden en kon zo het punt bijschrijven. René kon het punt goed gebruiken en Paul verloor het zo belangrijke punt voor de koppositie.

 

Namens het bestuur, allen prettige feestdagen toegewenst.

Dinsdag 25 december en dinsdag 1 januari 2013 is er geen schaken.

18 december 2012, speelavond huishoudelijke competitie

Remy Rutjes – René de Lange  0-1.
René laat de laatste weken zien in vorm te zijn voor het tweede deel van het seizoen. Remy had het zijn tegenstander met nauwkeurig spel moeilijk kunnen maken. Maar toen René een kwaliteit meer had was het gebeurd met de tegenstand en kon het punt worden bijgeschreven. Hiermee komt René langzaam op stoom en nadert hij de subtop.
Yme van Vugt – Theo van der Sluis 0-1.
In een partij konings-indisch liet Yme de roccade achterwege. Op zich nog geen probleem, toen hij echter ook f3 speelde, zette hij de deur wagenwijd open. Theo liet zijn stukken langzaam in de vesting van Yme zakken. Mat werd onvermijdelijk. Yme moet wel opletten dat hij niet te veel punten verliest, anders zal het degradatiespook binnenkort naast zijn bord zitten!
Dolf Rijkeboer – Klaas de Ruijter 1-0.
Spectaculaire partijen zijn Dolf niet vreemd. Ook vanavond liet de ene na de andere combinatie los op de stelling van Klaas. De eindzet LD4 was om in te lijsten. Velen zochten naar de matcombinatie die er volgens kenners toch wel moest zijn. Dolf zocht niet langer en verklaarde de dame van Klaas tot zijn eigendom. Klaas kon niets anders doen dan opgeven. Een prachtige partij.
Leo de Jong – Gerard Groen ½ - ½
Een topper in groep 2 eindigde nogal soft. Met vele sterke stukken nog op het bord nam Gerard genoegen met remise. Maar voorzichtigheid is de moeder van de porceleinkast. In de stand blijft Gerard boven Leo staan, maar opgemerkt dient te worden dat Leo nog 1 partij moet inhalen.
Gerard Blom – Jos de Rooij  0-1.
Voor de speelavond begon stond ik naast het bord van onze docent, John Onderdelinden. Hij gaf privéles aan Jos over een moeilijk eindspel met goede kansen voor wit. Dit was niet tegen dovemansoren verteld. Tegen Gerard liet Jos zien hoe met het eindspel om te gaan en liet zijn ervaren tegenstander kansloos. De lessen beginnen voor Jos zijn vruchten af te werpen en dit laat hij zien in de stand. Zelf nog wat oefenen met partijen na spelen en Jos zal zich weldra in de top van groep 2 nestelen.
Franca van Vlokhoven – Cor Brouwer 1-0.
Franca wil zich graag handhaven in groep 1. Op deze avond liet ze het zien tegen Cor, die overrompelt werd in de stelling. Beiden konden vroeg naar huis. Toen de reporter een eerste rondje ging maken om de partijen te gaan bekijken waren Franca en Cor al aan het analyseren wat er fout was gegaan. Langzaam begint Franca aan het klimaat te wennen en zal zij zich zeker handhaven in groep 1.
Ger Schraa – Piet Dijksman 0-1.
Een offer van Ger was niet helemaal correct. Piet wist daar wel raad mee. Normaal gaat hij vroeg nar huis met remise, deze keer met het volle punt. In de stand laat Piet zien nog steeds mee te doen om het kampioenschap in groep 2. Met een keurige 2e plaats is hij zeker nnog niet uitgeschakeld.
David Mesman – Paul de Freijtas  ½ - ½
In een partij met wisselende kansen werd na rijp beraad besloten tot een puntendeling. Wel moet gezegd worden dat deze partij achter de schermen werd gespeeld omdat David niet kon genieten van de karaoke naast ons. Iets wat de doorgewinterde Shahmataan wel kon bekoren. Beide koplopers schoten er met deze remise niet veel mee op.
Bram Steijn – John La Gordt Dillie ½ - ½
Ook deze topper eindigde met vredesvoorstel.  Iets waar beide spelers ook niets aan hebben om zich aan de top van het klassement te nestelen. In het achterafzaaltje werd nog wel geprobeerd om elkaars stelling te breken, maar beiden slaagden er niet in. Beiden behoren nu tot de grijze middenmoot, terwijl zij meestal voor het kampioenschap gaan. Wel dient opgemerkt te worden dat Bram nog 2 partijen minder heeft gespeeld.

15 december 2012, het 1e mist een halfje.

Op zaterdag 15 december mochten wij op onze thuisbasis aantreden tegen Goes 1. Beide teams zweven onderin de stand met beide een gelijke gemiddelde rating. Een belangrijke wedstrijd met grote belangen voor lijfsbehoud. Aan bord 1 moest onze topscoorder Klaas tegen een gelouterde speler met een hoge rating. In een wild-west partij kon het twee kanten op. Het was echter zijn tegenstander die aan het langste eind trok 0-1. David moest aan bord 8 laten zien dat hij de vorm van de huishoudelijke competitie waardig is. Maar promp gaf hij weer een stuk weg en we stonden achter met 0-2. Theo kreeg opniew Frans op het bord. Hier wist hij wel raad mee. Een tegenstander die niet rocceerde zag aan het eind van de partij dat dit toch wel noodzakelijk was geweest, 1-2. John Onderdelinden verraste zijn tegenstander met een tegenaanval waar de zwarte stukken niet tegen bestand waren. Hij stribbelde nog even tegen en schudde daarna de hand 2-2. René liet een pion aan de damevleugel zover oprukken dat zijn tegenstander niets anders kon doen dan een stuk weggeven. E.e.a. resulteerde in een keurige overwinning, 3-2. Bram hield zijn tegenstander in een wurggreep. De tijdnood haalde zijn tegenstander nog wel, maar op zet 41 kon hij opgeven, 4-2. Met nog 2 partijen te gaan leek het voordelig uit te pakken voor het eerste team en de overwinning lag voor het grijpen. Zeker Roel, die mat in 1 over het hoofd zag, had een sterke stelling om zeker een halfje veilig te stellen. Zijn tegenstander dacht daar anders over, remise had hij niets aan en speelde door met de moed der wanhoop. Toch was het zijn pion die eerder de overkant haalde. Een overdiende overwinning was zijn deel. John la Gordt Dillie had inmiddels zijn gelijke stelling (slechte loper tegen sterk paard) moeten capituleren. Dus toch 4-4 nadat het er zo veelbelovend had uitgezien. Een wedstrijdpunt dat gekoesterd moet worden. We staan dan wel onderin met 3 wedstrijdpunten, we hebben wel de koplopers gehad. Misschien dat handhaving toch nog in het verschiet ligt.

GERARD BLOM REDT PUNT VOOR VIERTAL.

 
Vrijdag 14 december speelde het viertal al weer zijn voorlaatste wedstrijd tegen de vier van Spijkenisse. Drie van onze tegenspelers hadden we ook al ontmoet in de wedstrijd van het 3e.

Marcel, met zwart, kwam met een onterecht pionoffer op de 4e zet, doch zijn tegenstandster durfde het niet aan, maar bleef de hele wedstrijd overwicht houden. Na de lange rokade kwam zijn Koning slecht te staan door verlies van de randpion. Verlies was onontkoombaar.

Ger speelde tegen de tegenstander van Gerard G. in de vorige wedstrijd. Ook nu schoof deze man alles weer dicht met bijna alle pionnen en lichte stukken nog op het bord. Er was voor beiden geen doorkomen meer aan. Remise was de juiste uitslag.

Gerard G., vervanger voor de verhinderde Jos, had een tegenstander die steeds dezelfde zetten deed. Na 25 zetten stonden alle stukken op dezelfde velden. Na een grote afruil hielden beiden 7 pionnen en een Paard over en moest Gerard genoegen nemen met remise.

Met een 2-1 achterstand waren alle ogen gericht op Gerard Blom, die een zware aanval op de Koningsvleugel te verduren kreeg. Toen Gerard kans kreeg om zijn Toren te posteren op de open g-lijn begon de tegenaanval en drong hij met Dame, Toren en Paard de stelling binnen van zijn tegenstander. Met diverse (aftrek)schaakjes moest de Koning op de vlucht. Midden op het bord was het toen Mat of Dameverlies. Zijn tegenstander koos echter voor de 3e mogelijkheid: Opgeven. Om 23.30 uur kon onze teamleider John la G. met een tevreden gevoel huiswaarts keren.

 
Gerard.

2 december 2012 Eenvoudige mogelijkheid tot sponsoring!

Bovenaan deze pagina ziet u een sponsorlink. Vanaf heden is het heel eenvoudig de vereniging indirect (en zonder extra kosten!) te sponsoren. Doe via sponsorkliks uw internetbestellingen (inclusief bookings.com, Zalando, Brandos, KLM. e.d.). Slechts één handeling meer (namelijk via onze website) en op uw bestellingen krijgen wij tot ongeveer 5% commissie. Let wel: zonder dat er extra kosten voor u aan verbonden zijn!

Het moet mogelijk zijn om op deze wijze een aardig bedrag voor de vereniging bij elkaar te sparen. Uiteindelijk houdt dat de contributie laag. Zeker indien u ook vrienden en familie de link doorgeeft!

27 november 2012, speelavond huishoudelijke competitie

Omdat onze sterreporter Theo elders vertoefde, hier een kort verslag van Rene de Lange. In beide groepen 3 partijen. In groep 2 :

De Rooij – Dijksman.  Jos de Rooij zette de partij goed op. Maar op een bepaald moment   liet hij  zijn Loper insluiten , de twee pionnen compensatie waren niet voldoende en Piet speelde de partij geroutineerd uit (  0 – 1 ).

Ook Van der Pijl – Blom was een korte partij. Gerard zag een schaakje over het hoofd en dat kostte hout. Gerard zag wel in dat Wim dat niet meer zou laten glippen en hield het al snel voor gezien. ( 1 – 0 ).

De derde partij tussen Schraa en van Egmond had een soort gelijk verloop. Hier was het Ger die een stuk weggaf en ook dat stuk werd niet meer teruggegeven. Winst voor Michel ( 0 – 1 ).

In groep 1 Twee toppers Mesman – Steijn en Onderdelinden - de Freytas . In beide partijen viel een beslissing. Volgens de beste stuurlui had David remise kunnen maken, maar speelde hij te lang op winst en kreeg dus het welbekende deksel op zijn neus ( 0-1 voor Bram) . Paul speelde een soort Wolgagambiet met een snel B5 , maar volgens John was het allemaal niet correct en kon hij het snel weerleggen ( 1 – 0 ).

De laatste partij ging tussen Klaas de Ruijter en Rene de Lange. Klaas stond al na een zet of 10 gewonnen , na een overbodige Dame manoeuvre van Rene. De reden dat dit verslag zo kort is , is dat Rene na 18 zetten nog slechts 14 minuten bedenktijd over had. Rene kon geen goede verdediging vinden en wikkelde van arrenmoede af naar een eindspel met een stuk en een pion minder, waarin zijn stukken voor wit vervelend actief waren. Beetje voor beetje verspeelde Klaas iets van zijn voordeel en in tijdnood zag hij een schaakje over het hoofd, waarna hij zijn stuk voor verloor en Rene een onverdiende remise kon bijschrijven.

Let op. Op 4 december GEEN huishoudelijke Competitie maar Sinterklaasschaak. Op Maandag 11 december is de volgende ronde Huishoudelijk.


20 november 2012, speelavond huishoudelijke competitie

Fred van Keulen – Gerard Groen ½ - ½ .
Gerard heeft een sterke start gekend en menig tegenstander moest zijn meerdere erkennen. Vanavond mocht Fred zijn kusten laten zien tegen de koploper van groep 2. Ik kan mij niet van de indruk onttrekken dat Fred zijn partijen goed opzet maar dan verstrand  in de voortzetting. Echter deze ronde liet hij zien dat hij meer ervaren wordt  in het beoordelen van de stellingen. Een dik verdiend halfje was zijn deel.
Jos de Rooij – Ger Schraa 0-1.
Ik zie Jos de laatste tijd steeds beter spelen, ook vanavond liet hij zien dat zijn spel vooruit gaat. In een eindspel met een sterk paard tegen een passieve loper  liet hij zich echter verrassen door een ervaren Ger Schraa.  Ger speelt veel toernooien en kan daar naar hartelust zijn schaakkennis uitbreiden. Toen hij met twee pionnen meer op de dameveugel ging lopen was er geen houden meer aan, 0-1.
Dolf Rijkeboer – René de Lange 1-0.
In een ijzersterke partij van Dolf gaf hij René les in combineren met zware stukken. Het laatste zetje met de pion naar C6 was de druppel die de emmer deed overlopen. René probeerde nog iets, maar dat was meer met watjes een olifant dood gooien. Dolf liet zich niet misleiden en kon het punt bijschrijven. Dolf passert hiermee de middenmoot en schaart zich onder de subtop. Misschien dat hij volgend jaar in het eerste kan aanschuiven!
Remy Rutjes – John Onderdelinden 0-1
John liet het kaas niet van zijn brood eten. Hij wachtte rustig de stelling af, ging het eindspel in met een pion meer en liet met een prachtige slotzet het punt bijschrijven. Zo laat de clubkampioen elke week zien nog niet verslagen te zijn voor de titel in 2013.  Zijn drukste periode is nu voorbij en hij kan zich weer volledig op het schaken storten.
Paul de Freytas – Theo van der Sluis 1-0.
De koploper deed wat hij moest doen, winnen. In de opening liet Theo de ontwikkeling van zijn loper achterwege. Iets dat door Paul goed werd weerlegt. In het eindspel maakte hij het zich toch nog even moeilijk maar Theo mocht niet eens aan remise denken. Vakkundig werd de koppositie verstevigd.
Klaas de Ruijter – Franka van Vlokhoven 1-0.
Klaas maakte geen fout tegen Franka. Hij liet zich niet misleiden door de wanhoopsaanval van Franka. De verre vrijpion, gesteund door zware stukken was doorslaggevend. Franka heeft het moeilijk met haar aanvallende stijl. Op zich zijn het mooie partijen, maar de broodnodige punten blijven uit. Misschien tijd voor een tactisch plan?
David Mesman – Yme van Vugt 1-0.
Yme hield lang stand tegen de stukken en pionnen op de damevleugel. Maar David kwam toch de stelling binnen en de pionnen van Yme zouden snel van het bord verdwijnen. Maar David had een mooiere manier gezien om het punt binnen te halen. Een toren op de zevende rij en de dame die naar g5 verhuisde gaven ondekbaar mat. Met pas 1,5 verliespunt hoort David nog steeds bij de kanshebbers.
Marcel Batist – Leo de Jong 0-1.
Een koploper tegen een hekkensluiter zou op zich een makkelijke prooi moeten zijn voor Leo. De uitslag was correct maar Marcel heeft het zeker niet weggegeven. Met sterke verdedigingszetten probeerde hij het Leo wel erg moeilijk te maken. Een sterk centrum met pionnen gaven echter toch de doorslag.

13 november 2012, speelavond huishoudelijke competitie

John Onderdelinden – Yme van Vugt  1-0.
Yme liet zich makkelijk om de tuin leiden. Het punt werd door John dan ook makkelijk bijgeschreven. Een vroege overwinning kwam John eigenlijk best uit in zeer drukke tijden. Na een moelijk begin komt de kampioen nu opzetten. Yme laat zich te makkelijk punten ontnemen, terwijl hij toch heel degelijk kan spelen.

Theo van der Sluis – Klaas de Ruijter 1-0.
Klaas omzijlde de bekende opening waarmee hij tegen Theo menig potje uit vocht. Misschien dat Klaas in de laatste weken had vernomen dat deze opening door Theo zeer goed werd gespeeld. Een afwijkende vorm van de Pirc gaf Theo echter zeer vroeg in de partij aanvalskansen. Daar wist hij wel raad mee, 1-0.

Bram Steijn – Paul de Freytas 0-1.
De goede speelvorm van Paul begint zijn vruchten af te werpen. Na negen ronden leid hij groep 1. In een voor de leek gelijk opgaande partij wist Paul het eindspel in zijn voordeel te beslissen. Ook in de analyses bleek de partij constant in het voordeel van zwart uit te vallen. Het is geen verrassing meer dat Paul aan het langste eind trekt, in voorgaande eindspelen was het telkens winst voor de gelouterde Paul.

Opmerking Bram: Paul speelde inderdaad zeer sterk. Wel had wit echter een klein voordeel. Op een cruciaal moment aan het einde van het middenspel leek wit voordeel te krijgen, maar had Paul een sterke riposte. Op dat moment had ik genoegen moeten nemen met remise, maar ik wilde meer, en kreeg in een paar zetten de dekstel op de neus.

Cor Brouwer -  Remy Rutjes ½ - ½
Beide spelers zijn gebaat bij het sprokkelen van de puntjes. Misschien dat beide spelers daarom dan ook in een vroeg stadium een vredesattest tekenden. De stelling gaf echter voor beiden nog kansen. Maar het verzamelen van de halfjes kan aan het einde van het seizoen zeer belangrijk zijn.

David Mesman – Bert Bonnet 1-0.
Als ik naar de ranglijst kijk staat Bert veel te laag voor het getoonde spel. Zijn goed opgezette partijen vinden telkens tegen het eindspel niet de goede loper of sterke paard wat nodig is voor het volle punt. Tegen David kan je er weinig aan doen, het eindspel is namelijk zijn stokpaardje. Al leek het niet zo makkelijk. Het “sterke paard” gaf echter de doorslag, 1-0.

Leo de Jong – Michel van Egmond ½ - ½
De nummers 2 en 3 van de competitie in groep 2 gaven elkaar weinig toe. In een enerverende strijd kwam een eindspel op het bord met ongelijke lopers. Michel claimde remise met tijdnood op de klok. Leo speel echter onverzettelijk door met pionwinst op h6.  Het was de wedstrijdleider die na het vallen van de vlag de partij in remise verklaarde. Hier mocht Michel niet over klagen. Leo, die toch al zelden ophef maakt, gaf sportief de hand voor deling van het punt.

John La Gordt Dillie – Dolf Rijkeboer ½ - ½
John en Dolf maakten er weer een spektakelstuk van. John kreeg de overhand na de opening en had hier meer mee moeten doen. Dolf wist echter met een geniale lange rockade  het spel naar zich toe te trekken. Het geroezemoes ging door de zaal met de mooiste combinaties. Het was John echter die de stelling goed beoordeelde. Een mooie remise kan ook leuk zijn!

16/11 Twee verslagen: derde team en viertal.

Shah Mata 3 slaat toe.

De 2e bondswedstrijd van Shah Mata 3 tegen HI Ambacht 2, gespeeld 30 oktober jl. in RSB klasse 4B, leek niet al te best te verlopen. Aan Bord 1 stond Gerard Blom niet slechter, al had hij een achterstand in ontwikkeling. Gerard Groens partij ging gelijk op aan bord 2. Mariandel Menzel moest aan bord 3 een dubbelpion incasseren, maar kreeg daarvoor wel de open h-lijn. Piet Dijksman, aan bord 4, moest al rap met zijn koning en dame toeren uithalen om niet have en goed te verliezen. Ger Schraa speelde aan bord 5 en stond al snel veel actiever. Aan bord 6 speelde Fred van Keulen zijn 1e wedstrijd voor het 3e; slechter stond hij niet. Jan Burki aan bord 7 moest al snel vechten voor zijn leven. En aan bord 8 had Wil v.d. Werff een pion geofferd in de opening met wat actiever spel voor hem. Nee, een walk-over leek het na een uur niet te worden. Maar zie, de wonderen zijn de wereld niet uit, dat wil zeggen Shah Mata’s onverzettelijkheid. Mariandel had met tegengestelde rokades goed gezien dat zij als eerste aanvalskansen kreeg. Wil kreeg voor zijn geofferde pion zeer actief spel. Jan wist de dames te ruilen en stond nu min of meer gelijk. Fred leek in gelijke stand iets meer van de stelling te begrijpen dan zijn tegenstander. Ger won een pion. Gerard G. wist een gedekt paard op g6 te posteren ook met tegengestelde rokades. Alleen Gerard B. – een pion achter – en Piet – weinig ruimte voor zijn stukken – leken het onderspit te gaan delven. Na een kleine 2 uur ging het snel: Mariandel gaf op prachtige wijze mat, Ger wist zijn tegenstander een stuk te ontfutselen, Jan won door een tussenzet een toren en Gerard G. idem, zodat het binnen de kortste keren 4-0 stond. Piet wist zich aan de druk te ontworstelen en bood een goed getimede remise aan: hiermee – 4 ½ - ½ - was de winst een feit. Vrijwel tegelijkertijd, circa een half uur later, won Fred en verloor Gerard B.: 5½ - 1½. Nu streed alleen nog Wil. Met een schijnoffer won hij eerst zijn pion met rente terug. Nu alleen nog met zijn koning naar voren om de vele vrijpionnen te ondersteunen. Het zaakje leek gepiept; echter de vlag – “Hee, ik dacht dat ik nog 15 minuten bedenktijd erbij kreeg” – gooide roet in het eten. Zo bleven we op 5½ steken.

Voorlopig nog de volle buit aan matchpunten. Laten we zo doorgaan!!

Chris.

 

Viertal komt met de schrik vrij!

Met Gerard Groen in plaats van de verhinderde Marcel werd 13 november aangetreden tegen De IJssel. Gerard kwam iets beter uit de opening en wist op de 20e zet een pion te winnen. Door een onnauwkeurigheid deed hij 5 zetten later deze pion weer in de aanbieding. In het toen ontstane eindspel was geen eer meer te behalen en werd tot remise besloten. Gerard Blom speelde een partij die eveneens gelijk opging. Hij probeerde nog wel via de open a-lijn zijn torens te activeren, maar toen daar geen voordeel was te halen accepteerde Gerard remise en zijn tegenstander een “tapje”. Ger stond inmiddels een pion achter in een eindspel met Loper tegen Paard. Toen hij nog een pion verloor kreeg zijn tegenstander twee vrijpionnen en gaf hij op. De ontstane tussenstand van 1-2 bood slechte perspectieven. Jos kreeg een zware aanval te verduren. Indien zijn tegenstander een Paard had geofferd op g3 was “mat” niet meer te voorkomen geweest. Gelukkig zag hij het niet, waarna Jos aan de andere kant van het bord met enige “vervelende schaakjes” zijn tegenstander in verwarring bracht. Jos had toen “eeuwig schaak” in handen, maar hij koos niet voor deze voortzetting, waarna zijn tegenstander weer kansen kreeg en een Toren won. Jos kon toen weer “schaak” geven. Toen zijn tegenstander, in plaats van de Toren, met zijn Koning aan de wandel ging, won Jos de Toren terug en werd zijn tegenstander enige zetten later “Mat” gezet. Een spectaculaire partij die uiteindelijk een 2-2 eindstand opleverde.

Gerard.2/11 Spannende derde ronde Shah Mata 1.

Zaterdag 2 november aanvang 12:00 uur speelde Shah Mata 1 de derde speelronde tegen het eerste team van Oegstgeest ’80. Op papier een van de titel kandidaten met aan de eerste twee borden een meester. En niet te vergeten aan bord 3 Pa Piket, jawel de vader van ………… 
Helaas begonnen we niet goed. David verloor aan bord 4 in een afwikkeling naar het eindspel waarbij hij werd verrast door een mooie combinatie. Aan bord 8 won Klaas na een spelen door een mooie combinatie een stuk. Hij maakte het wel heel spannend maar won op prachtige wijze zijn partij 1-1. Roel had na een kwam in een gecompliceerde stelling een pion achter. Pa Piket wist hier wel raad mee en maakte het op fraaie wijze af 1-2. Gerard had het zwaar niet alléén met zijn tegenstander maar ook met herfst zonnetje dat iedere keer in gezicht scheen. Zijn tegenstander had vanuit de opening een mooie stelling en bleef de druk maar opvoeren. Gerard had misschien toch een keer moeten rokeren. Dit deed hij niet en hij werd na heftig verzet toch verslagen 1-3. Bram gaf al aan dat hij met een kwaliteit minder verloren stond. Na ruil van alle stukken hadden beide spelers nog een Koning met vier pionnen, alléén stonden de pionnen van Bram zijn tegenstander veel gunstiger, waardoor Bram moest opgeven 1-4. René stond gewonnen met een Loper en Paard tegen drie pionnen, maar gaf op onverklaarbare wijze zijn Toren op a8 weg. Door een onjuiste voortzetting van zijn tegenstander kon hij, door een tussenschaakje, 3 zetten later de Toren terugwinnen en bracht de stand op 2-4. Theo en John gingen nog voor de winst en hadden beiden al een remiseaanbod afgeslagen. Ondanks de voorsprong van Theo van een Paard tegen twee pionnen, bleek winst onhaalbaar. Hij moest genoegen nemen met remise. John had als laatste een gelijke stand op het bord. Beiden hadden nog twee Lopers en vier pionnen. John offerde een Loper en kreeg hierdoor twee vrijpionnen. Een zwakke Koningszet leek hem de partij te kosten, maar toen zijn tegenstander ook blunderde haalden beiden tegelijkertijd een Dame en werd de vrede getekend.
Ondanks de nederlaag kon een ieder tevreden zijn met de strijdlust en het vertoonde spel. 
Gerard en John.

30/10 speelavond huishoudelijke competitie.

Klaas de Ruijter – Remy Rutjes  1-0.
Klaas en Remy zijn aan elkaar gewaagd. Remy stond na zijn twee overwinningen echter een halfje voor op Klaas met evenveel partijen. Het was dus een belangrijk duel voor beiden. Het was Remy die in de fout ging. Klaas kreeg een eindspel met een loper meer. Dergelijke eindspelletjes zijn hem zeker toevertrouwd, 1-0.
Bram Steijn – Bert Bonnet  1-0.
Bert speelde wederom zeer degelijk. Het enige wat op viel was dat hij aan zijn pionnenstelling een vreemde stratego-vorm gaf. Bram bestudeerde deze vorm lang en vond het gaatje op g6. Met grote stukken trok hij de stelling van Bert binnen. Wederom een 0  voor Bert, maar als hij zo blijft spelen zal hij zeker niet degraderen.
Dolf Rijkeboer - John Onderdelinden  0-1.
Als aanvallen in je natuur zit probeer je dat tegen elke tegenstander. Er waren mogelijkheden, maar een fout kon de stelling niet dragen. John profiteerde dankbaar en liet het punt bijschrijven. Een vroege nederlaag was Dolf zijn deel.
Jos de Rooy – Marcel Batist 1-0.
Beiden zijn “pupillen” onder het lesgeven van John Onderdelinden. Beiden kunnen ze een partij opbouwen met kansen. Het is echter wel een feit dat als de stelling gecompliceerd wordt er iets van overzicht ontbreekt. Het naspelen van partijen kan daar een goede hulp in zijn. Je weet waar je het dan moet zoeken in de stelling. Een “bok” leidde de nederlaag van Marcel in. Dat moet beter kunnen.
Cor Brouwer – René de Lange  0-1.
Cor staat te laag voor zijn schaakkunsten. Dit kan liggen aan het lage aantal partijen , maar ik reken erop dat hij zeker bij de subtop zal eindigen. Tegen een René met zwart is het natuurlijk altijd moeilijk. Ook deze keer trok hij aan het langste eind. René is na een slechte start van het seizoen langzaam op gang gekomen en zal zich binnenkort bij de toppers melden!
Paul de Freytas – John La Gordt Dillie  1-0
Verleden week berichtte ik al over de vorm van Paul. Misschien dat John dit niet gelezen had, want een gewaarschuwd schaker telt voor twee! John gebruikte ontzettend veel tijd om de stelling van Paul te doorgronden. Wat hij ook probeerde, Paul liet zich niet van zijn stuk brengen en haalde het punt op.
Michel van Egmond – Leo de Jong  ½ - ½
In zaal twee van ons complex vond het treffen plaats tussen twee scoringskanonnen in groep 2. Het treffen gaf na 3 uur schaak geen winnaar. Geen van beiden konden een zwakte vinden in de stelling. Het delen van het punt was echter geen salonremise. Misschien was Leo nog wel het gelukkigst met deze puntendeling, hij heeft de minste partijen gespeeld en staat toch derde in de competitie. Het wordt uitzien naar de topper van Leo tegen Gerard Groen.
Theo van der Sluis – David Mesman  0-1.
Het was een lange partij met meer dan 100 zetten. David verraste Theo met enige openingsvlijt. In het verleden had Theo deze stelling vaker met dezelfde zetten gepareerd. David moet gejuichd hebben toen hij het zag gebeuren. Met lede ogen moest Theo toe zien dat zijn geofferde pion niets op bracht. Misschien dat Theo te lang wachtte voor dat hij de nul accepteerde.  

23/10 Zevende speelavond huishoudelijke competitie.

Paul de Freytas – David Mesman 1-0.
Wie twijfelde over de vorm van Paul heeft vanavond kunnen zien dat dit wel goed zit. In een gelijk opgaande partij leek het uit te draaien op een eindspel met ieder 5 pionnen en een toren. David is een ervaren eindspelspeler, dus dat kon nog wel moeilijk worden voor Paul. Maar Paul liet zien waarom hij in de KNSB speelt. In een degelijk eindspel trok hij aan het laatste eind.
John La Gordt Dillie – Klaas de Ruijter ½ - ½
John probeerde het even maar koos eieren voor zijn geld na een remise-aanbod van Klaas. Een John in vorm zou tot het gaatje gegaan zijn. Maar voorzichtigheid is de moeder van de porceleinkast. Beide spelers waren tevreden met het halfje.
Bert Bonnet – Remy Rutjes 0-1
Remy begint er weer zin in te krijgen. Hij snoept nu zijn punten bij elkaar en zal zich weer handhaven na een slechte start. De nauwkeurige Bert liet zich verrassen met een dame op E2. Normaal gesproken zou hij dit hebben kunnen pareren, maar overzag het gevaar. In de analyse waren er vele voortzettingen mogelijk met wisselende kansen.
Gerard Groen – Ger Schraa 1-0
Gerard heeft zijn draai gevonden. Misschien gaat het nog iets te gemakkelijk. In een zeer goed opgezette aanval kon Ger niet meer aan twee kanten tegelijk verdedigen. De torens en de dame gaven na enige combinaties de doorslag. Terwijl Ger toch aan een zeer sterk seizoen bezig is na zijn ziekte vorig seizoen!
Marcel Batist – Gerard Blom 0-1.
Gerard weet weer wat winnen is. Een klein voordeeltje bouwde hij uit tot een niet meer te verliezen stelling. Marcel verdedigde zich als een tijger maar tegen dit overwicht was geen kruid gewassen.
Yme van Vugt – Franka van Vlokhoven 0-1
Toen ik om negen uur aan het bord ging kijken stond het paard van Franka op A1. Dat was geen best teken voor Yme. Het vervolg liet niet lang op zich wachten. Om half tien was het gedaan met Yme zijn stelling. Een belangrijk puntje voor Franka, die zeker nog vele punten zal toevoegen.
Wim van der Pijl – Michel van Egmond 1-0
Een eindspel werd vakkundig door Wim afgemaakt. Dit lijkt makkelijk gezegd, maar wie de partij gevolgd heeft zag een haast perfect eindspel met gelijke pionnen. Ik denk dat menig speler uit groep 1 moeite had gehad om met overtuigende zetten het punt binnen te halen. Mooi Wim!!

3-Torens - Shah Mata 4-tal 0,5 - 3,5.

Na de 3-1 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Onesimus werd vrijdag 19 oktober aangetreden tegen de 4 van 3-Torens in Berkel en Rodenrijs. Door verhindering van Jos had de teamcaptain John la G. de keus laten vallen op Gerard G., die tezamen met Gerard B.,  Ger en Marcel het team vormden. Gerard B. speelde met zwart de Siciliaan met Pc6. Toen zijn opponent echter op de 5e zet Ld3 deed kwam zijn paard op d4 ongedekt te staan. Dit cadeautje liet Gerard zich niet ontgaan, waarna hij de partij op gedegen wijze uitspeelde en voor een 1-0 voorsprong zorgde. Marcel had het moeilijker. Met zwart kwam zijn paard op f6 gepend te staan en moest hij met de g-pion terug slaan, terwijl hij kort ervoor had gerocheerd. Hij kon echter de aanval van zijn tegenstander pareren en haalde een knappe remise. Ger en Gerard hadden op dat moment licht positioneel voordeel. Beiden wisten dit voordeel uit te buiten en op het moment dat Gerards tegenstander met een Loper achter “door zijn klok” ging, had Ger de winnende voortzetting gevonden en kon de eveneens aanwezige John la G. ons de hand schudden.

11/10 Tweede redt de puntenop het nippertje!

Toen ik donderdag om 20.00 uur binnen stapte, waren er 6 spelers aanwezig. Yme en Franka waren er nog niet. Maar de wedstrijdleider was onverbiddelijk en startte het duel. Dolf aan bord 1 zette een prachtige aanval op en beloonde de aanval met een paardoffer op F6. Op dat moment bood zijn tegenstander voor de 1e keer remise aan, maar Dolf wilde afmaken waar hij aan begonnen was. Het sloeg echter niet door en zijn tegenstander kreeg wat hij niet verdiend had, het volle punt. Inmiddels waren Franka en Yme binnengedruppeld (20.55 uur), en had Bert een telefoonrekening waar je u tegen zegt. Franka begon aan bord twee rustig, maar de enorme combinatiemogelijkheden stapelden zich op. Het kon niet anders, na anderhalf uur was het punt binnen. Yme, begonnen aan bord 8, wilde niet teleurstellen. Tegelijk met Franka zorgde hij een in een sterk eindspel voor het volgende punt 2-1. Cor had met combinatiespel zijn tegenstander overrompeld en ook zijn stukken konden vroeg in het doosje 3-1. Remy kon zijn pionnen niet allemaal meer verdedigen, zijn tegenstander sloop de stelling binnen en het punt ging naar de overkant 3-2. Wim dacht lange tijd dat zijn paard naar G7 voldoende zou zijn voor remise en misschien een swindel nog wel voor winst, zijn tegenstander dacht daar anders over 3-3. Klaas die een winnende aanval kreeg blunderde een loper weg en moest met een stuk minder en twee pionnen meer het eindspel in. Het was zijn tegenstander die hem hielp. In plaats van te blijven schaken, ging zijn tegenstander verdedigen. Met een leuk eindspel was het wit die 1 zet eerder promoveerde op A8 dan zwart op H1. Met nog een pion over werd het 4-3. Bij Bert stonden twee verbonden paarden in het centrum. Deze paarden waren Friese knollen, zo sterk. Na enig combinatiewerk kon Bert het punt binnen halen, 5-3. Na een moeizaam begin van de avond was dit een prachtige overwinning.

16/10 Zesde speelavond huishoudelijke competitie.

René de Lange – John Onderdelinden  0-1.
John kent een slechte start. Normaal is hij onvermurmbaar bij moeilijke stellingen en kan hij al manouvrerend kleine voordeeltjes uitbouwen tot een overwinning. Maar vanavond liet hij zien waarom het kampioensbord bij hem op de schoorsteen mag prijken. Na 8 zetten stond hij theoretisch gewonnen en dat liet hij zich niet meer ontnemen. René kreeg geen kans meer, 0-1.
Remy Rutjes – Klaas de Ruijter  1-0.
Remy weet weer wat schaken is. In een rustige partij-opbouw moest Klaas al vroeg toezien dat er een pion op h6 opgegeten werd.  Remy nam de tijd voor het beste plan en zette het kleine voordeel om in een overwinning. Zoals ik al eerder aangaf kan Remy het menigeen moeilijk maken. Vanavond was zo’n avond. Klaas moest erin berusten dat er niets te halen viel.
Dolf Rijkeboer – Franka van Vlokhoven  1-0.
Twee aanvalskanonnen tegen elkaar. De strijd was duidelijk waarneembaar op het bord. Toen de rook opsteeg, was het Dolf die de stelling binnen drong en menig pion wist te veroveren. Het eindspel was een kolfje naar zijn hand. Franka’s spel wordt in groep 1 nog te makkelijk weerlegt. Als zij eenmaal gewend is aan de tegenstanders zal zij zich zeker handhaven.
Gerard Blom – Michel van Egmond  0-1
Gerard was er vanavond niet bij met zijn hoofd. In een te snel gespeelde partij kreeg Michel makkelijk de overhand. Na groot voordeel te hebben behaald was het einde van de partij snel nabij. Kopop Gerard, even weer de oude vorm ophalen en dan doe je weer mee in de groep.
Leo de Jong – Marcel Batist  1-0.
Het ontbrak Marcel vanavond aan overzicht. De aanval van Leo kon makkelijk weerlegt worden, maar te passieve zetten leidde een mat in met de dame op F7. Ik weet zeker dat Marcel dit had kunnen voorkomen. Mischien dat enige theoriestudie van de opening grote stappen kan geven in zijn ontwikkeling.
Bram Steijn – Theo van der Sluis  1-0.
Theo kwam sterk uit de opening na een misgreep van Bram. Zijn stelling was om te zetten in winst, ware het niet dat Bram niet van opgeven wist. Na een passieve loperruil zag Bram direct de mogelijkheden van zijn koning op de witte velden. Lang denken van Theo kon daar niets meer aan veranderen. Met enige krachtzetten hielp Bram Theo uit zijn marteling, 1-0.

9/10 Vijfde speelavond huishoudelijke competitie.

Klaas de Ruijter – John Onderdelinden 1-0.
Het begin van de competitie zat het Klaas niet mee. Telkens bleek zijn sterke loper zwakker als de zwakke loper van zijn tegenstander. Maar vanavond was het zijn sterke paard die de overwinning veilig stelde. De loper van John kon geen potten breken en met degelijk spel werd de vrijpion van Klaas steeds belangrijker. John probeerde van alles maar kon niet verhinderen dat het punt naar wit ging.
Remy Rutjes – Bram Steijn 0-1.
Remy had zijn vorige lessen tot zich genomen. Met rustig spel probeerde hij zijn versplinterde pionnenstelling te verdedigen. Helaas is Bram momenteel in zijn sterke periode als het gaat om het eindspel (zie verslag afgelopen zaterdag).
Het verbaasde dus niemand dat Remy moest capituleren. Het geeft echter wel hoop voor de toekomst, want dan kan hij het menigeen moeilijk maken.
Yme van Vugt – René de Lange 0-1.
In deze gelijk opgaande partij leek het te eindigen in een vredige remise. Het was echter aan René dat dit niet gebeurde. Zijn actieve koning en beweeglijke stukken, deden in een tijdnood fase,  Yme de das om. Yme verdedigde hardnekkig, maar dat kostte hem toch te veel tijd. Misschien dat een betere verdeling van tijd hem meer punten kan brengen.
Jos de Rooij - Gerard Groen 0-1.
Jos liet zich verleiden tot een opening waarin zijn dame vroeg aan de wandel ging. Tegen een ervaren rot als Gerard is dat een kamikaze-actie. Ook deze keer liet Gerard er gras over groeien, toen de dame buiten spel stond werd er een stuk binnen gehaald. Met dit voordeel bouwde Gerard het uit tot een degelijke overwinning.
Michel van Egmond – Piet Dijksman ½ - ½.
In een korte partij werd een gelijke stelling opgebouwd. Toen Michel een remise-aanbod neer lag was het Piet die dat direct accepteerde. Piet houdt van korte partijen en liet dit buitenkansje niet glippen.
Ger Schraa – Gerard Nlom 1-0.
Ger Schraa liet er geen gras over groeien. Met een sterke aanval liet hij zijn paard op de zesde rij plaats nemen. Wat Gerard ook probeerde, de stelling van Ger werd steeds sterker. In het eindspel stonden er 4 pionnen meer op het bord voor wit.  Aan een nederlaag voor Gerard was niet meer te ontkomen.
Theo van der Sluis – John La Gordt Dillie ½ - ½.
In een onnavolgbare opening deed Theo op snelle wijze zijn pionnen en stukken ontwikkelen. Het was echter John die geen moment nerveus werd. In het middenspel pleegde John een schijnoffer en kon hij zijn lopers ten volle benutten. Op het moment dat John gewonnen stond stelde hij remise voor. Theo dacht na, maar dat was schijn. Hij mocht blij zijn met dit halve punt. In de analyse erna bleek dat vele varianten tot winst leidden.

Het RSB bondsteam moest aantreden tegen Oostflakke. We wisten van tevoren dat dit een zware avond zou worden. Cor Brouwer aan bord 1 verloor een centrumpion en de controle over de stelling. Met enkele krachtzetten maakte zijn tegenstander korte metten, 0-1. Franka van Vlokhoven kreeg een tsunami van stukken over zich heen. Het frapante was dat alle stukken nog samenwerkte ook. Er was geen kruid tegen gewassen, 0-2. Dolf Rijkeboer had in de loting de zwarte stukken toegewezen gekregen. Dit kon niet zijn sterkste spel ter tafel brengen. Een misgreep gaf de nederlaag iets meer snelheid, 0-3. Het was Bert Bonnet die de eer redde, en hoe. In een zeer slechte stelling bracht Bert zijn laatste stukken naar de overzijde. Toen zijn tegenstander dit simpel wilde weerleggen gaf Bert het llatste beetje gas. Met een torenoffer op H6 haalde hij het volle punt binnen. Een mooi punt als eer waar de tegenstander eenvoudig weg te sterk was.  

8/10 Het eerste team komt op stoom!

Zaterdag 6 oktober was het dan weer zover, we mochten aantreden tegen Promotie te Zoetermeer voor de 2e ronde van de KNSB. Na eerst even verkeerd te zijn gereden (de oude locatie), vonden we de speelzaal uiteindelijk toch. Een opluchting voor onze teamcaptain die onze medespelers al had ingelicht vanwege de mogelijke vertraging. Zodra we begonnen waren bleek de eerste partij al weer beëindigd. Theo had zijn tegenstander, aan bord 7, met een dameoffer laten schrikken en de stukken konden na 16 zetten weer in het doosje. Een meevaller dus . Hadden we de vorige partij nog met ruime cijfers verloren, het leek er toch op dat we ons zouden revancheren. Gerard aan bord drie had het na twee uur spelen wel gezien en de partij eindigde in remise. Terwijl René een zware aanval had afgeslagen en plotseling stukwinst kreeg, stond de stand dus op ½ - 2 ½. David kreeg een eindspel met ongelijke lopers en ook deze partij verzande in remise, 1-3. Met nog 4 borden te gaan leek er dus een verrassing in het vat te zitten. Onze tegenstander had namelijk ook de 1e wedstrijd gewonnen met ruime cijfers. Roel had de moeilijkste partij tegen een Fide-meester. Misschien was remise op zijn plaats geweest, maar toen Roel op winst wilde spelen kreeg hij het deksel op zijn neus, 2-3. John Onderdelinden die heel de partij moeilijk had gestaan kreeg geen ruimte meer en John moest het opgeven, 3-3. John La Gordt Dillie aan bord 1 speelde als nooit tevoren. Hij is de man met de meeste ervaring, tenminste hij is in ieder geval de oudste. En juist John moest het opnemen tegen het supertalent uit Zoetermeer. Deze jongeman, 11 jaar, liet zien wat talent met je kunt doen. In een prachtig eindspel liet hij John kansloos, 4-3. Nu hadden we nog 1 troef in handen, Bram Steijn speelde een degelijke partij, maar het zag er remise-achtig uit. Totdat zijn tegenstander een vreemde manoeuvre maakte en Bram de partij kon afwikkelen naar winst. Een zeer verdiende 4-4 was de einduitslag. Misschien had er nog meer ingezeten, maar we waren erg tevreden met ons eerste matchpunt na de deceptie van de eerste ronde.

2/10 Vierde speelavond huishoudelijke competitie. 

Gerard Blom – Piet Dijksman  ½ - ½ .
De meeste ervaring zat aan dit bord. Beide spelers zijn al zeer lang lid van de club maar nog even fanatiek. In een gelijk opgaande strijd werden over en weer plaagstootjes uitgedeeld. Misschien had Gerard met een aanval in het centrum nog de beste kans. Maar zoals het hoort bij oude rotten werd het eindspel met een pluspion van Piet beëindigd met een remise-overeenkomst.
Gerard Groen – Marcel Batist 1-0.
In zijn eerste partij van Gerard werd hij stevig aan de tand gevoeld door Marcel. In het middenspel kreeg Gerard echter de overhand, met kleine voordeeltjes bouwde hij groot voordeel op. Dit liet hij niet meer glippen en Gerards eerste overwinning was een feit.
Leo de Jong – Ger Schraa  1-0.
In een gelijk opgaande partij kon ik niet direct zien wie er beter stond. Leo probeerde uit alle macht iets te forceren maar Ger hield makkelijk stand. Het was misschien de conditie die Ger de das om deed, in de overgang naar het eindspel sloeg Leo genadeloos toe of was het Ger die zich te makkelijk liet overrompelen, derhalve 1-0.
Michel van Egmond – Jos de Rooij  1-0.
De opzet van de opening van Jos was goed. Hij bouwde aan een degelijke stelling die moeilijk was te forceren. Michel zocht naar een opening maar kon die niet vinden. In het middenspel dacht Jos met een loperoffer de stelling van Michel te ruïneren. Maar de ervaring van Michel sprak boekdelen. Met enkele krachtzetten was de stelling van Jos hopeloos geworden. In een ongelijk eindspel was het Michel die aan het langste eind trok, 1-0.
Bert Bonnet – Dolf Rijkeboer ½ - ½.
Aan het degelijke spel van Bert Bonnet kan niemand omheen, ook Dolf moest er aan geloven. Dolf deed er alles aan om iets te breken, maar Bert gaf geen krimp. Zelfs een ijzersterk paard op de zesde rij kon niets breken. Misschien is er in de diepe analyse nog iets te vinden maar dat zal Bert een worst wezen. Een dik verdiend halfje was zijn oogst.
Franka van Vlokhoven – Paul de Freytas  0-1.
Franka wilde vanavond laten zien dat zij het aanvallen niet verleerd was maar stuitte op de stugge Paul. Een paardoffer kon misschien wel voor drie pionnen, maar Paul wist met nauwkeurige zetten alle pionnen tegen te houden. Een knap staaltje van die hiermee zijn status bewijst.
David Mesman – Remy Rutjes 1-0.
In een vorig verslag heb ik al geschreven dat Remy meer tijd aan de theorie moet besteden en zeker rustig zal moeten spelen om potten te breken. Maar toen ik om kwart voor negen langs zijn bord liep waren bijna alle stukken al verdwenen en stond er een gewonnen eindspel voor David op het bord. David die graag snelschaakt en kennis heeft van het eindspel had een appeltje-eitje op deze avond.
John la Gordt Dillie – René de Lange 1-0.
Op papier een mooie partij. John die graag aan valt en René die solide verdedigd. Het was een gelijke strijd die lang duurde. Het was echter John die aan het langste eind trok omdat René pardoes mat over het hoofd zag. Een deceptie van jewelste voor René. Belangrijk voor John is dat hij zich boven in het klassement nestelt.
Cor Brouwer – Klaas de Ruijter 1-0.
Het was weer Klaas die een sterke loper tegen een zwakke loper op het bord kreeg. Klaas kreeg nog een remise-aanbod, maar hij weigerde daar op in te gaan. Het is mij echter niet duidelijk wanneer de loper sterk of zwak is. Cor wel, die wist het eindspel naar zich toe te trekken. Hiermee laat hij zien dat hij als promovendus iemand is om rekening mee te houden.
John Onderdelinden – Theo van der Sluis 0-1.
Als kampioen weet als geen ander dat iedereen er voor gaat zitten. Ook Theo wilde aantonen om als kampioenskandidaat bekeken te worden. In een vreemde opening kreeg John wel druk op de stelling van Theo maar wist geen opening te forceren. Toen John dat wilde doen door 2 paarden voor een toren te offeren was het de beurt aan Theo. Met positoneel spel werd langzaam de stelling verbeterd. Toen er een opening was voor Theo maakte hij het fraai af. Mat was niet te voorkomen.
10 partijen op 1 avond is tot nu het record, als het echter zo spannend blijft zullen er zeker meer mensen op de club verschijnen. Tot volgende week.

 

Let op: op 9 oktober spelen we voor de RSB-beker een thuiswedstrijd tegen Oostflakkee. Voor deze wedstrijd zijn uitgenodigd: Franka, Dolf, Bert en Cor.
Tegenstanders kunnen dus voor deze datum een andere partij prikken.
Neem wel even zelf het initiatief in overleg met René.

25/9 Derde speelavond huishoudelijke competitie en Shah Mata 4tal.

Klaas de Ruijter – David Mesman 0-1.
In een boeiend duel met beide twee torens en een aantal pionnen was het David die het eindspel bereikte met 1 toren en een pion tegen 1 toren. Klaas, die zich de wijze lessen van Frans Verhoecks nog kon herinneren, zag dat hij met deze stelling nog remise kon maken. Het was echter de tijdnood die hem parten speelde, met nog enkele seconden op de klok was het voor Klaas niet mogelijk de theoriën tot uit uitvoer te brengen.
Dolf Rijkeboer – Bram Steijn 0-1.
In het middenspel ontstond een gevecht wat alleen door Fritz berekend kan worden. Op het moment dat de kansen voor Dolf groter werden was het Bram die met enkele krachtzetten de stelling in zijn voordeel besliste. Een vrijpion op de damevleugel liep zonder veel moeite naar de overzijde. In de analyses achteraf waren, met een verwisseling van zetten, er zeker kansen voor Dolf.
Yme van Vugt – Remy Rutjes 1-0.
Remy komt nog niet tot zijn beste spel. Meestal weet hij in het middenspel zijn voordeeltjes uit te buiten. In deze partij was het Yme die het middenspel naar zich toe trok en het volle punt binnen haalde. De stelling was zeker niet kansloos voor Remy. Als hij zijn openingenkennis op haalt komt hij beter in het middenspel terecht en kan hij het menigeen moeilijk maken.
Theo van der Sluis – Cor Brouwer 1-0.
Zoals alle partijen van Theo was ook deze kenmerkend. Een sterke opening met vlak daarna een bok waardoor hij slechter komt te staan. Het was niet aan Cor besteed, met 2 vrijpionnen meer ruilde hij een sterke toren voor een passieve loper. De kansen die Theo na deze ruil zag waren voldoende om de overwinning binnen te halen. De aangeboden remise van Cor kwam dan ook te laat. Maar zonder de ruil had winst voor Cor zeker gekunt.  
Paul de Freytas – Bert Bonnet  ½ - ½.
Bert, die steeds secuur speelt, startte weer een marathonpartij die voortijdig met een remise-aanbod eindigde. Maar als hij de stelling rustig had bekeken op zijn mogelijkheden, had hij ook voor de winst kunnen gaan. In de analyse liet Paul nog wel wat ideeen los maar in de partij hadden die niet op het bord gekomen. Daar was de stelling van Bert te goed voor.
Volgende week de vierde ronde met voor iedereen nieuwe kansen.
Leo de Jong - Chris Willemse  1-0 
Dit was een spannende partij tussen twee giganten. Chris kreeg vanuit de opening een klein voordeel. In het middenspel kwam Leo steeds beter te staan , hij speelde met een stuk meer omdat de Loper op b7 van Chris tegen zijn pionnen van a6 en b6 stond te kijken. Leo brak mooi door de stelling heen en maakte het in het eindspel goed uit. 
Michel van Egmond - Freddie van Keulen 1-0
Vanuit de opening offerde Michel een paard op f7 die wel genomen moest worden. Vervolgens liep de zwarte koning na een schaakje naar e6. Michel omsingelde zwarte koning en won vervolgens het stuk terug met een gewonnen stelling.

Het Shah Mata 4tal trad de eerste wedstrijd aan tegen het team van Onesimus. Gerad Blom speelde aan bord 3, hij liet een witte pion toe op f7 maar bleef wel zijn stukken ontwikkelen. Toen zijn tegenstander iets te hebberig werd sloeg Gerard toe en won de dame en zijn partij. 
Een goed begin, 1-0. Aan bord 2 kwam Jos van Rooij al snel een stuk achter door een dubbele aanval met de dame. Zijn tegenstander maakte de partij vakkundig uit, 1-1. Marcel Batist speelde aan bord 4 een goede Franse opening maar raakte helaas het spoor bijster. Na het verliezen van een stuk, overompelde zijn tegenstander hem op de koningsvleugel en won de partij, 1-2. Ger Schraa speelde aan bord 1 een goede opening tot de dame van zijn tegenstander zijn stelling binnendrong op f7. Dit was helemaal niet gevaarlijk voor Ger, eerder voor zijn tegenstander. Maar Ger raakte van slag en speelde zijn loper naar c8 i.p.v. pion naar c5 met de dreiging om de dame te winnen. Ondanks dat hield Ger lang stand in een iets mindere stelling tot hij zijn paard verloor en daarna was de stelling onhoudbaar, einstand: 1-3. Kom op heren de volgende keer beter.     

Let op: op 9 oktober spelen we voor de RSB-beker een thuiswedstrijd tegen Oostflakkee. Voor deze wedstrijd zijn uitgenodigd: Franka, Dolf, Bert en Cor.
Tegenstanders kunnen dus voor deze datum een andere partij prikken.
Neem wel even zelf het initiatief in overleg met René.

18/9 Tweede speelavond huishoudelijke competitie.

In de tweede ronde van de competitie is er voor ieder veld van het bord gevochten. In de partij Yme van Vugt tegen Paul de Freytas gaf Paul aan hoe je met paarden om gaat, 2 paarden op de 6e rij van de tegenstander gaven aan dat het hopeloos was voor Yme. Stukverlies was onvermijdelijk, daarom 0-1 voor Paul. Op het bord van Remy Rutjes tegen Dolf Rijkeboer was het een pionnengevecht. Wel vreemd om Dolf om een pion te zien vechten, terwijl hij ze het liefst weg geeft. Na een matige strijd in het middenspel was de remise onvermijdelijk. Nieuwkomer David Mesman liet tegen René de Lange zien wat je met pionnen kan doen. Een kwaliteitsoffer gaf uiteindelijk de doorslag, de vrijpionnen stormden naar de achterste rij. 1-0 voor David in zijn eerste huishoudelijk competitieduel na zo’n 5 jaar, ik verwacht dat hij zeker gaat meedoen voor de titel. Franka van Vlokhoven moest tegen Theo van der Sluis haar faam waarmaken. Maar ook deze avond liet zij het punt aan Theo. Na de opening kreeg zij ruimte op de damevleugel om enige druk uit te voeren. Om daar onder uit te komen wilde Theo de dame wel ruilen. Na de weigering van Franka was het de beurt aan de zwarte stukken. Met een overdonderende aanval werd het 0-1. De kampioenskandidaten John Onderdelinden en John la Gordt Dillie zorgden voor een spetterende partij. John O. probeerde een lange aanval op te zetten op de H-lijn van John LGD, het sloeg echter niet door en LGD kreeg kansen om het punt binnen te halen. Toen hij echter mat in twee over het hoofd zag was het John O. die zich liet gelden 1-0. Bert Bonnet, nog aangeslagen van het gestolen halfje, moest tegen Klaas de Ruijter laten zien dat hij zeker mee kan in groep 1. In een boeiend duel ontstond een eindspel met een sterk paard voor Klaas en een gehandicapte loper van Bert. Na de ruil van het paard voor de loper dacht iedereen dat het gewonnen was voor Klaas. Het was echter Bert die de stelling het best beoordeeld had. Remise was, ook na een lange studie van de “kenners”, de terechte uitslag. Uit de afgelopen twee weken mag men concluderen dat iedereen van elkaar kan winnen en verliezen. Dat komt de competitie ten goede. Je zult dus van goeden huize moeten komen om volgend jaar het schild aan de schoorsteen te mogen hangen. Voorlopig hangt hij nog bij de penningmeester te pronken. Volgende week weer een spannende clubdag.

15/9 Warm welkom in KNSB competitie

Afgelopen zaterdag 15 september mochten wij voor het eerst na 2001 weer deelnemen aan de KNSB-competitie 2012 – 2013. Handhaven is het doel. Opgewekt en met veel enthousiasme waren alle spelers op tijd aanwezig om het maar niet te missen. Sommigen waren best wel een beetje nerveus, maar op onze leeftijd is dat wel te verbergen. Daar zeg ik wat, leeftijd. Onze tegenstanders kwamen binnen en direct vroeg ik me af wie er gereden had. Ik ken de afstand naar Roosendaal als geen ander en dat doe je niet op de fiets heen en weer.  Een zeer jonge ploeg dus die bol stonden van ambitie en die ooit nog wel wat zouden kunnen bereiken in de schaaksport.  We begonnen precies op tijd, onze wedstrijdleidster Franka, deed het inleidende praatje en we konden van start. Na anderhalf uur zag David mat in 2 over het hoofd 0-1. Theo werd met zijn eigen wapens verslagen 0-2. Klaas kreeg een aanval over zich heen die niet was te stoppen 0-3. René, die wel weet wat verdedigen is, verloor 2 pionnen en de stukken konden in het doosje 0-4. John Onderdelinden verdedigde zich taai, maar kon niet voorkomen dat die ene extra pion sterker was 0-5. Roel ging lang door, maar we wisten allemaal de uitkomst 0-6. Bram die goed speelde ging pardoes mat 0-7. En tenslotte Gerard, die zeer goed speelde, wist nog een halfje troost te scoren. Derhalve een onnuchterende nederlaag. Niet dat wij zo slecht waren, maar de tegenstander was gewoon beter. Ik kan niet zeggen meer ervaring, daar waren ze te jong voor, maar ze hadden meer in de KNSB gespeeld. Beter in tijdverdeling, dit gecombineerd met talent. De les is duidelijk, handhaven is misschien mogelijk. Ik denk wel dat we dan aan de opstelling moeten sleutelen. Maar dat is aan Bram.

12/9 Verslag eerste clubavond

Na een daverend  zomertoernooi is het eindelijk zover, de nieuwe competitie 2012-2013 gaat van start. Met een van te voren gemaakte indeling kan je dit jaar jezelf voorbereiden op je tegenstander, e.e.a. zal mooie partijen geven.
Op deze eerste avond waren René de Lange en Bram Steijn aan elkaar gekoppeld. Een gevecht kwam er niet op het bord, want voordat er werkelijk werd gestreden was de vrede al getekend. Bij Klaas de Ruiter tegen Yme van Vugt was het wel raak, na een vurig gevecht kwam er een eindspel op het bord met volgens de kenner een sterke en een slechte loper van dezelfde kleur. Nadat echter Klaas zijn goede loper (of was dit de slechte?) verloor was het volle punt voor Yme. Voor Franka van Vlokhoven werd de eerste partij tegen John Onderdelinden een deceptie. Zij moet duidelijk nog even wennen aan het krachtverschil met groep 2. Franka verloor haar partij zeer snel van de clubkampioen. Maar zij zal zeker in het vervolg nog vele punten halen, haar spel is daar te goed voor. John La Gordt Dillie en Bert Bonnet maakten er een marathonzitting van. Na 23 zetten stonden alle stukken nog op het bord. Het werd een tijdnood-gevecht waarin Bert zijn vlag was gevallen. Op dat moment stonden er alleen nog een zwarte loper en een wit paard op het bord. John claimde winst waar remise misschien meer op zijn plaats was geweest. Dit wordt aan de hoge raad voorgelegd en daar zal op een nader tijdstip uitspraak worden gedaan. Voorlopig werd het punt aan John toegekend. (update: volgens de letter van de FIDE reglementen is het punt aan John toegekend. Indien Bert echter eerder had geclaimd was zijn claim echter toegewezen. Waarschijnlijk weet bijna niemand het, maar je moet een claim voor remise indienen voordat de vlag is gevallen). Bij Theo van der Sluis tegen Remy Rutjes werd een Franse partij tot een boeiend gevecht gepromoveerd. Remy kwam zeker goed te staan, maar verzuimde toe te slaan. Toen Theo de aanval kon overnemen werd de partij alsnog in zijn voordeel beslist. Het mooiste gevecht van de avond vond plaats op het bord van Paul de Freytas tegen Dolf Rijkeboer. Na een boeiend middenspel was Dolf met een stuk minder (offer) en vier pionnen meer zeker niet in het nadeel. Met een prachtig stukkenspel werd het punt door Dolf binnen gehaald. Zulke partijen horen in het clubblad zodat iedereen kan genieten.
Kortom, het was een boeiende avond op de vereniging. A.s. zaterdag speelt het eerste team zijn 1e wedstrijd voor de KNSB in ons clubhuis. Hopende op weer zo’n boeiende dag op de club. Kom allen kijken!!

12/9 Het nieuwe schaakseizoen is gestart.

Op dinsdag 11 september 2012 is het nieuwe schaakseizoen gestart. Namens het bestuur wensen wij alle leden een succesvol en sportief schaakseizoen toe. Wij verwachten dat u de clubavond evenals afgelopen jaar regelmatig bezoekt.

Ook a..s. zaterdag mag u langskomen dan speelt Shah Mata 1 vanaf 12:00 uur de eerste wedstrijd in de KNSB klasse 3F tegen De Pion 2 uit Roosendaal. Natuurlijk kan er in de bar ook een partijtje schaak gespeeld worden. Wij hopen dat veel leden het eerste team komen steunen! Tot zaterdag 15 september. 

'

26 augustus 2010 - Laatste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

Met tien deelnemers werd de negende en laatste ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi gespeeld. Geen van de deelnemers haalde wist alledrie de partijen te winnen, maar Michel van Egmond scoorde genoeg om de ratingprijs tot 1700 op te pikken. De prijswinnaars:

NaamPrijsJohn OnderdelindenEerstePaul de FreytasRating tot 1900Michel van EgmondRating tot 1700Gerard BlomRating tot 1500Ger SchraaRating tot 1300

Van harte gelukwenst met dit succes!

Zie voor alle uitslagen en de eindstand de speciale pagina over het toernooi.

19 augustus 2010 - Achtste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De achtste ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had elf deelnemers, wellicht was de lage opkomst mede veroorzaakt doordat Feyenoord een wedtrijdje moest spelen. Twee spelers wisten het volle pond te halen. In groep 2 haalde John Onderdelinden die score, in groep 3 Michel van Egmond, de laatste geholpen door een bye.

John Onderdelinden lijkt op de overwinning af te stevenen, maar in de laatste ronde, volgende week, kan er nog van alles gebeuren.

12 augustus 2010 - Zevende ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De zevende ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had wel zestien deelnemers. Drie spelers wisten het volle pond te halen. In groep 1 haalde René de Lange die score, in groep 2 Paul de Freytas, na overigens in verloren stand door tijdoverschrijding te winnen van Nantko Schanssema. In groep 3 was John la Gordt Dillie de gelukkige.

René heeft, als hij de laatste ronden weet te scoren nog aardige kansen op een prijs en ook de andere winnaars hebben hun positie op de ranglijst aanzienlijk verbeterd.

5 augustus 2010 - Zesde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De zesde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had dertien deelnemers. Er waren geen al te grote verrassingen. In groep 2 wist Nantko Schanssema weliswaar John la Gordt Dillie te verslaan, maar doordat hij in een gewonnen eindspel een toren verblunderde tegen Gerard Blom haalde hij niet het volle pond. In groep 4 haalde Leo de Jong, geholpen door een bye, het volle pond wel,

29 juli 2010 - Vijfde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De vijfde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had twaalf deelnemers. In groep 1 zorgde Gerard Blom voor een verrassing door John la Gordt Dillie te verslaan en paul de Freytas remise te houden. In groep 2 won Nantko Schanssema al zijn partijen waardoor hij naar de derde plaats in de stand oprukt. Herman van Os deed hetzelfde in groep 3 en dat leverde hem de tiende plaats op.

22 juli 2010 - Vierde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De vierde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had dertien deelnemers. Gerard Blom deed, geholpen door zijn bye in groep 4, de beste zaken en rukte op naar de tweede plaats in het toernooi.

15 juli 2010 - Derde ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

De derde ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had twaalf deelnemers. John Onderdelinden versterkte zijn eerste plaats door twee van zijn drie partijen te winnen.

8 juli 2010 - Tweede ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

Ook de tweede ronde van het Hans van Hengel Zomertoernooi had veertien deelnemers. Dit keer waren het John Onderdelinden en Theo van der Sluis, die de perfecte score van 5 punten wist te behalen.

1 juli 2010 - Eerste ronde Hans van Hengel Zomertoernooi

Met veertien deelnemers is het Hans van Hengel Zomertoernooi op donderdag 1 juli begonnen. De grote winnaar van de avond werd Cor Brouwer, die als enige alledrie zijn partijen wist te winnen en dus vijf punten scoorde.

24 juni 2010 - Massakamp tegen Ashtapada

Op donderdag 24 juni hielden we in Hoogvliet een massatweekamp bij en tegen Ashtapada. Er werden veertien partijen gespeeld:

BordShah MataAshtapadaUitslag1OnderdelindenDe Freytas½-½2Van OosteromSimon1-03Van der SluisMichielsen1-04De LangeGroen½-½5De RuijterDe Bakker1-06SchanssemaDe Graaf0-17WillemseSpijkers0-18Burki'T Hart0-19BrouwerVan Mourik1-010MenzelVan Zanten1-011Van OsDe Groot1-012BlomVervloet0-113SchraaStok0-114BatistPors0-1Uitslag7-7

Het is dus een gelijk spel geworden. Het was een gezellige avond, waarbij de overwinning van Oranje tegen Kameroen uiteraard meehielp.

3 juni 2010 - Cor van Lentcompetitie ronde 26

Donderdag 3 juni mei werd de 26e ronde van de Cor van Lentcompetitie gespeeld. De competitie nadert haar ontknoping en deze ronde zag in groep 1 een nieuwe koploper. John la Gordt Dillie versloeg met zwart Nantko Schanssema. René de Lange stond met wit gewonnen tegen John Onderdelinden, maar miste in tijdnood te winst. Desondanks was het halfje meer voor La Gordt Dillie genoeg om Onderdelinden in te halen. Met voor beiden nog één ronde te spelen wordt volgende week het kampioenschap beslist.

Leo de Jong offerde met wit tegen Klaas de Ruijter de kwaliteit voor twee pionnen. Het bleek genoeg voor de winst. Leo, geplaagd door een enkelblessure, heeft zich hierdoor veilig gespeeld in groep 1.

Ook in groep 2 is het ongemeen spannend. Met nog twee ronden te spelen is koploper Gerard Blom slechts één punt los van achtervolger Yme van Vugt. Beiden wonnen hun partijen, Blom met wit van Van Keulen en van Vugt, ook met wit, van Van Sabben. Cor Brouwer won met zwart van Mariandel Menzel. Helaas kan hij de laatste ronden niet meer spelen, dus zal hij zijn theoretische kansen op de titel niet kunnen verwezenlijken.

Michel van Egmond, met wit, won in slechte stand door een krachtige blunder van Herman van Os. Dolf Rijkeboer versloeg met wit Ger Schraa.

27 mei 2010 - Frans Verhoeckxbokaal ronde 6

Donderdag 27 mei werd de zesde en laatste ronde van de Frans Verhoeckxbokaal gespeeld. Er waren slechts zes deelnemers, die in twee groepen tegen elkaar speelden. Doordat Nantko Schanssema er in slaagde Theo van der Sluis te verslaan, wist de hij zich voor de finale te plaatsen. Hij vervangt hierbij Cees van Oosterom, die weliswaar als derde is geëindigd, maar geen lid meer is.

Voor de finale, die wordt gespeeld op donderdag 17 juni, hebben de volgende spelers zich geplaatst:

  • John la Gordt Dillie
  • John Onderdelinden
  • Klaas de Ruijter
  • Nantko Schanssema

In groep 2 werden twee partijen in de Cor van Lentcompetitie gespeeld. Franka van Vlokhoven versloeg met zwart Yme van Vugt. Cor Brouwer won met zwart van Marcel Batist.

20 mei 2010 - Cor van Lentcompetitie ronde 25

Donderdag 20 mei werd ronde 25 van de Cor van Lentcompetitie gespeeld. In groep 1 werden drie partijen gespeeld. Theo van der Sluis offerde met wit tegen John la Gordt Dillie een pion in de opening, die hij nooit meer terugzag en hij verloor. John Onderdelinden won met zwart van Klaas de Ruijter. De verrassing van de avond kwam van Remy Rutjes, die met wit keurig René de Lange versloeg.

In groep 2 werden vier partijen gespeeld. Mariandel Menzel versloeg met zwart Ger Schraa. Aad van Sabben kwam met wit al snel in moeilijkheden tegen Michel van Egmond en verloor. Dolf Rijkeboer won vroeg in de partij met wit twee pionnen tegen Gerard Blom. Gerard wist lang moedig tegenstand te bieden maar moest uiteindelijk toch de vlag strijken. Yme van Vugt speelde met wit tegen Cor Brouwer. Het werd een lang gevecht waarin geen van de twee spelers de overhand kreeg, remise dus.

6 mei 2010 - Cor van Lentcompetitie ronde 24

Ook donderdag 6 mei was een stille avond, vermoedelijk wegens vakantie en omdat Feyenoord de finale van de KNSB-beker speelde. Er werden twee partijen in groep 1 van de Cor van Lentcompetitie gespeeld. Nantko Schanssema verloor met wit van Leo de Jong. Hij had een verkeerd plan, speelde dat blind door en verloor have en goed. John la Gordt Dillie speelde met wit tegen John Onderdelinden. Onderdelinden won een pion en kwam zeer goed te staan, maar moest door een onzorgvuldigheid zijn dame voor een toren en een stuk geven. Na een spannende strijd met wederzijdse dreigingen bleek dit voordeel voor La Gordt Dillie voldoende voor de winst.

In groep 2a werden twee partijen gespeeld. Herman van Os versloeg met wit Freddie van Keulen snel. Yme van Vugt kreeg met wit tegen Marcel Batist wel snel overwicht, maar moest nog lang spelen om de winst binnen te halen.

29 april 2010 - Een rustige competitieavond

Donderdag 29 april had als eerste verrassing het nieuwe meubilair. Keurige eenpersoonstafeltjes vervangen de brede tafels die we zo goed kennen. John Onderdelinden speelde buiten de competitie om tegen Roel Warnik en Roel won.

In de Cor van Lentcompetitie werden 5 partijen gespeeld. In groep 1 verwiselde Nantko Schanssema met wit twee zetten en verloor door een nare penning twee pionnen tegen René de Lange en daarmee uiteindelijk de partij. Leo de Jong wist in een onstuimig eindspel met wederzijdse promotiekansen met wit te winnen van John la Gordt Dillie, ondanks dat de laatste lange tijd gewonnen stond, een andere verrassing.

In groep 2a won Yme van Vugt met zwart van Freddie van Keulen. Van Keulen stond lang goed, maar een dame- en torenbatterij werd hem fataal. Gerard Blom had met wit weinig moeite om Marcel Batist te verslaan en Ger Schraa deed in groep 2 goede zaken door Aad van Sabben met zwart te verslaan.

23 april 2010 - RSB snelschaken voor clubteams

Op vrijdag 23 april 2010 namen twee teams van Shah Mata deel aan het RSB snelschaken voor clubteams. Beide teams waren enigzins gehandicapt door een late opzegging en haalden geen geweldige resultaten. Desondanks was het een uiterst genoegelijke avond. Hier vindt u een verslag en de uitslagen.

22 april 2010 - Vijfde ronde Frans Verhoeckxbokaal

Op donderdag 22 april 2010 werd de vijfde ronde van de Frans Verhoecksbokaal gespeeld. Er waren weerom slechts tien deelnemers, zodat er in één groep van vier en twee van drie werd gespeeld. De grote winnaars waren John Onderdelinden, Michel van Egmond en Dolf Rijkeboer. John Onderdelinden voert nu de ranglijst aan met 16½ punt uit 5 ronden. De preciese uitslagen en standen kunt u hier vinden.

Daarnaast speelde Yme van Vugt met wit tegen Mariandel Menzel in groep 2 van de Cor van Lentcompetitie. De partij was lang in evenwicht, maar in het eindspel deed Mariandel een ongelukkige zet waardoor ze Yme aan de winst hielp.

15 april 2010 - Shah Mata 1 verliest laatste wedstrijd

Donderdag 15 april speelde het eerste team zijn laatste wedstrijd van het seizoen in de Promotieklasse tegen Krimpen aan den IJssel 1. Promovendus Krimpen won met ruime cijfers: 1½ - 6½

Invallend teamleider René de Lange kreeg aan het eerste bord met zwart tegen Dick Brus. aanval op de damevleugel, terwijl Brus sterke aanval kreeg op de koningsvleugel. Brus was eerder en zette de Lange mat. Aan het tweede bord had Roel Warnik met wit lange tijd het beste van het spel tegen Harold van Dijk. Helaas kreeg hij op het eind te maken met een lelijke schwindel en moest opgeven.

Aan het derde bord kreeg Cees van Oosterom met zwart nooit bevredigend spel tegen Marcel Glissenaar. Hij werd langzaam van het bord geduwd. Aan het vierde bord stond Hans Hollander met wit lange tijd goed tot overwegend. Een blunder in het late middenspel kostte hem een stuk en de partij.

Aan het vijfde bord speelde John Onderdelinden met zwart tegen Krimpens teamleider Hans van Nieuwenhuizen. John stond vanuit de opening wat gedrongen. Een krachtige aanval van wit werd hem fataal. Aan bord 6 offerde Theo van der Sluis met wit twee pionnen tegen Rick Verhoog. hij zag ze nooit terug en werd eenvoudig verslagen.

Aan het zevende bord had David Mesman met zwart lange tijd een pion meer tegen Hans Ranft. Hij slaagde er niet in dat voordeel naar winst uit te bouwen: remise. Klaas de Ruijter speelde met wit tegen Remko Moerkerken, invaller uit Krimpen aan den IJssel 2. Klaas kreeg goed spel, maar kwam in een moeilijk dame-eindspel terecht. Hij won het prachtig.

12 april 2010 - Shah Mata 2 wint ook laatste wedstrijd

Op maandag 12 april speelde het tweede team zijn laatste wedstrijd van het seizoen in Klasse 2C tegen Messemaker 1847 4. Winst door John la Gordt Dillie, Dolf Rijkeboer en Remy Rutjes, alsmede remises van Piet Dijksman, Cor Brouwer en Wim Langstraat zorgden voor een 4½ - 3½ winst. Ger Schraa en Nantko Schanssema verloren hun partijen. Verslag door teamleider Chris Willemse volgt, naar ik hoop, later.

Met deze winst heeft Shah Mata 2 7 matchpunten. Daarmee heeft het tweede nog de vijfde plaats bereikt, lang niet slecht na zo'n dramatische start.

8 april 2010 - Cor van Lentcompetitie

Een wat gekke avond, 8 april. De opkomst was behoorlijk, maar doordat de leden van het bestuur bezoek hadden van het bestuur van SV IJsselmonde werd er maar één partij gespeeld in groep 1: De Lange - Rutjes. De Lange won.

In groep 2 werden vijf partijen gespeeld. Rijkeboer won met wit van Batist, Blom (wit) en Van Vugt speelden remise, Van Egmond versloeg Schraa met wit, Van Vlokhoven wist met wit van Brouwer te winnen en Menzel verloor met zwart van Van Os.

1 april 2010 - Paasschaak

Donderdag 1 april 2010 werd bij Shah Mata het traditionele paasschaak gespeeld. Bij een drankje en een hapje hebben we een aardig toernooitje gespeeld met alleen maar winnaars en de even traditionele prijzen: eieren. Een verslag is hier te vinden.

25 maart 2010 - Shah Mata 3 verliest ook laatste wedstrijd

Shah Mata 3, dat al gedegradeerd was uit de tweede klasse van de RSB, heeft ook de laatste wedstrijd van het seizoen niet weten te winnen. Op donderdag 25 maart speelde het derde thuis tegen De Willige Dame 2 en verloor met flinke cijfers: 1 - 7. Enkel aan het eerste bord wist John la Gordt Dillie te winnen. Om onduidelijke redenen had De Willige Dame voor een tactische opstelling gekozen, althans zijn tegenstander, Wim Vink, heeft geen al te hoge rating.

De leden van Shah Mata 3 hebben gestreden voor wat ze waard waren, maar de tweede klasse bleek veel te sterk voor hen. We kunnen voor het volgend seizoen uitkijken naar aanzienlijk betere resultaten van het derde team.

Op dezelfde avond werden ook nog enkele partijen in de Cor van Lentcompetitie gespeeld. In groep 1 won Theo van der Sluis van Remy Rutjes. René de Lange speelde met wit tegen Nantko Schanssema, die zijn vertrouwde Russische verdediging gebruikte. René  kwam beter te staan, maar door enkele onzorgvuldigheden in het afwikkelen kwam hij in een onwinbaar pionneneindspel terecht: remise.

In groep 2 werden ook twee partijen gespeeld. Herman van Os won met wit van Ger Schraa en Dolf Rijeboer wist met wit Yme van Vugt te verslaan.

23 maart 2010 - Foto’s uit een oude doos

Nantko Schanssema heeft scans van foto’s van het 30-jarig jubileum van “De Zwarte Dame”, een van de fusieverenigingen van Shah Mata, teruggevonden. Dit soort historisch werk hoort op de webstek thuis.

Nantko zou het op prijs stellen als u deze foto’s eens nauwkeurig zou bekijken en als u mensen er op herkent hierover contact met hem op te nemen. De foto’s en een beschrijving zijn hier te vinden. Voor mensen met een niet al te snelle internetverbinding: de foto’s zijn flink groot, dus houd er rekening mee dat het laden van de pagina even kan duren.

18 maart 2010 - Snelschaakkampioenschap

Op donderdag 18 maart 2010 is het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van Shah Mata gespeeld. Kampioen Klaas de Ruijter deed alles om zijn titel te prolongeren, maar is daar niet in geslaagd. Na een felle en lange strijd is René de Lange de nieuwe snelschaakkampioen. Een verslag van het toernooi, met alle uitslagen, is hier te vinden.

11 maart 2010 - Tweede team handhaaft zich in de tweede klasse

Na de voortreffelijke uitwinst bij Groenoord zette Shah Mata 2 zijn zegereeks voort op 11 maart. De thuiswedstrijd tegen WSV werd met 4½ - 3½ gewonnen. Teamleider Chris Willemse had, vermoedelijk wegens zijn verregaand geknoei in eerdere ronden, Nantko Schanssema vervangen door Hans Hollander. Dit bleek een goede greep, want Hans kreeg aan het eerste bord met zwart tegen Peter de Louw een uitstekend ogende stelling.

Remy Rutjes was aan het vijfde bord als eerste klaar. Hij ontweek een val, waarin hij een stuk of toren leek te winnen, maar mat zou gaan, waarna hij met zwart een er lastig uitziend eindpel kreeg met loper en toren en een pion meer. Door handig manoevreren op de koningsvleugel ging het echter spoedig op mat of materiaalverlies af. Zijn tegenstander Nico Dannis koos de derde weg en gaf op.

Piet Dijksman zat aan het zesde bord en klaagde over een stelling waarin hij zich niet prettig voelde. Toch stond hij met wit tegen Patrick Groenendijk niet slecht en kwam beter te staan. Een remiseaanbod werd spoedig aanvaard. Omstreeks die tijd kwam naast hem aan bord zeven Leo de Jong met de zwarte stukken in grote moeilijkheden. Zijn tegenstander Chris de Kogel won de kwaliteit en na enig verzet moest Leo de strijd staken: 1½ - 1½.

Tot aan de eerste tijdcontrole werd er aan alle borden hard gezwoegd. In een betere stelling wist Wim Langstraat, met zwart aan boord drie tegen Waddinxveense teamleider Jeroen Eijgelaar, geen vooruitgang te boeken, zodat de partij remise werd. Dolf Rijkeboer was aan het vierde bord met wit in problemen gekomen. Door omstandigheden gedwongen offerde hij een stuk voor een verre vrijpion. Zijn tegenstander Hans van Woudenberg wist deze te veroveren, waarna Dolf niets dan opgeven restte. Niet lang erna wist aan bord acht Yme van Vugt met wit het passieve spel van Tjarda Boekholt uit te buiten voor een fraaie positionele winst, zodat de stand op 3 - 3 kwam.

Aan borden één en twee stonden geen duidelijke winststellingen. Jeroen Eijgelaar zocht contact met Chris Willemse om een gelijk spel af te spreken. Remises werden echter door Hans Hollander en John la Gordt Dillie resoluut afgewezen. Hans' stelling oogde nog steeds beter en hij had tijdvoordeel. John had met wit aan bord twee een moeilijk eindspel met lopers en torens bereikt, waarin hij meer bewegingsruimte had dan zijn tegenstander Wim Hennink. Het voordeel van Hans bleek een illusie. Weliswaar had hij een betere pionnenstelling, maar zijn loper bleek zwakker dan Wims paard en slechts door ingewikkelde bewegingen met zijn loper kon hij een doorbraak voorkomen, waarna remise volgde en de stand 3½ - 3½ werd.

Alle ogen waren nu op Johns partij gericht. Hij won weliswaar een pion, maar leek lang niet verder te komen. Door een fijne manoeuvre met koning en toren wist hij de vijandelijke toren los te weken van de dekking door de koning, waardoor zwart materiaalverlies niet meer te voorkomen was. Zijn tegenstander streek de vlag men enkele seconden op de klok en de zege was binnen. Gejuich en applaus weerklonken en ook van de reservebank kwamen de gelukwensen voor dit prachtige resultaat. Shah Mata 2 heeft nu vijf matchpunten uit zes wedstrijden en is veilig.

5 maart 2010 - Derde team degradeert

Het was niet onverwacht, maar toch doet het zeer: Shah Mata 3 is gedegradeerd uit klasse 2B van de RSB. Vrijdag 5 maart werd de uitwedstrijd tegen Spijkenisse 3 met 7½ - ½ verloren. Slechts Gerard Blom wist remise te spelen. We moeten ons maar troosten met de wat zure gedachte dat volgend seizoen er in de derde klasse betere resultaten te behalen zullen zijn.

4 maart 2010 - Schaakcursus

Vanaf 18 maart 2010 geeft Roel Warnik gedurende 5 donderdagavonden een schaakcursus voor de schakers op instapniveau. Deze lessen zullen worden gegeven tussen 19:30 en 20:00 uur. Leden, die belangstelling hebben deel te nemen aan deze cursus, worden verzocht zich bij de wedstrijdleider te melden.

22 februari 2010 - Eerste team zeker van handhaving

Vrijdagavond moest het eerste team aantreden tegen RSR Ivoren toren. In een zeer koude zaal van het Nivon-gebouw, waar op de helft van de avond besloten werd toch maar de kachel aan te steken werd gestreden voor lijfsbehoud in de hoogste klasse van de Rotterdamse schaakbond. Toch was er misschien nog meer om voor te strijden. Bij aanvang was bekend geworden dat Krimpen had verloren van SO. Dus bij winst was er de mogelijkheid om nog te promoveren, ook, omdat er na een moeilijke conclusie was komen vast te staan dat de derde plek ook nog kan promoveren. We wisten dus dat er wat te halen viel. Helaas was de partij aan bord 7 snel beslist. Het is een herhaling van de vorige wedstrijd waarin David Mesman wedstrijdritme mist en dit combineert met snelschaken, we stonden dus na een half uur met 1 - 0 achter. Gelukkig was Theo van der Sluis wel bij de tijd en bracht met een bliksemaanval de tegenstander aan het wankelen. Na 21 zetten zat er niets anders op dan opgeven voor zijn tegenstander, 1 - 1. Aan bord 2 speelde Roel niet zijn beste schaak van dit seizoen, terwijl hij juist altijd onze vaste troef was. Derhalve moest hij opgeven en kwam de stand op 2 - 1. Cees Oosterom was goed bij de les. Maakte hij in de vorige sessies nog wel een een foutje, vandaag speelde Cees volledig geconcentreerd zijn tegenstander naar een nederlaag, 2 - 2. René de Lange moest de volgende ochtend vroeg op vakantie en was gebaat bij een snelle partij, hij offerde zijn dame op de lange termijn en met een te gecompliceerde stelling was het zijn tegenstander die op moest geven, 3 - 2.

John Onderdelinden speelde tegen een oud-lid, Alex Drabovski. De altijd aanvallende Alex wist de stelling op het juiste moment naar zich toe te draaien en met twee vrijpionnen was er altijd een die promoveerde, 3 - 3. Klaas de Ruijter stond beter maar de materiale verhoudingen waren gelijk. Klaas wist geen winstplan te bedenken en moest in remise berusten, 3½ - 3½. Dus net als de vorige editie was het Bram Steijn die minstens voor het laatste halfje moest zorgen. Met een kwaliteit minder en een gecompliceerde stelling wist Bram inderdaad tot een remiseovereenkomst te komen. Als we echter naar de stand in de promotieklasse kijken en de wetenschap dat we niet meer kunnen degraderen had hij misschien op tijd en/of op stelling door kunnen spelen om de kans op promotie te behouden. Als er drie ploegen over gaan en de Willige Dame zal geen gebruik maken van de promotieregeling, is de vierde plek voldoende voor een plaats in de KNSB. Nu zijn we een wedstrijd vrij en moeten de laatste ronde tegen Krimpen aan de IJssel zonder Bram want die gaat voor een half jaartje op vakantie. Alsnog een goed seizoen na een barre start!!

11 februari 2010 - Shah Mata 3 verliest van CSV 1

Dat Shah Mata 3 geen hoge ogen zou gooien in de tweede klasse lag in de lijn der verwachting, maar toch blijft het jammer dat dit team nog geen wedstrijdpunten heeft kunnen binnenhalen. Op donderdag 11 januari heeft het derde daar tegen CSV 1 geen verandering in kunnen brengen. Aan bord 2 gaf Jan Burki na een blunder al na een half uur op. De andere spelers vochten naar vermogen en John la Gordt Dillie en Mariandel Menzel kwamen aan bord 1 en 3 goed te staan.

Tegen de eerste tijdcontrole vielen de beslissingen snel na elkaar. Gerard Blom was aan bord 7 tegen oude bekende Harry Stroosma een kwaliteit kwijtgeraakt en werd overspeeld. Hans Drenth was aan bord 4 in de opening twee pionnen achtergeraakt, wist lange tijd daarmee stand te houden, maar verspeelde een stuk en moest opgeven. Michel van Egmond verblunderde aan bord 5 een toren en gaf onmiddellijk op. Sjerp Noorda had aan bord 6 lange tijd kansen in een koningsaanval. Die aanval verzandde echter, waarna materieel overwicht de winst voor zijn tegenstander garandeerde en de wedstrijd verloren was.

Intussen stond bij Mariandel het bord in brand. Zij had na lange rokade en een pionnenopmars op de koningsvleugel een paard geofferd, het geofferde materiaal teruggewonnen en was bezig haar tegenstander Terlouw van het bord te vegen, toen er iets stokte. Was het vermoeidheid of opduikende twijfel, ze miste de eenvoudige weg naar winst en kwam na ruil van dames in een eindspel met twee pionnen meer, maar met tegenkansen voor wit.

Aan het eerste bord was ook John aan een veelbelovende pionnenopmars op de koningsvleugel begonnen. In tijdnood zag hij echter iets over het hoofd en verloor. Aan het achtste bord speelde Egbert Broekhuijsen zijn eerste partij van het seizoen en wist een iets minder staand toreneindspel keurig naar remise te loodsen.

Als laatste zat Mariandel nog te zwoegen. Zoals ze na de wedstrijd vertelde, wilde zij het niet laten gebeuren de winst te laten glippen. Ze rechtte de rug, vond de weg naar torenruil en zette de pionnenvoorsprong spoedig in winst om, een uitstekend resultaat in een bloedspannende partij.

11 februari 2010 - RSB Snelschaken voor clubteams

Op vrijdag 23 april 2010 organiseert SV Sliedrecht het RSB snelschaken voor clubteams . In het verleden hebben aan dit alleraardigste evenement teams van Shah Mata deelgenomen en het bestuur nodigt de leden uit zich hiervoor in te schrijven. Er zijn al genoeg mensen voor één viertal, bij voldoende belangstelling kunnen we meer teams inschrijven. Wie zin en tijd heeft neme contact op met de wedstrijdleider.

9 februari 2010 - Voorstel splitsing Groep 2 van de Cor van Lent-competitie

Het bestuur heeft op zijn vergadering van 8 februari 2010 besloten dat Groep 2 van de Cor van Lentcompetitie moet worden gesplitst, wegens het grote aantal deelnemers. Het voorstel voor de uitwerking van die splitsing is hier te vinden.

5 februari 2010 - Prestatie van formaat voor eerste team

Was het dinsdag het tweede team wat aan moest treden voor de bondswedstrijd, gisteravond was het de beurt aan ons vlaggenschip. Vooraf was bekend dat ons eerste minimaal 1 of 2 punten moest sprokkelen om zich te kunnen handhaven in de promotieklasse. Tegen het zeer sterke SO Rotterdan speelden we met de vertrouwde acht mensen. Op bord 7 speelde David Mesman. Het mag duidelijk zijn dat David te weinig speelt en daarbij nog eens veel te snel. Na 11 zetten moest hij capituleren met een blunder. Geen best begin bij zo'n belangrijke wedstrijd. Op bord 4 leek de stand bij Cees Oosterom gelijk, maar moest hij toch opgeven na een combinatie, 0-2. Op dat moment was er niets meer te verliezen en gingen we er eens goed voor zitten. Roel Warnik verzandde in een zetherhaling aan bord drie. Jammer, want Roel was topscorer in ons team en van hem werd veel verwacht, ½ - 2½ en Bram stond goed. Klaas de Ruijter speelde aan bord 2 tegen van Baarle. Het verschil in rating bedraagt bijna 600 punten! Toen Klaas dan ook remise speelde mochten we er vanuit gaan dat dit halfje best eens belangrijk kon zijn. Een prestatie van formaat, derhalve 1 - 3. Theo van der Sluis speelde aan bord 6 voor het vierde jaar achtereen tegen Aad Zonne. Theo had nog niet van hem verloren en ook dit jaar belandde zijn tegenstander in tijdnood. Na een alles of niets offensief werd het punt veilig gesteld.

Tussenstand 2 - 3 en Bram stond beter. René de Lange kwam in een eindspel terecht met een paard, loper en vijf pionnen. Zijn tegenstander had 5 pionnen een loper en een lamme loper! Met een technisch hoogstandje liet René zien hoe hier mee om te gaan. Met een aantal prachtige paardzetten werd de score gelijk getrokken, 3-3 en Bram stond veel beter. Langzaam werd duidelijk dat een halfje aan bord 5 van John Onderdelinden genoeg kon zijn om minimaal gelijk te spelen. John werd ingelicht en zijn tegenstander ging accoord. Dit bracht de stand op 3½ - 3½. Alle ogen waren gericht op bord 1. Bram moest minimaal remise spelen. Maar zoals aangegeven stond Bram zeer goed en wist hij een vrijpion te krijgen op de A-lijn. Zijn tegenstander gebruikte zeeën van tijd en ging in een verloren stelling door zijn vlag, 4½ - 3½. De overwinning was binnen.

In al onze analyses werd gekeken waar we onze wedstrijdpunten konden verdienen. Dat we nu al veilig stonden hadden we niet verwacht. Maar in de laatste twee wedstrijden zijn er prestaties van formaat geleverd. Volgend jaar weer promotieklasse. Nu maar eens zien te promoveren!!

3 februari 2010 - Tweede team doet goede zaken

Iedere strohalm wordt door ons tweede team gepakt om de degradatie te kunnen ontlopen. Gisteravond stond er weer een loodzware klus klaar voor het 2e team. Niet minder dan koploper Groenoord 1 moest verslagen worden. Met invaller John La Gordt Dillie toog men naar Schiedam - Noord om daar partij te geven. Men liet het kaas niet van het brood eten. Dolf Rijkeboer startte zoals altijd met een ultra scherpe stelling. Twee stukken werden aangeboden om te slaan. Toen de tegenstander 1 stuk nam was het over met de stelling. Een prachtige offerpartij met een eerste punt was het resultaat, 0 - 1. Op bord 5 speelde Cor Brouwer ook een scherpe variant. Die ook door zijn tegenstander goed werd beoordeeld. Een puntendeling was het resultaat, ½ - 1½. Op bord 6 speelde Nantko niet zijn beste schaak, zijn tegenstander wist er wel raad mee, 1½- 1½.

Remy Rutjes speelde wel zijn beste schaak en overrompelde zijn tegenstander met een stukoffer. Na nog wat tegen gestribbeld te hebben gaf zijn opponent zich gewonnen, 1½ - 2½. Een kunststukje hing in de lucht. Op de overige borden stonden we zeker niet slechter. Teamleider Chris Willemse gaf aan Yme van Vugt het teken dat remise in zijn stelling terecht zou zijn. Na enkele zetten berustte Yme in de stelling en kon het halfje worden bijgeschreven, 2 - 3. Bijna gelijktijdig nam ook Willem Langstraat genoegen met het halfje, terwijl hij in een zeer gecompliceerde stelling zeker niet slechter stond. Zeker in tijdnood kan Wim tot ieders verrassing altijd nog wat uit de hoge hoed toveren, maar niet getreurd het was reeds 2½ - 3½, met nog twee borden te gaan. Invaller John La Gordt Dillie speelde aan bord 1 zijn eigen partij. Langzaam maar zeker won hij een pionnetje en kwam iets beter te staan. Het was echter een mooie manouvre die zijn tegenstander aan het wankelen bracht. Een simpele pionzet bracht het broodnodige laatste punt binnen, 2½ - 4½. Een gejoel steeg op in de boerderij in Schiedam–Noord. Twee wedstrijdpunten tegen de koploper is dan ook een prestatie van formaat. Piet Dijksman speelde de laatste partij, hij stond veel beter maar liet zich tegen het eindspel verrassen. Eindstand 3½ - 4½. Gefeliciteerd aan alle spelers van het tweede team. Ook degene die niet speelden maar wel trouw kwamen kijken hoe hun teammaten vochten voor de overwinning. We weten nu weer wat winnen is en zullen dat in de volgende wedstrijden herhalen.

9 januari 2010 - Vuurwerk in Spijkenisse

Ieder team in onze vereniging is ervan doordrongen dat er in de tweede helft van het seizoen gescoord dient te worden. Ook het eerste diende gisteravond wedstrijdpunten te sprokkelen. Onder barre omstandigheden togen wij naar Spijkenisse. Na enig overleg werd besloten voor een tactische opstelling. Hieruit kwam naar voren dat Theo, die de laatste tijd toch al niet veel punten binnen haalt, naar het eerste bord werd gepromoveerd! Maar wat bleek, hij speelde heel geconcentreerd en wist voor 21.00 uur, na 10 zetten, het eerste punt binnen te halen! Dit was een opsteker voor het hele team. Nu moest het lukken.

Helaas liet Kees een paard te lang staan en liep tegen een nederlaag aan, terwijl in deze partij een remise op zijn plaats was geweest. Niet getreurd want David kwam in een favoriet eindspel terecht, dus na een lang gevecht werd de voorprong weer gerealiseerd. Klaas, die naar het tweede bord was gepromoveerd, dacht dat hij een stuk kon winnen maar dat was tevergeefs. De nederlaag was onontkoombaar, derhalve 2 - 2. Bram kreeg een mooie aanval en dacht dat het niet meer mis kon. In de analyse bleek het wel te kloppen, maar in de praktijk kon hij de koning omleggen, 3 - 2 voor Spijkenisse. Gelukkig was Roel wel goed bij de les en met een verdwaalde pion op de 6e rij kwam de ene na de andere prachtige zet uit de hoge hoed. Derhalve een prachtige overwinning 3 - 3. John Onderdelinden speelde tegen een zeer jeugdig talent en had het in het middenspel zeer moeilijk. Het was echter de ervaring die zwaarder woog. Met enkele krachtzetten werd ook hier het punt binnen gehaald, 3 - 4.

De laatste partij was van René tegen de competitieleider van de RSB. Het was een zeer spannende strijd, waarin René door omstanders werd gewenkt dat remise echt genoeg was. Zijn tegenstander had hier duidelijk niets aan en probeerde het onderste \uit de kan te halen, helaas voor hem viel het deksel hard op zijn neus. René, onder druk speelt hij zijn beste schaak, gaf prachtig mat en de overwinning was binnen, 3 - 5. Dit zijn kostbare punten in de strijd om degradatie. Nog 1 overwinning en we kunnen ons veilig wanen. Helaas waren de vuurpijlen op, want deze overwinning was zeker een feestje waard! We kunnen nu rustig de laatste partijen gaan spelen en zonder druk is het makkelijker te scoren!

8 januari 2010 - Knallende start Shah Mata 2

Het tweede team speelde gisteravond tegen SO Rotterdam. Zoals in de vorige verslagen reeds vermeld was het broodnodig om wedstrijdpunten te gaan vergaren. Deze woorden waren niet tegen dovemansoren gezegd en het team startte vol overgave aan een zware klus. Op bord 8 liet Piet Dijksman zien wat geconcentreerd spelen is, zoals altijd speelde hij voorzichtig. Maar als de tegenstander dan een steekje laat vallen is Piet de eerste die hem opraapt! Al snel 1 - 0 dus. Remy Rutjes liet zich ook niet onbetuigd en liet met een petite combination zijn tegenstander met lege handen achter, derhalve 2 - 0.

Een onontkoombare remise van Cor Brouwer bracht de stand op 2½ - ½ en dit nog steeds in de vooravond van de wedstrijd! Leo de Jong kreeg in zijn stelling niet wat hij verwachtte en moest de 0 incasseren. Het was echter Chris Willemse die in het begin van de partij een kwaliteit won en deze niet meer afstond. Zodat de stand op 3½ - 1½ kwam. Wim Langstraat liet een goede stelling om zeep helpen, hier hadden wij de beste kansen op de overwinning. Aan het einde van de partij kon hij het echter niet houden en moest capituleren. Dolf Rijkeboer speelde op zijn scherpst, hij offerde op zet 4 een stuk op f7 en beukte de hele avond op de stelling van zijn tegenstander. Een tegenoffer van zijn oppponent bracht de stelling in evenwicht en de punten werden gedeeld, 4 - 3.

Nantko Schanssema speelde op bord 1 een sterke partij. Met een pion achterstand moest hij het eindspel beginnen. Zijn sterke tegenstander maakte handig gebruik van het tempodwang en Nantko moest zijn koning omleggen. Een puike eindstand van 4 - 4 was bereikt. Het was een enerverend gevecht waaruit blijkt dat we niet te zwak zijn voor deze klasse. Een volgende overwinning leert ons dat er mogelijkheden zijn om te overleven. Opgemerkt dient te worden dat de teamleider met zijn fantasie-opstelling goed werk heeft geleverd en een volgend treffen met zelfvertrouwen tegemoet kan worden gezien!

10 december 2009 Shah Mata 1 kansloos tegen titelkandidaat

Vol overgave begon het eerste team gisteravond aan de vierde competitiewedstrijd tegen het zeer sterke Charlois Europoort 3. Was het verleden jaar het tweede team van Chairlois Europoort die de promotie veilig stelde, dit jaar doet hun derde team waarschijnlijk hetzelfde. Aan bord 1 speelde Bram tegen ex-lid Gerard Kool. Het was zwoegen, maar Bram wist toch een remise af te troggelen. In de analyse bleken er zelfs winstkansen te zijn voor onze bord 1 speler.

Op bord twee had Roel alles ingezet om een koningsaanval op te zetten. Hij kwam er echter niet doorheen. Dus moest hij in een eindspel met twee pionnen minder proberen er iets uit te halen. Een zeer koel spelende Roel lukte dat op miraculeuze wijze, remise was het maximaal haalbare. Op bord 3 speelde Kees een ongelukkige partij. Hij moest helaas vroeg opgeven. John Onderdelinden speelde in zijn kenmerkende stijl een lange partij waar op het einde van de avond ook een remise uit naar voren kwam. Bord 5 werd ingenomen door René de Lange. Hij moest aan het eind van de avond onder grote druk capituleren. Toch speelde René aan een voor hem hoog bord toch een geweldige partij.

Aan bord 6 speelde Theo een Franse partij die hij pas nog met Klaas had doorgenomen. Het was echter de tegenstander die af week van het normale pad. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek 1 pion meer dan voldoende voor zijn tegenstander om het punt binnen te halen. Op bord 7 speelde David Mesman een voor hem bekende opening. Het was echter zijn tegenstander die een paar zetten meer wist, derhalve 0 - 1. Bord 8 werd ingenomen door Klaas de Ruijter. Hij speelde tegen 1 van de talenten van Charlois Europoort die nog op 100% stond. Na een stukoffer van Klaas bleek hij de stelling goed ingeschat te hebben en nam het halfje in ontvangst. De 2 - 6 nederlaag is in feite een vertaling van ratingverschil tussen de twee partijen, er zat gisteravond geen stunt in.

Het is nu wel vijf voor twaalf geworden en een overwinning is dus broodnodig om ons te handhaven in de promotieklasse. Ik weet zeker dat dit gaat lukken. We zijn in de afgelopen jaren wel meer in een hachelijke positie gekomen, maar als we als team moeten samenwerken zal dit ook gebeuren. Op naar de volgende partij in 2010.

18 november 2009 - Bekerteam Shah Mata wint van Rokado

Vrijdagavond 13 november heeft het bekerteam van Shah Mata verrassend gewonnnen van ROKADO. Shah Mata speelde onbevangen (wat hebben wij te verliezen) in de zeer sterke opstelling die onze teamleider Kees van Oosterom uit de hoge hoed toverde. Ik denk dat Bram hem een aantal tips heeft gegeven. Aan bord 1 speelde René de Lange een zeer goede partij tegen Hans van der Linden. Ondanks dat René een pion achter kwam had hij voldoende compensatie en sleepte er een terechte remise uit. Roel Warnik aan bord 2 kreeg te maken met Frank Verkooyen. Hij speelde een zeer degelijke partij, kwam iets in het voordeel maar zijn tegenstander wist dit ongedaan te maken. En helaas, Roel verloor zijn partij. Maar zijn tijd komt nog wel. John Onderdelinden speelde aan bord 3 tegen Rick Ensering. Hij speelde een goede partij kreeg licht voordeel en kon na lange rochade toeslaan met een koningsaanval. De tussenstand was 1½ - 1½. Bord 4 moest de beslissing brengen.

Kees van Oosterom speelde tegen Leo Rietveld een enerverende partij, hierbij kreeg Leo een pion op a7 en Kees een paard op a8. Na de hectische tijdnoodfase bleek Kees een paard meer op het bord te hebben staan. De stelling was niet eenvoudig en na een paar mindere zetten van beide spelers werden de dames geruild en won Kees de laatste partij. Hierdoor won Shah Mata met 2½ - 1½ van Rokado. Een geweldig resultaat zeker gezien het verschil in ELO-punten!

16 november 2009 - RSR Ivoren Toren 5 - Shah Mata 2

Op vrijdag 6 november 2009 speelde ons 2e zijn tweede bondswedstrijd. Helaas werd het opnieuw een nederlaag, maar wel minder pijnlijk dan onze eerste bondswedstrijd.

Na een half uur spelen kon Leo de Jong aan bord 4 opgeven – hij overzag dameverlies na aftrekschaak – en moest Ger Schraa  aan bord 5 het met een stuk minder stellen omdat hij een tussenzet miste: 1 - 0.

Een uur later: Ger moest inderdaad de ongelijke strijd staken: 2 - 0. Dolf Rijkeboer had aan bord 1 aanvalskansen. Aan bord 2, Willem Langstraat, was een stelling met wederzijdse kansen en onveilige koningen ontstaan. Cor Brouwer, aan bord 3, kon duidelijk op voordeel bogen: veel actievere stukken. Chris Willemse had aan bord 6 een pion gewonnen in een onduidelijke stelling. Aan bord 7 en 8 stonden Nantko Schanssema – iets minder actieve stelling – en Mariandel Menzel – slechte loper – in elk geval niet beter.

Een klein uur later: Chris had niet gerekend op een vervelende paardzet van zijn tegenstander en moest de kwaliteit geven, Cor kreeg in ongeveer gelijke stand een remiseaanbod dat hij in het teambelang moest afslaan, Nantko wikkelde af naar een op het oog gelijk staand toreneindspel en bood remise aan, wat niet werd aanvaard en voor Dolf en Willem was het erop of eronder.

Weer iets later meende Chris met een stukoffer mat te kunnen forceren, maar hij had een simpel tussenzetje niet bekeken: 3 - 1, want Cor had prachtig afgewikkeld naar een gewonnen T + P + pi eindspel. Nantko bracht vervolgens de spanning terug door met een schaakje zijn tegenstanders toren te winnen: 3 - 2. Helaas moest Willem enkele tellen later de vlag strijken; mat of stukverlies was onvermijdelijk: 4 - 2. Dolfs woeste aanvalspogingen leverden niet meer op dan een gelijkstaand eindspel: 4½ - 2½. Mariandel gaf pardoes een pion weg, anders was de stelling misschien nog te houden geweest: 5½ - 2½.

Niet getreurd, er zit vooruitgang in. Bedankt voor de inzet, heren en dame. Op naar de 3e ronde, 26 november a.s., thuis tegen Krimpen.

10 november 2009 - Pijnlijke nederlaag eerste team

Het was gisteravond een pijnlijke avond in het knusse Dordrecht voor het eerste team. In de poffertjessalon werd met 4½ - 3½ verloren van de Willige Dame. We begonnen vol enthousiasme. Alle spelers van Shah Mata waren om 19.40 uur al klaar om te beginnen, de spelers van de Willige Dame lieten echter even op zich wachten. Maar om 20.10 uur werd er dan toch afgetrapt. Op bord 5 werd Theo direct een strop omgedaan. Met enige krachtzetten wist hij toch een prachtige stelling op te bouwen. Maar een verkeerde keuze maakte het dat zijn tegenstander de strop kon aantrekken, 1 - 0.

Klaas op bord 7 liet weer eens zien waarom hij in het eerste thuis hoort. In een correcte partij liet hij een halfje bijschrijven. David kwam in een eindspel met twee pionnen meer, maar lopers met ongelijke kleur. Het was niet te winnen, 2 - 1.

Kees nam eieren voor zijn geld en beruste ook snel in remise, 2½ - 1½. Roel bouwde zijn stelling rustig op en verdedigde zich sterk, helaas kon hij dit niet vasthouden en moest capituleren, 3½ - 1½. René deed echter waar hij voor ingehuurd was, een sterke partij belonen met een klinkende overwinning, 3½ - 2½.

Aan bord 1 speelde Bram tegen een zeer sterke tegenstander een moeilijke partij, echter zo moeilijk dat zijn tegendstander vlak voor het eindspel blunderde en Bram het punt kon bijschrijven, 3½ - 3½. Het bord van John Onderdelinden moest de doorslag geven. Misschien had in het moment dat Bram won en John alles op de aanval gooide, iemand zijn vinger op moeten steken om te melden dat remise genoeg was. Maar dat gebeurde niet en het kwaad was geschied. In een simpele zettenreeks ging John mat. We lijken moeite te hebben met het afmaken van de stand. Twee keer achter elkaar onnodig verlies met 4½ - 3½. We moeten ons klaar gaan maken voor een degradatiestrijd waarin ieder halfje telt. Misschien is het zo gek nog niet om een lid bereid te vinden de stand bij te houden en bij een winnend halfje de medespeler in te lichten. Al was het niet aanwezig zijn van een scorebord ook niet prettig!

20 november 2009 - Website klaar

Beste leden, het opnieuw indelen van de website is afgerond. Indien je iets wil plaatsen kan je dat opgeven aan Theo van der Sluis, info@bouwthema.nl.

Indien niet alle onderdelen werken kan je dit wijzigen door naast de bovenste balk in je scherm de knop compatibiliteitsweergave aan te klikken.

16 oktober 2009 Kampioenskandidaten dringen naar boven!

Er werd gisteravond ook nog voor de competitie gespeeld. In groep 1 speelde Bert Bonnet tegen John la Gordt Dillie een sterke partij. Bert had een open h-lijn op de koningsstelling van John. Maar kon het niet afmaken. John haalde na wat kunst en vliegwerk het volle punt binnen.

Dolf Rijkeboer speelde tegen Hans Drenth met wit. Dolf ging natuurlijk gelijk los, maar kreeg niet wat hij wilde tegen de sterk spelende Hans, derhalve remise. Cor Brouwer kwam onder druk te staan tegen Franka van Vlokhoven. Het was echter een trucje van Cor wat de wedstrijd besliste. Gerard Blom speelde tegen Herman van Os. Herman heeft de gewoonte om zijn partijen sterk op te zetten, maar aan het einde van de partij geeft hij de hele stelling weg. Zo ook deze avond, dus kon Gerard het punt bijschrijven. Ger Schraa liet tegen Piet Dijksman eindelijk zien dat hij wel degelijk goed kan schaken en noteerde zijn eerste overwinning van het seizoen.

16 oktober 2009 Aad van Sabben speelt vooruit.

Aad van Sabben speelde gisteravond zijn bondswedstrijd vooruit tegen J. Bakker van Barendrecht 1. Aad speelde rustig, maar kwam wel onder druk te staan. Zijn tegenstander toverde de ene na de andere aanvalszet uit de hoge hoed. Het was Aad die alles tegen hield. Toen aan het eind van de avond de vermoeidheid bij Aad toe sloeg, overzag hij de stelling niet meer en gaf op. In de analyse bleek wit nog zeer goede kansen te hebben. Het derde team zal dit tegenpunt dus goed moeten maken in hun tweede bondswedstrijd.

16 oktober 2009 - Net een halfje te weinig.

Ons eerste team moest gisteravond aantreden tegen Erasmus 1. Dit team heeft grote aspiraties om dit jaar de promotieklasse weer te verlaten, dus we zouden er, ook qua rating, een hele kluif aan hebben. In het begin van de avond liet Shah Mata zich niet het kunstje flikken wat het tweede team verleden week was overkomen. Het ging zelfs heel goed. Aan bord 8 speelde David Mesman met zijn paarden alsof hij iets opgestoken had van de eerste partij van het seizoen. Alleen sprongen zijn paarden nu in het koningsgebied van zijn tegenstander. We kwamen dus al gauw op 1 - 0.

Theo van der Sluis kwam goed uit de opening en zijn tegenstander bood remise aan. Hij speelde verder maar kwam toch weer onder druk te staan. Na de informatie te hebben ingewonnen bij Bram werd toch besloten tot remise, 1½ - ½. De partij van René de Lange was lang gelijk. Toen echter het eindspel naderde kwamen de stukken van zijn tegenstander zijn stelling binnen en het was niet meer te houden, 1½ - 1½. Klaas de Ruijter bereikte het eindspel met evenveel pionnen en allebei een toren. Het was echter een klein voordeeltje van zijn tegenstander wat de partij besliste 1½ - 2½.

Het waren dus de borden 1 t/m 4 die voor de nodige punten moesten zorgen. De partij van Bram Steijn eindigde al snel op remise, 2 - 3. Roel Warnik zocht een gaatje in de stelling van zijn tegenstander maar kon het niet vinden, 2½ - 3½. Het kwam dus neer op bord 3 en 4. Op bord 4 speelde John Onderdelinden een partij onder grote druk op zijn koning. Toen zijn tegenstander echter een loper voor een pion ruilde dachten we allemaal dat het winstpunt binnen was. Helaas wist zijn tegenstander op handige wijze een eeuwig schaak te forceren en kwam de stand op 3-4. Op het bord van Kees van Oosterom was het potremise en eindigde de wedstrijd op 3½ - 4½. Helaas een halfje te weinig voor een broodnodig wedstrijdpunt. Het is wel een opsteker om tegen zo'n sterke tegenstander zoveel punten te vergaren. Dit geeft hoop voor de toekomst. Wel moeten alle spelers het teambelang in het oog houden en de individuele prestaties opzij zetten!

15 oktober 2009 - Verslag 2e team door de teamleider

Shah Mata 2 – Erasmus 3

Op donderdag 8 oktober 2009 speelde Shah Mata 2 zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2009-2010 in de nieuwe locatie De Kapel.

Erasmus 3 is qua rating duidelijk de sterkste van onze poule. Vooraf was dus duidelijk dat wij het niet makkelijk zouden krijgen. Aan bord 1 startte Willem Langstraat met ca. een half uur bedenktijd achterstand. Ikzelf had verschillende malen op zijn oude 06-nummer een boodschap ingesproken. Gelukkig bracht een oplettend lid op de speelavond zelf uitkomst. De opening 1. b4 f5 beloofde in elk geval veel bijzonders.

Aan bord 2 mocht Dolf Rijkeboer zijn geliefde aanvalsspel spelen. Met Frans tegen is dat altijd iets minder gemakkelijk. Leo de Jong, aan bord 3, speelde zelf Frans en kwam na de opening duidelijk actiever te staan.

Remy Rutjes, aan het 4e bord, deed het in de opening rustig aan: niet duidelijk aan te wijzen wie beter stond. Ikzelf, Chris Willemse, aan bord 5, kwam met ongeveer gelijke kansen uit de Siciliaanse opening. Nantko Schanssema leek, aan bord 6, niet minder te staan: zowel zijn tegenstander als hijzelf hadden een gedekt paard op een vooruitgeschoven post staan. Piet Dijksman, bord 7, leek zich al in de opening te verslikken. Hij moest de rochade opgeven en zijn koning moest zowat het open veld in. Materieel stond het echter gelijk. Onze nieuwe lid Ger Schraa kreeg niet de eerste de beste tegenover zich: oud-hoofdklasser De Jong. Toch leek hij na de opening degene met de meeste kansen.

Na zo'n twee uur spelen was er nogal wat gebeurd. En voor ons niet bepaald gunstig. Ikzelf deed in een tijdsbestek van een paar minuten enkele verschrikkelijke zetten. De stukken konden meteen in de doos: 0 - 1. Ger stond inmiddels in de verdrukking, Nantko en Remy stonden een kwaliteit achter en Dolf had een stuk geofferd voor een op het eerste gezicht moeilijk te verwezenlijken aanval. Piet had zijn stelling weten te versterken en Willems stelling gaf hemzelf en zijn tegenstander kansen, al stond hij wel een zee van tijd achter. Alleen Leo leek met een flitsende aanval op een directe overwinning af te stevenen.

Een half uur later was het 0 - 5, hetgeen Michel van Egmond de grap “probeer de 0 te houden” ontlokte. Nantko en Remy konden het niet bolwerken, al overzag Remy in moelijke stelling een waarschijnlijk winnende zet, Leo overzag mat in 1 en kwam in een verloren toreneindspel terecht, en Dolf zag zijn verwoede aanvalspogingen stranden. Niet veel later moest ook Ger het hoofd buigen: 0 - 6. Piet wist uiteindelijk een remise uit het vuur te slepen: ½ - 6 ½. Knap, Piet! Het bleek ons enige halfje. Want Willem, wel na knap tijdnoodwerk – 20 zetten in 18 seconden – had geen goede zet meer over: ½ - 7 ½. 

Toch ben ik als teamleider niet ontevreden. Er had veel meer in kunnen zitten. En dat zullen we volgende keer laten zien. Allemaal bedankt voor de strijdlust. We gaan het redden in de 2e klasse!

12 oktober 2009 - Let op! Wijziging in kalender

Op 17 december staat de wedstrijd Sliedrecht 3 tegen Shah Mata 3 op het programma. Op verzoek van Sliedrecht 3 wordt deze wedstrijd verplaatst naar 10 december 2009. De teamleider zal de belanghebbenden inlichten.

9 oktober 2009 - Drukke avond in de Kapelburg

Het was gisteravond gezellig druk in ons nieuwe onderkomen. Niet in het minst omdat het tweede team zijn eerste bondswedstrijd moest spelen. Het werd echter voor het tweede eem grote tegenvaller. Ze verloren maar liefst met ½ - 7½. Dit lijkt een grote nederlaag, maar als je alle borden van dichtbij bekijkt waren er toch zeker kansen. De teamleider, Chris Willemsen, zal daar in zijn verslag e.e.a. over vertellen.

Tevens was er natuurlijk de Cor van Lentcompetitie. In groep 2 speelde Michel van Egmond tegen Hans Drenth. Dit werd een vroege salonremise met nog heel veel stukken op het bord. Aad van Sabben speelde tegen Sjerp Noorda. Aad speelde in zijn eigen tempo en kon daarom al snel opgeven. Wanneer Aad rustiger over zijn zetten zou nadenken stijgt hij zomaar 300 ratingpunten, want aan zijn inzicht ligt het niet. Mariandel Menzel en Herman van Os zijn oude bekenden van elkaar, dat betekende ook dat de vrede aan het einde van de avond getekend werd met een remisebesluit. Misschien had Mariandel toch nog goede kansen gehad als ze doorgespeeld had. Wil van der Werff speelde tegen Gerard Blom een partij uit 1 stuk en mocht het punt bijschrijven.

In groep 1 speelde John Onderdelinden tegen John la Gordt Dillie. Het werd een zeer lange aanval van John Onderdelinden die resulteerde in de overwinning. Klaas de Ruijter tegen René de Lange leek een eitje te worden voor Klaas. Het was echter René die aan het langste eind trok.

Het is Klaas de laatste weken niet gegund, na een zorgvuldige opening en sterk middenspel, de overwinning naar zich toe te trekken. Bram Steijn tegen Theo van der Sluis was een ruilpartij. Na 20 zetten begon het eindspel met een pionnetje meer voor Bram. Het was echter niet genoeg voor de winst, zodat aan het eind van de avond met 2 koningen op het bord besloten werd tot remise. Volgende week weer een drukke avond, het eerste team speelt dan tegen Erasmus en kan dan sportieve wraak nemen voor het verlies van het tweede team tegen Erasmus.

Wie nog niet gevraagd is om te folderen op dinsdag 13 oktober, maar wel graag mee doet. We verzamelen om 19.00 uur op de parkeerplaats van vv Smitshoek aan de Smitshoeksebaan 25.

6 oktober 2009 - Folders klaar voor wervingsactie

Zoals aangegeven door de commissie voor het werven van leden gaan we folderen om ons bekend te maken in de omgeving. Het is de bedoeling om op dinsdag 13 oktober 's avonds te gaan folderen in vooraf aangegeven wijken. Tevens delen we a.s. donderdag folders uit om deze te gaan ‘plakken’ in bibliotheken, artsencentra, winkelboulevards enz. Voor deelname zoals aangegeven in ons vragenformulier doen wij een beroep op uw allen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Meld je donderdag even bij Theo aan om e.e.a. te organiseren.

2 oktober 2009 - Prachtige partijen op clubavond

Als vanouds begonnen alle partijen een half uur te laat, maar dat half uurtje van bezinning en overleg gaf veel vuurwerk op de borden. In groep 2 speelde Dolf Rijkeboer tegen Franka van Vlokhoven. Zoals altijd offerde Dolf er lustig op los en Franka deed er alles aan om de losgeslagen stukken terug te drijven. Helaas mog dat niet lukken en ging het punt naar Dolf. Mariandel Menzel speelt dit seizoen geconcentreerd en sterk. Tegen Michel van Egmond was dat niet anders, maar niet genoeg voor de winst, derhalve remise. Gerard Blom tegen Gerard Schraa was een enerverende partij waarin Schraa 2 pionnen voor een stuk had geofferd en goed kansen had, maar na een misgreep ging het punt toch naar Gerard Blom. Nieuwkomer Herman van Os speelde tegen Hans Drenth een geweldige sterke partij. In het middenspel was Herman heer en meester, helaas ging het fout toen het eindspel ging beginnen, een tussenschaakje van Hans Drenth bracht het punt in zijn laatje.

In groep 1 was Onderdelinden - Steijn gelijk een kraker van jewelste. In de tijdnoodfase met kansen voor beide partijen was het Bram die aan het langste eind trok. In de partij de Klaas de Ruijter tegen John la Gordt Dillie was het Klaas die na de opening en het middenspel de beste stelling had en de meeste stukken, echter aan het eind van de partij van het John die het punt weg kaapte. Dan Leo de Jong tegen Theo van der Sluis. Normaal gesproken is het Theo die offert en in een lange aanval probeert het punt te pakken. Maar gisteravond was alles anders.

Leo offerde een toren en een pion voor een loper en Theo moest drie uur lang over een koord balanceren, over vuurkuilen heen springen en met beren vechten. Maar toen hij eenmaal aan de overkant was kon Theo het punt bijschrijven. De partij volgt later zodat iedereen nog eens mee kan puzzelen.

Nadat we klaar waren met schaken werd er nog gezellig nagepraat en handjegeraden. Daarna allemaal weer voldaan naar huis!

29 september 2009 - Wedstrijdverslag Shah Mata 3 tegen Nieuwerkerk aan den IJssel

Het is blijkbaar even wennen aan het niveau van de tweede klasse helaas hebben we met 5.5 - 2.5 verloren. Het begon positief met een overwinning op bord 8 van Michel van Egmond al naar 45 minuten zijn tegenstander maakte een blunder mat in 1.

Op bord 1 John La Gordt Dillie had een sterke en taaie tegenstander, op een gegeven moment leek het er op dat John makkelijk kon winnen met een Dame/loper tegen toren/loper en paard maar zijn tegenstander zoals gezegd is zeer taai en moest er in de tijdnoodfase nog behoorlijk geknokt worden om de partij binnen te halen totdat er iets knakte bij John zijn tegenstander en in tijdnood zijn toren weg gaf en kon opgeven.

Wil van de Werf op bord 2 had het ook niet makkelijk. Op een gegeven moment stond Wil een paard achter zonder veel compensatie en moest na een aantal zetten toch opgeven. Jan Burki op bord 3 speelde tegen de tegenstander van Klaas de Ruijter van het eerste team een week hiervoor, Jan kon behoorlijk partij geven, stond in de opening iets beter zijn tegenstander had een dubbelpion maar met het vorderen van de partij kwam er toch wat meer druk en tegen het einde maakte Jan een fout, de bekende zetverwisseling en moest opgeven.

Op bord 4 Bert Bonnet ik moet zeggen ik kwam totaal niet in mijn spel absoluut te weinig inspiratie op het laatst had mijn tegen stander zoveel mogelijkheden dat hij de varianten ook niet helemaal goed zag en dacht ik onterecht dat ik eventueel nog een remise naar binnen kon slepen maar helaas ik moest capituleren.

Op bord 5 Mariandel Menzel speelde degelijk maar om de partij te winnen was te lastig, haar tegenstander bood remise aan, even overleg met onze teamcaptain Michel moest Mariandel doorgaan toe op een gegeven moment bleek dat 4 - 4 niet mogelijk was is er besloten om remise te accepteren.

Hans Drenth op bord 6 ging helemaal niet slecht, maar op een gegeven moment toen ik weer langs de borden liep zag ik tot mijn verbazing dat Hans een stuk achter stond, het kon ook niet anders dat hans ook moest opgeven. Op bord 7 Sjerp Noorda had zijn bekende variant op bord, de stelling die op bord stond kosten veel tijd en energie op een gegeven moment kon sjerp de stelling niet meer houden en moest ook opgeven.

Dit is het verslag van het bierteam met de kanttekening dat er weinig reden was om bier te drinken zodat wij helaas onze naam en faam niet hoog konden houden.

25 september 2009 - Competitie in volle gang

Voor iedereen is de vakantie ten einde, dus zijn de competities in volle gang. René de Lange won van Theo, die veel geofferd had maar er niets voor terug kreeg. Klaas de Ruijter draait een uitstekende week, na winst in de bondswedstrijd wist hij ook Bert Bonnet langszij te zetten. John Onderdelinden won van Nantko Schansema. De laatste zal het dit jaar best moeilijk krijgen.

In groep 2 speelde nieuwkomer Franka van Vlokhoven tegen Gerard Blom. Ze bewees, in een eindspel met twee torens tegen dame, een welkome aanvulling voor onze competitie te zijn. Hans Drenth en Wil van der Werff werd een leuke partij. Wil bood remise aan, maar Hans weigerde dit aan te nemen omdat hij wel beter stond. Na 5 zetten werd echter toch besloten tot remise. In de analyse bleek echter dat Hans in eerste instantie de remise terecht had afgewezen omdat hij in twee zetten toch nog de winst naar zich toe kon trekken.

Cor Brouwer tegen Gerard Schraa eindigde in een overwinning voor Cor. Al moet wel gezegd worden dat Gerard op dit moment onder zijn kunnen speelt, maar hij zal dit in de loop van de competitie wel rechttrekken.

23 september 2009 - Belangrijke punten voor eerste team!

Nadat we met Shah Mata weer begonnen zijn met de interne, is het ook weer tijd voor de externe competities. Het eerste team speelde gisteravond de eerste en ook gelijk belangrijke match in verband met mogelijk degraderen. Het werd een enerverende avond.

Op bord 7 speelde Theo een bekende opening, voor zijn tegenstander leek het allemaal een beetje vreemd. Na elf zetten leverde dat een stuk op en even later konden de stukken weer in het doosje. Op bord 8 speelde Klaas alsof hij nooit is weg geweest uit het eerste. Hij won een pion, wikkelde af naar een eindspel en speelde geroutineerd naar 2 - 0. Bord 6, met David Mesman, kreeg het benauwd toen er 2 paarden zijn stelling binnen holden. Ze sprongen rond alsof het CHIO al begonnen was. Niet veel later gaf David op, derhalve 2 - 1. Aan bord 1 kwam Bram goed uit de opening, ware het niet dat na die opening het spel gewoon door gaat. Bram gaf een pion weg die hij nooit meer terug zag, 2 - 2. Op bord 5 speelde John Onderdelinden een ingewikkelde partij waarin zijn tegenstander geen tijd zag om te rokkeren. Dit brak zijn tegenstander op, na verdubbeling van de torens kon hij opgeven, 3 - 2. Kees van Oosterom op bord 3 kreeg in het eindspel met gelijke lopers het deksel op de neus. Hij kon geen kant meer op en de stand was weer gelijk 3 - 3. Gelukkig beschikken we op bord 2 over Roel Warnik. Hij speelde als vanouds en kon in het eindspel een belangrijk pion winnen. Dit deed Roel niet, in plaats daarvan speelde hij zijn randpion op. Na even gekeken te hebben bleek dit een geniale zet te zijn waardoor we op 4 - 3 kwamen. Een gelijk spel leek in de lucht te hangen. Want op bord 4 speelde René een partij onder zeer zware druk van alle stukken van de tegenstander op zijn koningsstelling. Nadat op het slagveld de kruitdampen waren opgetrokken stond René twee pionnen achter en nog steeds druk op zijn koningsstelling. Er stond echter ook nog een paard van René in het centrum opgesteld. Na wat schaakjes won René plotseling een stuk en kon hij afwikkelen naar een remise stelling, 4½ - 3½. Een geweldige avond met een prachtig slotaccoord bracht ons de belangrijke overwinning. Dit geeft weer moed voor de volgende partij welke over drie weken wordt gespeeld.

18 september 2009 - De kop is eraf!

Na lang wachten was het dan weer zover, de competitie is van start gegaan. Met een beperkte opkomst konden er maar 7 partijen gespeeld worden. De uitslagen waren hier en daar toch wel verrassend. Zo ging de kersverse kampioen Roel Warnik kopje onder bij John la Gordt Dillie. John Onderlinden won van Klaas de Ruijter en Nantko Schansema verloor zijn eerste partij in groep 1 van de reeds gelouterde Remy Rutjes. De stand is opgenomen in onze Cor van Lentcompetitie. In groep 2 werd ook gestreden. Opvallend is het verlies van Dolf Rijkeboer van Mariandel Menzel. Wil van der Werff won van onze nieuwkomer Gerard Schraa, Noorda won van Michel van Egmond en de altijd gevaarlijke Cor Brouwer won van de routinier Gerard Blom. Volgende week de tweede ronde, en probeer allemaal op tijd te zijn dan kunnen we om 20.00 uur starten.

15 september 2009 - De website opgeschoond

Na overleg op de jaarvergadering van donderdag j.l. hebben Nantko en Theo de website opgeschoond en op sommige plaatsen enkele veranderingen aangebracht. Voor een ieder die iets wil plaatsen op de website kan hij contact opnemen met Theo. Als u copy wil overhandigen, dan het liefst op een usb-stick, deze wordt later weer retour gegeven. U kunt ook mailen naar webmaster@shahmata.nl